26 Mayıs 2021 Çarşamba

GÖNÜL ZENGİNLİĞİ













.YIL

                       

Merhaba Gönül Dostlarım,

Gözü ve gönlü aç olan insanlar, dünyada en çok mal ve servet sahibi olsalar yine zengin sayılmaz, fakirlerden sayılırlar… Çünkü onlar, ihtiyaçları bitmeyen, hep yeni servet kazanma ihtiyacı hisseden, hep muhtaç olduğu görülen kimselerdir… Bir türlü duymayan ve ihtiyaçları giderilmeyen fakirlerdir… Çünkü onlar, ellerindeki bulunanlara kanaat etmeyen ihtiyaç sahipleridirler…

“Zenginlik, mal çokluğundan meydana gelir değildir. Lâkin asıl zenginlik, insanın gönül zenginliğidir.” Peygamber Efendimiz ( S.a.v.)

Gözü aç olanın karnı doymaz teni doymaz cebi doymaz yedi sülalesi bile doymaz, oysa gönlü tok olanın ‘doymak’ ne kelime, açlık dahi umurunda olmaz.
İşbu son hale bir zamanlar ‘kanaat’ derlerdi ki millet olarak unutalı çok oldu.

Alıntıdır

****
Peki, tok gözlü ya da tok gönüllü insan nasıl olacak? Yukarıda açıkladığımızın tam tersi: yaşadığı andan haz duyacak, sahip oldukları ona mutluluk verecek, kendi mutlu olunca bu pozitif enerji çevresine yansıyacak. Elindeki ile yetinmesini bilecek. İhtiyacı olandan daha fazlasına tenezzül etmediği için çevresindeki insanlarla paylaşabilecek. Yani doyumsuzluk içerisinde bulunmayacak. Bu durumdan en çok kendi huzur bulacak. Tabii ki bu huzur çevresine de yansıyacak.

...İnsan elindekinin kıymetini bildiğinden gereksiz davranışlar sergilemez. Tok gözlü olmak her zaman insana bir şeyler kazandırır. Doğru bir hayat sürülmesini sağlar. Tabi ki burada tokgözlü olmaktan kasıt çalışmak ve kazanmak için çaba göstermemek değildir. İnsan arzu ettiği şeyler ve daha iyi bir hayat için çalışmalı ve kazanmalıdır. Ancak bir şey haddinden fazla istenmemeli, insanın kendine zarar verecek kadar çalışmasının önüne geçilmelidir. Tok gözlü olmak açgözlü olmaktan daha yerinde bir davranıştır. Daha iyi bir yere ulaşmak için uğraşan açgözlü insanlar bir noktada tıkanabilirler ve her türlü yanlışı yapabilir. Tok gözlü insan bu yanlışlara düşmez.

İnsan elindekilere şükretmelidir. Elindekilerle yetinmeyi bilen bir insan gereğinden fazla para da harcamaz, kendini hırpalayacak kadar da çalışmaz.                


"Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz " diye bir atasözümüz de vardır.


...Alıntı: Cafer Aksay
****

YOKSUL KİMMİŞ
Fakir bir adam Buda' ya sordu:
′′ Neden bu kadar fakirim?"
Buda dedi ki:
′′ Vermeyi öğrenmiyorsun."
Fakir adam dedi ki:
′′ Ya verecek bir şeyim yoksa?"
Buda cevap verdi:
′′ Birkaç şeyiniz var,
- Yüzün: gülümseyebilirsiniz;
- Ağzın: başkalarını övebilir veya teselli edebilirsiniz;
- Kalbin: başkalarına açılabilirsiniz;
- Gözlerin: Başkalarına iyilik gözleriyle bakabilirsiniz;
- Vücudun: Başkalarına yardım etmek için kullanabilirsiniz."

Yani, aslında tamamen fakir değiliz, ruhun yoksulluğu gerçek yoksulluktur...
Netten Alıntıdır...

https://youtu.be/foLF-l0z3bQ

Günün Sözü:








Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                     İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                 24  Mayıs 2021 Antalya-Türkiye






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder