19 Ekim 2021 Salı

BİR ŞİİR BİR ŞAİR ( 1)
















Merhaba Gönül Dostlarım,


Cahit Sıtkı Tarancı (4 Ekim 1910, Diyarbakır - 13 Ekim 1956, Viyana), Türk şair, yazar. 4 Ekim 1910'da Diyarbakır'da dünyaya geldi. Babası, Diyarbakır'da ticaret ve ziraatle uğraşan köklü Pirinçcizadeler ailesinden Bekir Sıtkı Bey; annesi, babasının amca kızı Arife Hanım'dır. Ailesi, ona "Hüseyin Cahit" ismini verdi.

Hüseyin Cahit Tarancı veya bilinen adıyla Cahit Sıtkı Tarancı, Türk şair, yazar ve çevirmendir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önde gelen şairlerinden biridir. "Otuz Beş Yaş" şiiriyle özdeşleşen Tarancı, "sanat için sanat" anlayışına bağlı kaldı.

Ne doğan güne hükmüm geçer Ne hâlden anlayan bulunur Âh! Aklımdan ölümüm geçer Sonra bu bahçe, bu kuş, bu nûr * Ve gönül Tanrısına der ki: "Pervâm yok, verdiğin elemden Her mîhnet kabûlüm Yeter ki, gün eksilmesin penceremden."

Cahit Sıtkı Tarancı

**** Hükmü geçmek : Sözü dinlenmek, sözü geçmek Nûr : Aydınlık, ışık, parıltı Pervâ : Çekinme, sakınma, korku Elem : Acı, dert, keder, üzüntü Mîhnet : Bela, musibet; zahmet, eziyet; sıkıntı, üzüntü, dert, keder.

https://youtu.be/dUW6n61zLrI

.YIL

Gerçek Dostlar   

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                        19 Ekim 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder