24 Şubat 2021 Çarşamba

PANDEMİNİN FİZİKSEL VE RUHSAL ETKİLERİ

 













Merhaba Gönül Dostlarım,

2019 Koronavirüs Hastalığı salgını (KOVİD-19) tüm dünyayı yaş, cinsiyet, ırk, kültür, din ve ekonomik durum ayırt etmeksizin etkileyen bir durum halini aldı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da Mart 2020’den itibaren pandemi olarak kabul edildi. Pandemik hastalık dünya genelinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen bir isimdir. Dolayısıyla hem fiziksel hem de ruhsal olarak dünyadaki tüm insanlar benzer bir sürecin içinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Enfeksiyondan korunma ve kontrol önlemlerini uygulayarak; enfeksiyonun toplumda yayılmasını azaltmak ve böylece pandeminin erken dönemlerinde enfekte olacak kişi sayısını ve pandemi nedeniyle ortaya çıkacak vakaları azaltmak mümkündür. Bu önlemlerin ne olduğu, pandemiden en az fiziksel etkilenme ile nasıl korunacağımız sürekli gündemimizde, ekranlarda, telefonlarımızda. Bu önlemleri bilmek ve uygulamak için çaba harcıyoruz. Peki fiziksel olduğu kadar ruhsal anlamda da tüm insanlığı etkileyen, kriz olarak nitelendirebileceğimiz ve bu nedenle de stres yaratan bu süreç için neler söyleyebilir, neler yapabiliriz?


Pandeminin ruhsal etkilerinden korunmak için ipuçları nelerdir                                                              1- Anlayış ve hoşgörü ile birlik duygusunu güçlendirelim.

2- Damgalayıcı tanımlamaları dilimizden uzak tutalım.    

3- Salgın ile ilgili haberlere ayırdığımız süreyi kısıtlayalım.

4- Çevremizdekilere ve yakınlarımıza destek olalım.

5- Olumlu deneyimleri ve öyküleri paylaşmayı artıralım

6- Mücadelede ön safta olan sağlık çalışanlarını unutmayalım.

https://turknoropsikiyatri.org/

****
Çok acılar gördük pandemi sürecinde. Çok özlemler çektik.
Sevdiklerimize sarılamadık.
Hastalar ziyaretsiz, cenazeler kimsesiz kaldı.
Evler misafirsiz, gönüller yarensiz kaldı. Beti bereketi kalmadı hayatın.
Öyle çok şey öğrendik ki son bir yılda. Üç üniversite bitirsek öğrenemezdik. Hakkımız kötekti sağlam yedik hep beraber.
Bütün hayatını çocuklarının okullarına adayanlar vardı. Yarış atı gibi koşturuyorlardı çocukları. Okuldan kursa, kurstan dersaneye,  dersaneden özel derse. Çocuk olduğuna bin pişman bir nesle maloldu bu koşturma.
Bakın şimdi okul bile yok.
Misafir telaşından kendini yiyip bitirenler vardı. Sunumlar..Boş beleş tas tabaklar hepsi raflarda kaldı. Evlerde ne misafir var ne de misafirin bereketi.
Gardolaplar takım takım kıyafetlerle doluydu. Yine de giyecek bulunamayan dolaplar. Ne oldu şimdi. Herkes pijamalara mahkum.
Şaşalı düğünler, balolar, mezuniyetler, çay günleri, yemekli toplantılar. Ne oldu bak hiç biri yok. Bekarlar evde mi kaldı.
Gereksiz triplerle sıkılanlar vardı. Gördünüz mü?
Alıntıdır

"Virüs insan hayatını daha önce hiç olmadığı gibi bir değişime uğrattı. Bu değişim insanlarda birçok farklılığın ortaya çıkmasına ve hayatlarını yeni bir düzene göre yaşamalarına sebep oldu."

Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                                 İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                24  Şubat 2021 Antalya-Türkiye


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder