19 Aralık 2023 Salı

NOEL BABA GERÇEK Mİ?

 



















Merhaba Gönül Dostlarım,

Noel Baba Türk inanışı

Peki Muazzez İlmiye Çığ bu konuda neler anlatıyor bakalım; Gündüzün geceyi yendiği 21 Aralık’taki bayram Nardugan, Orta Asya Türklerindendir. Başka yerde yetişmeyen kutsal akçam, eski Türkler’ de dünyanın merkezindeki kutsal yaşam ağacıdır. Ona kurdelelere dileklerini, isteklerini, yeni yıldan beklentilerini yazarlar. Ayrıca Anadolu’da bazı düğünlere hediye olarak ‘çam dalı’ gönderilir. Akçam, Anadolu halı ve kilim desenlerinde vardır. Nardugan’ da insanlar evlerini temizler, en iyi elbiselerini giyerdi. Ağacın etrafında dans edip şarkı söylerler, yaşlılar ziyaret edildi.
Ayrıca Noel Baba da Türk inanışı. Türkler’ de bir ‘gök tanrısı’ bir de ‘yer altı tanrısı’ var. İki kardeş bunlar. ‘Yer altı tanrısı’ kötü. Gökteki ne kadar iyiyse yer altındaki o kadar kötü. Ancak ‘Çam Bayramı’ olduğu gece ‘yer altı tanrısı’ iyi oluyor. Üzerine bir kürk giyiyor, şapkasını takarak elinde torbası ile çocuklara hediye götürüyor. ‘Noel Baba’ oradan geliyor. ‘Noel Baba’nın giyimi tamamen Türklere mahsus. Yani 21 Aralık gecesi kötü tanrı da iyi tanrı olarak insanlara yardım ediyor.
&&&&

Noel Baba Gerçek mi? Noel Baba Kimdir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Bütün dünyada “Noel Baba” adıyla tanınan, Avrupa ülkelerinde çoğunlukla Santa Klaus olarak bilinen Aziz Nicholaos, Anadolu’da yaşamış bir din adamıdır. Dış görünüşü itibariyle; kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, kocaman göbekli, tonton birisi olarak bilinir. Peki Noel Baba nasıl ortaya çıkmıştır?
Noel Baba birçok dilde, aziz, Nikola (Klaus), Noel ve baba sözcüklerinin türevlerinden oluşturulmuş isimlerle anılır: Santa Claus, Papa Noel vs. Bunun haricinde bazı Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde kullanılan Kris Kringle ismi, ilk kez Martin Luther tarafından kullanılan Almanca Christkind (Çocuk Mesih) adının yozlaşmış halidir. Bu isim Noel Baba'nın yerini alması için o dönemin tutucu Katolik çevreleri tarafından benimsenirken, Protestan Kiliseleri daha seküler bir isim olan Noel Baba ve türevlerini benimsemiştir.

Noel Baba Kimdir?

Aziz Nicholaos’ ın hayatı hakkında, azizlerin birçoğunda olduğu gibi fazla bir şey bilinmez. Sonraları pek çok efsane ile hayatı süslenmiştir ki, bunlarda da gerçek payı olduğu tabiî ki şüphelidir. Tahıl ticareti yapan bir ailenin çocuğu olduğu bilinir. Hayatına dair yazılan dinî kitaplarda, göğün bir hediyesi, ana-babasının dualarının ve verdikleri sadakaların bir meyvesi, fakirlerin kurtarıcısı olarak dünyaya geldiğine işaret edilmiş, daha bebek iken mucizeler yarattığına inanılmıştır.
onedio.com/haber/noel-baba-gercek-mi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder