13 Mayıs 2021 Perşembe

RAMAZAN BAYRAMI

 

         
  
        
        


.YIL

       

Merhaba Gönül Dostlarım,

Buruk bir başka  bayram sabahından herkese kucak dolusu selamlar,

Milli bayramlarımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk  Bayramından sonra dini bayramımızın ilki olan Ramazan Bayramı ve ardından bir başka milli bayramımız olan  19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız  kutlu olsun. 

Her bayram yazısı öncesi arşivimden çıkarıp okuduğum yazılarım, geçmiş bayramlara olan özlemi artırıyor. Yaşım gereği, üç çeyrek asırda yaşadığım bayramları hatırlayarak “Nerede o eski bayramlar!” demekten kendimi alamıyorum.
Teknolojinin hızla geliştiği, büyüklere saygının azaldığı, örf, adet ve geleneklerin unutulduğu günümüzde bayram ritüelleri de değişti.
Bayram öncesi heyecanın, bayram günleri coşkunun yerini tatile gidiş ve dönüşte yaşanan trafikteki rezalete ve ölümlü kazalara alışmıştık.
Ama milli ve dini bayramları koronavirüs (Covid-19) gölgesinde buruk, ev hapsinde kutlayacağımızı hiç düşünmemiştim.
Okulda eğitim yerine uzaktan eğitimi, işyerinde çalışma yerine uzaktan çalışmayı, camide namaz kılma yerine uzaktan namaz kılmaya alışmıştık.
Sağlığımız için cuma namazının yasaklanmasını da kabullenmiştik,
Ama  aramızda Covid-19 salgın korkusu nedeniyle Ramazan Bayramı namazı kılamayacak insanlarımız var.,
Teknolojinin hızla gelişmesi, 'çekirdek aile' modası nedeniyle dini bayramlarda bir araya gelemeyenler bu bayramda da koronavirüs (Covid-19) engeline takıldı.
Son zamanlarda bayramlarda aile büyüklerini ziyaret etmek yerine tatil beldelerine gitmeyi tercih edenler ise o çok istedikleri yerlere gidemedi.
Eskiden insanlar kredi kartı zengini değildi, son model araçları da yoktu ama bayram heyecan vardı.
Bayram öncesi temizlik yapılır, verilecek hediyeler ve harçlıklar ayarlanırdı.
Bayram namazı sonrası baba ocağında toplanılır, yaş sırasına göre sıraya girilir hiyerarşik düzende bayramlaşma töreni yapılırdı.
Ardından büyükler komşu, akraba, dost ziyaretlerine başlar, çocuklar harçlıklarını harcamak için mahalle bakkalının yolunu tutardı.
Küsler barışır, kırgınlıklar giderilir, birlik, beraberlik, kardeşlik mesajları verilirdi.
Bayram ritüelleri unutulurken geriye büyüklerin çocuklarına ve torunlarına anlatacakları anıları kaldı.
Birliğe, beraberliğe, kardeşliğe, dayanışmaya, kurallara uymaya, dostluğa, sevgiye, sevince, mutluluğa ve sağlığa en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde tüm okurların Ramazan Bayramını tebrik ediyorum.
https://youtu.be/09Ab0wPwaVE

" Ülkemizin ve tüm Müslüman aleminin Ramazan Bayramı’nı kutlar, dünyada, sağlık, huzur, barış ve refahın egemen olmasını dilerim." İbrahim Birol ~

Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                       İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                 13  Mayıs 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder