28 Şubat 2019 Perşembe

DEDELERİMİZİN TAKVİMİ






dedelerimizin takvimi ile ilgili resi ile ilgili görsel sonucu

Merhaba Gönül Dostlarım,

Dedelerimizin takvimi 

Dedelerimizin ve ninelerimizin kullandığı Rumi takvimin özellikleri nelerdir? Miladi takvim ile arasında ne gibi farklılıklar var?

Osmanlı Devleti Dönemi' nde mali işlerde kullanılmak üzere hazırlanan Rumi Takvim, eski Bizans takvimi esas alınarak hazırlanmıştır. Rumi takvim 1839 yılında bütün resmi ve mali işlemlerde Hicri takvimle beraber kullanılmaya başlanırken, takvimin başlangıcı  Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Mekke' den Medine'ye hicret ettiği gün alınmış ama ay yılı esas alınmayıp güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır. 

Ecdadın kullandığı Rumi Takvim, Cumhuriyetin ilanı sonrasında 1 ocak 1926'da Miladi takvimin yürürlüğe girmesine kadar kullanılmıştır. 1926'dan sonra miladi takvim kullanılmasına karşın, mali yılbaşı 1982 tarihine kadar mart ayı olarak kabul edilmişti. Miladi takvimin kabul edilmesine rağmen mali yılbaşı mart ayı olarak kabul edilmiş ve bu uygulama 1982'ye kadar devam etmiştir. 


dedelerimizin takvimi ile ilgili resi ile ilgili görsel sonucuRumi Takvim'in Özellikleri  - Rumi takvim güneş yılı esası ele alınarak hazırlanmıştır.  - Rumi takvimin başlangıç tarihi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Mekke’den Medi­ne’ye yapmış olduğu hicretin tarihi olan 622 yılıdır.   Rumi takvim ile Miladi takvim arasında 13 günlük fark bulunmaktadır. Miladi takvimde ayın 14' ü olduğunda, Rumi takvim ayın 1'ini gösterir. 
- Rumi Takvim'de iki mevsim bulunur. Bunlar Kasım Günleri ve Hızır Günleridir. Kasım Günleri, 8 Kasımda başlayıp, 5 Mayısta son bulur. Hızır Günleri ise 6 Mayısta başlayıp 7 Kasımda son bulur. 

Atalarımız 3 aylık kış mevsimini Erbain ve Hamsin diye adlandırarak ikiye ayırmışlardır. Erbain, gecelerin en uzun, gündüzlerin ise en kısa olduğu 22 Aralık tarihinde başlayıp, 30 Ocak tarihinde son bulan 40 günlük süreye verilen isimdir. Hamsin, erbainin sona ermesi ile 31 Ocakta başlayıp, 21 Martta sona erer. Hamsinin içinde Cemreler bulunur. Cemre sıcaklık anlamına gelen bir kelimedir.  Birinci Cemre, Rumi Gücük ayının 7. gününde, Miladi aya göre 20 Şubatta havaya düşer. İkinci Cemre, Rumi Gücük ayının 18. gününde, Miladi 27 Şubatta suya düşer. Üçüncü Cemre, Rumi Gücük ayının 26. günü, Miladi 6 Martta toprağa düşer. - Rumi takvime göre soğuklar dört tanedir. Bunlar, Koca Karı Soğukları, Gün Dönümü Fırtınası, Abrulun Beşi Soğukları, Sitte-i Sevr Soğuklarıdır. Koca karı soğukları, Rumi Mart ayının 4. günü, Miladi Mart ayının 17 veya 18. günlerinde yaşanan soğuklardır. Gün dönümü fırtınası, Rumi 8 Mart, Miladi 21 veya 22 Mart günlerinde olan soğuktur. Abrulun beşi soğukları, Rumi 5 Nisan günü, Miladi 18 Nisanda görülen soğuklardır. Sitte-i sevr soğukları, Rumi 7-12 Nisan, Miladi 20-25 Nisan arası görülen soğuklardır.


OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==>https://www.kamusaati.com/ozel-dosya/dedelerimizin-takvimi-h3987.html
Kamu Saati





Günün Sözü :" İlkbaharın geldiğini hissedin. Yaşayın hissederek farkında olarak yaşayın baharı."

baharla ilgili resimler ile ilgili görsel sonucu

İbrahim Birol, 28 Şubat 2019, Antalya- Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder