23 Şubat 2021 Salı

ÇOK AYIP VE ÇİRKİN !

 




















Merhaba Gönül Dostlarım,

Çanakkale Şehitler abidesine bakın. Ona bakınca Zeki Müren'i de görürsünüz.🤲🇹🇷
Yıl : 1958
Çanakkale Abidesi inşaatı parasızlıktan yarım kalır.
Hemen bağış kampanyası başlatılır.
Bunu duyan Zeki Müren konserlerini hemen yarıda keser.
Önce gazinolardan para toplamaya başlar. Tüm sözleşmelerini iptal eder ve turneye çıkaR abide için konserlere başlar. Şehir şehir şarkı söyler. Turneden elde edilen tüm parayı abidenin inşaatına verir.
Bugün Çanakkale'de Şehitler Abidesi varsa, kim bilir kaç tuğlasında, kim bilir ne kadar harcında Zeki Müren'in katkısı vardır.
Ortada bir delikanlı varsa, sanatçı varsa, dertli gönüllere giren Zeki Müren var.
Büyük sanat güneşimiz ışıklar içinde uyusun...🤲
Alıntıdır

****
Ölen insan, kim olursa olsun, sevdiğimiz ya da sevmediğimiz, söyleyemedikleri ya da kulak veremediğimiz pek çok girift izahın sahibidir. İnsan, kendini ve sevdiklerini anlamaya yakın dursa da bu böyledir. ölülerin arkalarından yapılacak yorumlarda hayırla anılmaları bir ahlâki düsturdur. 
Ölen insana karşı da sorumluluklarımız bitmez. Onu küçük düşürecek, incitecek, insanların zihninde soru işaretlerinin oluşmasına sebep olacak türdeki konuşmalar, ölenin ruhunu da yakınlarını da yaralar. Bize düşen, varsa ve biliyorsak duyarak ya da görerek tanık olduğumuz iyi taraflarını yâd etmektir. Zira bir kimseye şüphenin gölgesini bile düşürmemek duyarlılığı, Müslümanlığını güzelleştirmek isteyen her bireyin ahlakındandır.

Ölenin ardından kötü konuşulmaz, çünkü davranışların ve davranış sonrasında içte esen fırtınalardan haberimiz olmaz. Böyle birinin ardından konuşmalar, hikmetle bakmaktan uzaklaştırıp, egoların çarpıştığı bir sahneye dönüşebilir.

Ölen, kendini karşımıza geçip ifade edemez. Aydınlatılması gereken olayın iç yüzü, kötü konuşanların katkılarıyla anlaşılmaz bir hâl alabilir.

Alıntı : sonpeygamber.info

****


ÇOK AYIP!
Kendini bilmezlik, günümüzde Covid pandemisi gibi bir şey oldu.
Yaş ilerledikçe daha dramatik sonuçlar yaratıyor.
Son dönemde tuhaf bir "Zeki Müren’e sataşma" kampanyası başladı.
Özellikle de yaşı sekseni geçmiş sanatçılar arasında.
Bu sanatçılar ortak hafızamızda güzel izler bırakmış insanlar.
Ama hiç birinin izi, Zeki Müren kadar güçlü ve kalıcı olmadı.
Babamın ölümünden sonra beni teselli eden tek şarkı, Zeki Müren’den dinlediğim “Rüyalarda Buluşuruz” şarkısıydı; şimdi yazarken bile gözlerim doluyor…
Zeki Müren gençlere kötü örnek oluyor” diye konuşan Özdemir Erdoğan’dan sonra, bazılarımızın “Eylül’de Gel” şarkısıyla hatırlayacağı Alpay şunları söylemiş:
“Zeki Müren abartılı üslubu ve Türkçesiyle Türk Sanat Müziği'ni katletmiştir. Ölçüsüz tavırlarıyla Türkiye'de kötü örnek olmuştur. Gazinodaki programlarına herkes 'Acaba bugün ne giyecek, ne hokkabazlık yapacak' merakıyla giderdi.”
Hızını alamamış:
“Eski TRT'yi düşünün. Küçücük bir kelime yüzünden, bir nota yüzünden bir şarkıyı yayınlamıyor, hatta pek çok şarkıcıyı yasaklıyordu. Ama iş Zeki Müren'e gelince, kısa eteklikle programa çıkardılar. Başka şarkıcılara da kötü örnek oldu bu ağdalı, abartılı tavrı ve sesiyle kötü etkiledi.”
Zeki Müren hayattayken neredeydiniz beyler; o zamanlar da koca koca adamlardınız!
Neden müdahale edip vatana millete böylesine ağır zarar veren, dilini ve ahlakını yerle bir eden Zeki Müren’i durdurmadınız?
Ülkemizde konuşulan Türkçe ve sansür meselesi dâhil olmak üzere eleştirilecek başka hiçbir konunuz yok demek ki; kendini savunma imkânı olmayan bir ölüye saldırıyorsunuz.
Elbette kimse kimseyi sevmek ve takdir etmek zorunda değil!
Ama eleştiri ve saldırının farklı iki şey olduğunu görmek zorundayız!
Özellikle her insan ve olayın, kendi tarihselliği içinde değerlendirilmesi gerektiğini aklımızdan çıkarmadan…
Ölümünden çeyrek yüzyıl sonra, toplumun büyük çoğunluğunun sevgisini kazanmış bir sanatçıya, hem de “ad hominem” yoluyla saldırmak ne kadar ayıp ve çirkin!
İnsan çirkinleşmeden ölmeli; yaşlandıkça saç ağarır, cilt kırışır ama ruh çürümemeli…

Doç. Dr. Şafak Nakajima

https://youtu.be/ceuyOet2HrQ

" Şarkılara duygu seren, çilelere göğüs geren, dertli gönüllere giren, işte benim Zeki Müren." 

Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                                 İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                23  Şubat 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder