16 Şubat 2017 Perşembe




KAYSERİ


KAYSERİ RESİM ile ilgili görsel sonucu














  






Merhaba Dostlar,

Turizm tanıtımlarımızla ilgili haftalık yazılarımızın  bu günkü tanıtım ilimiz Kayseri, İç Anadolu' nun güney bölümü ile Toros dağlarının ortasında kalan , tarih boyunca Anadolu’nun önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur.

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.

Kayseri İlinin :

Yüzölçümü: 16.917 km²
Nüfus: 1.184.386 (2008 Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Veri Tabanına Göre)
 İl Trafik No: 38
 
    Tarihçesi :

Kayseri; M.Ö. 4000 ile M.S. 2000 yılları olmak üzere, 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. Orta Anadolu’nun en büyük yerleşimlerinden biri olan olan Kültepe Şehri (Kaniş Karum) M.Ö. 2000 yıllarında, Anadolu’nun hakimi olan, Hitit öncesi Hattiler tarafından kurulmuştur. Kültepe’nin hemen yanı başında yer alan Karum’da (Aşağı Şehir)1948 yılından bu yana yapılan ve devam eden kazılarda, bu döneme ışık tutan 20.000 civarında yazılı tablet bulunmuştur.
Bu tabletler genelde ticari metinler, mektuplar ve antlaşmaları içermektedir.
M.Ö. 11 ve 7. Yüzyıllarda , Erciyes’in eteğinde yer alan Mazaka şehri kurulmuştur. M.Ö. 6 ve 5. Yüzyıllarda bu bölge, Med ve Perslerin egemenliğine girmiştir. 
Kültepe’de iskan, MÖ. 4000 yılından Roma Dönemi sonuna kadar devam etmiştir.

Coğrafi Yapısı :

    Konum, Yüzölçümü ve Arazi Dağılımı:
   
        Kayseri, İç Anadolu;'nun güney bölümü ile Toros dağlarının birbirine yaklaştığı yerde Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş İlleri ile çevrilidir.
 
     İç Anadolu’nun yukarı Kızılırmak bölgesinde 340 56’ ve 360 59’ doğu boylamlarıyla 370 45’ ve 380 18’ kuzey enlemleri arasında yer alan Kayseri İli 16.917 kilometrekarelik yüzölçümüyle ülke topraklarının %2,2’lik bir bölümünü kaplamaktadır. İl merkezinin denizden yüksekliği 1054 metredir.

 

Kayseri'de Görülmesi Gereken Yerler Listesi

Ali Dağı Yer Altı Şehri
 Kayseri daha çok ticari itibarı ve lezzetli mutfağı ile bilinse de aslında binlerce yıl öncesine uzanan bir tarihe sahip. Hıristiyanlığın ilk yıllarında bir çok Hıristiyan için korunaklı bir yaşam alanı, 1200’lü yıllarda ise Selçuklular için en önemli kentlerden birisi olmuştur. Peki bir Kayseri turu yapacak olursanız nereleri mi es geçmemeli?

Kayseri Ali Dağı Yer Altı Şehri

Erciyes Dağı :                                                                                 

Kayseri Erciyes Dağıerciyes dağı ile ilgili görsel sonucu
Kayseri’de gezilecek yerler listemizde bulunan ve Kayseri’nin sembolü haline gelen Erciyes, artık kayak turizmi ile de ön plana çıkmış durumda. Biraz daha mütevazi ve ekonomik bir kayak tatili istiyorsanız Erciyes’e gelebilirsiniz. Ya da kış aylarında bir Kayseri ziyaretiniz olacaksa günübirlik bile gidip gelmeniz mümkün.

Gevher Nesibe Şifahanesi (Tıp Müzesi)
Kayseri Gevher Nesibe Şifahanesi
Yıllarca atıl durumda kalsa da değeri geç de olsa anlaşılabilmiş önemli miraslarımızdan birisi. Türk tarihinin ilk akıl hastanesi olarak bilinen şifahanenin tarihi 1200’lü yıllara kadar uzanıyor. İsmini Kılıç Aslan’ın kızı olan Gevher Nesibe Hatun’dan alır; zira bizzat Gevher Nesibe Hatun’un vasiyetidir. İçinde hüzünlü bir aşk hikayesi, zamanının ötesinde imkanlar ve çok naif mimari detaylar barındırır.

Hunat Hatun Külliyesi
Kayseri Hunat Hatun Külliyesi
Alaeddin Keykubat’ın hanımı Hunat Hatun tarafından yaptırılan külliye, bugün hediyelik eşya satan esnaflar tarafından biraz amacından sapmış şekilde kullanılmakta. Külliye’nin yanında bulunan cami ise Selçuklulardan günümüze kalmış en büyük camilerden birisi. Yine de Kayseri gezinizde burası ilk duraklarınızdan birisi olmalı.

Kapuzbaşı Şelalesi

Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi
Dünya’nın en yüksek 2. şelalesi olma özelliğini taşıması ile yerli turist kadar yabancı turistin de ilgisini çeken şelale, kendisini ilk defa görenlere ilginç bir heyecan verir. Doğada biraz vakit geçirip huzur bulmak istiyorsanız rotanızı bu tarafa çevirip şelaleyi de görme şansını bulabilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi
Kayseri Arkeoloji Müzesi

Ne Yenir Ne İçilir?

Kayseri Kaşık-la
Kayseri denince akla gelen ilk yemeklerden birisi mantı pek tabi. Tabi sadece mantı değil; elden kesme un çorbası, çeşit çeşit mantılar ve sucuk, Pastırma gibi bir çok yöresel Kayseri lezzeti burada emrinize amade.

Kayseri Elmacıoğlu İskender
Kayseri’de İskender yemeye gelmedim demeden önce herhangi bir Kayserili’ den burası hakkında yorum yapmasını isteyebilirsiniz. Duyduklarınız sonrası zaten ister istemez rotanızı buraya çevireceksiniz. İskender buradaki yemeklerden sadece birisi. Kayseri Mutfağı’ nın eşsiz birçok lezzetini gözlerinizin önünde hazırlayıp getiren gerçekten takdire şayan lezzetler.

 https://youtu.be/eoXqehEirqs?list=RDeoXqehEirqs

youtube gesi bağları kayseri tanıtım ile ilgili video▶ 

Günün Sözü :
"Tabiatta rastlanan her taşın altını kaldırıp bakmalıdır. Çünkü gerçeğe bazen caddelerde değil, patika yollarda rastlanır."  Bacon

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
16 Şubat, 2017, Antalya











 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder