Merhaba Gönül Dostlarım;
Yeni Zelanda’daki küçük bir adadaki kedileri bir süreliğine adadan uzaklaştırarak yapılan deney sonucunda farelerin tahıl ambarlarına büyük zarar verdiği görülmüş. Deniz kuşlarının yumurtalarıyla beslenen fareler, bu kuşların sayısını da azaltmış.
Bu deneyi tüm dünyada yapmaya kalksanız ve yeryüzündeki milyonlarca kediyi bir yere kapatsanız, insanlar bir süre sonra aç kalırdı herhalde.
O nedenle bir daha düşünmek lazım: Acaba biz mi kedileri besliyoruz yoksa onlar mı bizim beslenmemize yardımcı oluyor?
''YALNIZ HAYVANLAR OLARAK HAYATTA KALABİLİRLER''
Veterinerlik profesörü ve Purdue Üniversitesi İnsan-Hayvan Bağları Merkezi'nin direktörü Alan Beck "Onlar küçük hayvanların en çok korkması gereken avcılar. İhtiyaç duyduklarında, av az olsa bile yalnız hayvanlar olarak hayatta kalabilirler." diyor.
Ahırlardaki ve tahıl depolama alanlarındaki fareleri ve sıçanları öldürebilen kediler, bu zararlı canlıları kontrol altında tutabilmek adına insanlar için hayati bir önem taşıyor. Örnek vermek gerekirse; Hindistan'da, kedilerin kemirgenler nedeniyle oluşan ciddi miktardaki tahıl kaybını azaltmada önemli bir rol oynadığına inanılıyor.
Başka bir deyişle, insanların kedileri beslediğini düşünüyoruz. Fakat kediler hayatta olmasaydı, insanlar daha az yiyecek bulabilirlerdi.
Büyük Britanya'da 1997 yılında yapılan ilk araştırmada, ortalama yaş ve büyüklükteki bir ev kedisinin altı ay içinde eve 11'den fazla ölü hayvan (fareler, kuşlar, kurbağalar ve birçok çeşit) getirdiği tespit edilmiştir.
Bu araştırmanın sonunda yapılan tespit, İngiltere'deki 9 milyon kedinin toplu olarak yılda 200 milyon civarında küçük avlarını kolaylıkla öldürdüğü anlamını taşıyor. Üstelik bu sayıya kimse fark etmeden öldürdükleri avlar dahil değil.
KEMİRGEN POPÜLASYONU ARTARSA NE OLUR?
Dünyada kemirgen popülasyonu arttığı takdirde, bir dizi başka ekolojik etkiler de tetiklenecektir. 1979'da Yeni Zelanda'da yapılan başka bir araştırmada, kedilerin küçük bir adadan başka bir yere geçtiğinde, adadaki yerel sıçan popülasyonunun hızla neredeyse dört katına çıktığı ortaya çıkarılmıştır.
Dünyadaki yaklaşık 220 milyon evcil kedinin tümü yok olursa ya da nesilleri tükenirse, deniz kuşu popülasyonlarının da dünya çapında yok olması kuvvetle muhtemeldir.
Her ne kadar kesin bir kayda ulaşılmasa da kedilerin Avrupa’da Papa tarafından öldürüldüğü edinilen diğer bilgiler arasında. Papa IX. Gregory’nin kedilerden nefret ettiği ve onları yok etmek için fetva verdiğine dair yaygın bir kanı var. İddialara göre, kedilerin toplu olarak öldürülmesi Avrupa’da veba salgınının yayılmasına neden oldu.
Kediler IX. Gregorius tarafından 1233’de yayınlanan "Vox in Rama" adlı bir papalık bildirgesiyle öldürülmesine karar verilmişti; özellikle siyah kedilerin. Aslında kedileri öldürerek salgının yayılmasına sebep olmuşlardı. Çünkü veba salgını, yani "yersinia pestis" yaygın bir fare biti tarafından taşınan bir mikroptu.
Yani kediler dünyada olmasaydı, zincirleme bir reaksiyonla pek çok hayvan türü de olmayabilirdi. Sevimli dostlarımıza sevgimizi şimdi çok daha fazla hissettirelim. Giderlerse dünya bambaşka bir hal alabilir.
https://www.haberturk.com/kediler-olmasaydi
The YearGerçek Dostlar 30 Mayıs 2024 İbrahim Birol http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder