27 Mart 2021 Cumartesi

BERAT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

 
















.YIL       

Merhaba Gönül Dostlarım,

Ramazan ayının müjdecisi olarak kabul edilen, Hicri Takvime göre Şaban ayının 15. gecesine denk gelen ve İslam aleminin üçüncü kandili olan Berat Kandili  miladi takvime göre bu sene 27 Mart Cumartesi (günü) gecesi dualarla idrak edilecek. İslam Dini inancında berat, günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. Peki Berat Kandili nedir, ne demek? İşte Berat Kandili hakkında bilgiler
.BERAT KANDİLİ NEDİR?                                                                                                             Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz' dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.
BERAT KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ                                                                                          Berat kelimesinin aslı ''Berâettir. Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamına gelmektedir. Berat ve beraet, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak anlamlarındadır. Mü'minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak “Berat Gecesi” denilmiştir.
Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir.
Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili' ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor: "Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."
hurriyet.com.tr
https://youtu.be/CvzPqHaoJRk
https://youtu.be/jJAje2J9xV4

" Ellerin semaya açıldığı Berat Kandili gecesinin  başta "Gönül Dostlarım" a sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini ve ayrıca tüm islam alemine ve insanlığa hayırlara vesile olması temenisiyle  mübarek Kandiller dilerim."
Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                                 İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                27 Mart 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder