25 Temmuz 2024 Perşembe

İHTİYARLIK MI? YAŞLILIK MI?





Merhaba Gönül Dostlarım,

 Yanda Resmini gördüğünüz,

Deshun Wang 

83 yaşındaki bu genç delikanlının 60' dan sonra yaptığı ilham verici başarı öyküsü ...
44 yaşında İngilizce öğreniyor..
49 yaşında evsiz sokaklarda kalıyor hiç bir varlığı yok..
50 yaşında yüzme öğreniyor...
70 yaşında kaslarını güçlendiriyor...
79 yaşında ise ilk kez podyuma çıkan Wang; “Herkes istediği kadar hayatını değiştirebilir. Önemli olan bir amacın olması. Kafa olarak sağlıklıysan, ne yaptığını biliyorsun demektir” dedi...
83 yaşındaki Deshun Wang, Çin’de oyunculuk ve modellik gibi işlerle uğraşıyor. Son derece aktif bir yaşam süren Wang yaşlılık konusundaki tüm tabuları yıkıyor..



İki çocuk ve bir torun sahibi olan 83 yaşındaki Deshun Wang hala hayalleri olduğunu ve gerçekleştirmek istediğini söylüyor. Wang; “Yaşınızı doğa belirler ancak kafa yapınızı siz” diyor...
Sizden Başka Hiç Kimse Başarılı Olmanızı Engelleyemez..👏💪

****
... İhtiyarlıyor muyuz yoksa yaşlanıyor muyuz? Yaşlanmak yaş almaktır dün adına bugünden ve bir anlamda bedene dairdir. İhtiyarlamak ise ruhumuza dair bir evredir. Misal çok yaşlanınca gözlerimiz, ihtiyarlayınca ruhumuz körelir.
‘Toplumsal yaşlanma’ diye bir tanım olsa da ‘toplumsal ihtiyarlama’ henüz literatürde yer bulamadı. Tıp bilimi toplumsal yaşlanmayı ‘doğumda beklenen yaşam süresi’, ‘toplumun ortalama yaşı’ gibi göstergeler bağlamında değerlendiriyor. Misal, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 4’ten az ise genç nüfus, yüzde 4 ile yüzde 6.9 arasında ise olgun nüfus, yüzde 7-yüzde 10 arasında ise yaşlı nüfus, yüzde 10’un üzerinde ise çok yaşlı nüfus olarak tanımlanmaktadır. Oysa bu yaklaşım baskıcı rejimlerin mağduru kitleler için kifayetsiz olup yeni bir ihtiyarlık indeksi oluşturmak elzem.
Her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1963 yılında yaşlıları “45-59 yaş için orta yaşlılar, 60-74 yaş için yaşlılar, 75 üstü için ihtiyarlar” diye kronolojik olarak üçe ayırsa da bu tanıma itirazlar var. Günümüzde yaşlanmanın terminolojisinde kronolojik, biyolojik, fizyolojik, psikolojik, sosyo-kültürel, ekonomik ve toplumsal yaşlanma yer bulsa da ihtiyarlığa dair kavramsallaştırma eksiklikler içeriyor.
Bu bağlamda ülkelerin mutluluk, barış, olumlu deneyim, hukukun üstünlüğü vb. endeksleri kıyaslamalı veriler sunmakla kalmıyor aynı zamanda o toplumlarda insanların yaşlı mı yoksa ihtiyar mı kılındığının da ipuçlarını içeriyor. Misal Gallup’ un 2019 Küresel Memnuniyet Araştırması’ nda “en az olumlu deneyim yaşayan ülke Afganistan ama Türkiye de sondan dördüncü. Yine Hukukun Üstünlüğü Endeksi' nde 126 ülke arasında 109. ve Küresel Barış Endeksi' nde 163 ülke arasında 149. sıra ile sonlarda geliyoruz. 
Gel de ihtiyarlama!

Zeki Gül

Günün Sözü :Sizden Başka Hiç Kimse Sizin Başarılı Olmanızı Engelleyemez."

 The YearGerçek Dostlar   25 Temmuz  2024 İbrahim Birol      http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder