31 Mart 2016 Perşembe

BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ


iNSAN RESİMLER ile ilgili görsel sonucu


Çok değerli dostlarım,

Tüm hayatımız  boyunca bizlere ışık tutacak, yol gösterecek olan , olmazsa olmazlarımızı ve bir arada yaşamamıza yardımcı olabilecek ve aynı zamanda en önemlisi çalışma hayatımızı kolaylaştıracak bazı bilgileri sizlerle paylaşabilmenin mutluluğunu yaşıyorum.

Bu yazımı bundan 12 yıl evvel yani 2004 senesi Nisan ayında, eğitim amaçlı paylaştığım tüm mesai arkadaşlarıma, buradan saygı ve sevgilerimi yolluyorum.

Çalışma ortamlarının insanların birlikte yaşayabileceği, bir yer olması gereklidir. Organizasyonlar Uzmanlık Grubu'nun kaleme aldığı " Öğrenen organizasyonlar II" isimli kitapta, şirketler için Birlikte Yaşama Kültürü'nün özellikleri sıralanıyor.
  • Birlikte Yaşama Kültürü, karşısındakini ön koşulsuz ve önyargısız dinleyebilme, saygı duyma, sorulara veya söylenene ciddi bir cevap verme gibi eylemleri içermesinin yanı sıra, birlikte yaşamanın rutinleri olan selam verme ve hatır sorma gibi eylemleri' de içermektedir.
  • Birlikte Yaşama Kültürü kişinin etkileşim içinde olduğu insanları ve onların düşüncelerini süratli bir şekilde kafasında daha önce açılmış dosyalara kategorize ve klasifiye etmeden önce, anlamak ve soru sormayı içermektedir. Gerektiğinde bu yeni bir şey diyerek, insanın kafasın da  yeni dosyalar açabilme yetisini de kapsamaktadır.
  • Birlikte Yaşama Kültürü'nü paylaşmak, insanların kendimizden farklı düşünebileceklerini ve düşüncelerinin mutlaka yanlış olmak zorunda olmadığını kabul etmektir.
  • Birlikte Yaşama Kültürü'nü paylaşmak, aynı geminin (Kurumun) içinde giderken bir birimizle kavga etmenin ve birbirimizin kuyusunu kazmanın gemiyi batıracağını bilmektir.
  • Birlikte Yaşama Kültürü'nü paylaşmak, ortamı birbirimizi için daha yaşanabilir bir yer kılma çabasının ve işbirliğinin ; Hedeflerimize daha etkin, daha verimli ve hızlı ulaşmamızı sağlayacak araçları geliştirmemize yardımcı olacağını fark etmektir.
  • Birlikte Yaşama Kültürü'nü paylaşmak, başkalarının başarılarına birlikte sevinmeyi ve başkalarının başarısızlıklarına birlikte üzülmeyi öğrenmektir. Bu ortak başarılar ve başarısızlıklar içinde geçerlidir.
  • Birlikte Yaşama Kültürü'nü paylaşmak, bütün bu söylenenleri yapsak da, ortaya çıkan ilk problemde kişileri suçlamak yerine, bir araya gelip problemin sebeplerini araştırmak, probleme ve çözüme benim katkım nedir? diye sormaktır.
  • Birlikte Yaşama Kültürü, kurumla ilgili paylaşılan hikayelerden, olaylardan, hatalardan, tipik problemlere ilişkin yargılar gibi unsurlardan oluşur.
  • Birlikte Yaşama Kültürü'nü paylaşmak, eleştirilere açık olmak, bu gelişme ve değişimi fırsat olarak görmek ve kullanmaktır.
iNSAN RESİMLER ile ilgili görsel sonucuKaynak: Milliyet İş Yaşamı Gazetesi,       Melih Arat

İbrahim Birol
31/03/ 2016, Antalya

Günün Sözü:
İyi geçinmek iki kişinin kusursuz olmasıyla değil, karşılıklı birbirlerinin kusurlarını hoş görmesiyle mümkündür.
A.Tequeville

iNSAN RESİMLER ile ilgili görsel sonucu



iNSAN RESİMLER ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder