11 Kasım 2018 Pazar

NASA'da MARS' ı KEŞFETTİ...





doç dr neva çiftçioğlu resim ile ilgili görsel sonucu


Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugünkü yazımızda sizlere NASA tarihinin en önemli projesinde Mars'ta hayat arayan ekibin başında bulunan Türk bilim kadını Doç.Dr. Neva Çiftçioğlu' n dan behsetmek istiyorum ama öncesinde,

ÅŸemdinlide ölen askerlerimizin toplu resmi ile ilgili görsel sonucuHakkari'nin Şemdinli ilçesinin üs bölgesinde top atışı yapıldığı esnada arızalı mühimmatın infilak etmesi sonucu  Milli Savunma Bakanlığı, kaza sonucu 25 askerin yaralandığını, kayıp 7 askerin cesetlerine ulaşıldığını açıkladı.09.11.2018 günü  Şemdinli İlçesi Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesinde askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu     7 Askerimiz  şehit olmuş ve 25  personelimiz yaralanmıştır.
Şehitlerimize Allah' tan Rahmet yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Şehitlerimizin Ruhları şad olsun.


NASA'da Mars'ı keşfetti bizde işsiz kaldı


doç dr neva çiftçioÄŸlu resim ile ilgili görsel sonucuTürk bilim kadını Doç.Dr. Neva Çiftçioğlu vatan hasretine dayanamayıp 18 yıl sonra Türkiye'ye döndü
Türk bilim kadını Doç.Dr. Neva Çiftçioğlu NASA'nın fırlattığı uydularla Mars'ta hayat izlerini aradı. Vatan hasretine dayanamayıp 18 yıl sonra Türkiye'ye dönen Çiftçioğlu mükemmel CV' siyle yaptığı tüm başvurulara karşın iş bulamadı.
NASA tarihinin en önemli projesinde Mars'ta hayat arayan ekibin başında bulunan Türk bilim kadını Doç.Dr. Neva Çiftçioğlu vatan hasretine dayanamayıp 18 yıl sonra Türkiye'ye döndü. Elinde nanoteknoloji alanında büyük başarılarla dolu bir CV ve kendisine ait patentlerle iş aramaya başladı. Yaptığı her iş başvurusundan ret cevabı aldı. Son çareyi sıkıntısını medyaya anlatmakta buldu. Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Çiftçioğlu "Dönüşüm tamamen manevi duygularla. Türkiye'de nanoteknolojiyle ilgili çalışmalar yapmaya geldim" dedi. Üniversitelere yaptığı başvurulardan "Sizi alacak bölümümüz yok" yanıtını alan Çiftçioğlu, teknolojinin kalbi NASA'daki deneyim ve tecrübelerini Türkiye için harcayacağını kaydetti.
Çiftçioğlu şunları söyledi: "Birçok ülkede bu çark şöyle işliyor; ülkenin yurtdışındaki büyükelçilikleri, özellikle belli projelerde çalışmış Vatandaşlarını ülkelerine bildiriyor. Bu kişiler ülkelerine döndükten sonra onları bir kurum karşılıyor. İşte bizde de böyle bir kurum olsa ve ben de oraya gidip; şunları yapabilirim diyebilsem. Oysa ben, samanlıkta iğne arıyorum. Gidiyorum üniversitelere... Tek tek görüşüyorum ve kişisel inisiyatiflerle karşı karşıya kalıyorum."
İNŞALLAH GERİ GİTMEM
ÇİFTÇİOĞLU, Türkiye'de aradığını bulamazsa ABD "ye yeniden dönüp dönmeyeceği sorusuna ise şu yanıtı verdi: "İşte zaten gerçek beyin göçü o zaman olur. İnsanlar ilk çıkışta ‘bir şeyler öğreneyim de geleyim" der. Gider ve döner ülkesine. Ama karşılık bulamaz, kalbi kırılıp geri döner. İnşallah hiçbir zaman o aşamaya gelmem."
TAEK : AmerikafutbolTürkiye'de anlaşılmaz
BİLİM insanı Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu' nun durumunu öğrenen yetkililer, Çiftçioğlu' nun doğru yere başvurmamış olabileceğine dikkat çekiyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu Neva Çiftçioğlu' nun yakınmasında haklılık payı yok diyemeyeceğim. Bu yaygın bir problem. Mesela biz TAEK'iz. NASA'da çalışanların çoğu bizim yaptığımız işlerle iştigal etmiyor. Bu biraz da ülkenin istihdam yapısıyla, bilimsel alt yapısıyla ilgili. Şuna benziyor: çok iyi Amerikafutbolu oynayabilirsiniz ama ülkemizde Amerikafutbolu popüler değilse, ilgili bir alt yapı yoksa, bizim ilgimiz diğer futbol türüyse, sizin değeriniz bizim ülkemizde pek anlaşılmayabilir." dedi. Çakıroğlu "Neva Çiftçioğlu, TAEK'e bir gelsin, tanışalım. Yardımımız olursa, edelim" diye konuştu.
TÜBİTAK : BİZE BAŞVURSUN
TÜBİTAK yetkilileri ise 2004'ten bu yana yaptıkları çalışmalarla tersine beyin göçüne hız kazandırdıklarını, ABD , Kanada ve Japonya gibi ülkelerde yaşayan 25"e yakın Türk bilim insanının Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı destekleriyle Türkiye'ye döndüklerini bildirdiler. Doç.Dr. Neva Çiftçioğlu' nun Türkiye'ye geldiğinde doğru yere başvurmamış olabileceğini belirten TÜBİTAK yetkilileri, TÜBİTAK'a başvuru yapmasını istediler. Yetkililer, AB 7. Çerçeve Programı Ulusal Koordinatörlüğü'nün kendisiyle ilgileneceğini ifade ettiler.
Gelmek isteyen çok kişi var
BOYDEN Türkiye Genel Müdürü Özlem Ergün "Bu tip örnekler Türkiye'de çok fazla görünüyor. Örneğin portföyümüzde 30-40 kadar genetik ve biyoteknoloji alanında dünya çapında faaliyet gösteren ancak Türkiye'ye gelmek isteyen profesörler var. Ancak onlara iş bulamıyoruz" dedi. Ergün "Önemli sayıda Türk bilimadamı var. Bunların büyük kısmı Türkiye'ye dönmek istiyor. Bunun için devletin bu alanlara yatırım yapması gerekiyor" diye konuştu.
Teknolojiye bütçe ayrılmalı
Türkiye'den beyin göçünü engellemek için "Beyin Göçüne Karşı Beyin Gücünü Teşvik" kampanyaları düzenleyen Dizayn Grup Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları da yurt dışında yetişen beyinlerin Türkiye'ye geldiklerinde iş bulamadıklarını söyledi. Mirmahmutoğulları "Üniversitelerde yüksek teknoloji çalışmaları geldiğinde 'ne gerek var' diyen bir kesim oluyor. Biz 20 kişinin projelerini değerlendiriyoruz. Bunu diğer şirketlerin de yapması gerekir. Ayrıca devletin de bütçe ayırması şart" dedi.
Kaynak: Ekonews
https://youtu.be/i6RHUXTRKvc
Günün Sözü :
bilimadamlarına değer verilmeli ile ilgili sözler ile ilgili görsel sonucu

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
11 Kasım 2018, Antalya-Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder