23 Mart 2021 Salı

YOLUN KARANLIĞI OLMAZ


"Gerçek Dostlar" 5 Yaşında



















" 24 Mart 2016 tarihinde başlattığım Blog yazılarımın bugün 5. yılını kutlamanın mutluluğu içinde, tüm Dünyadaki  ' Gerçek Dostlar'  ailesine yazılarıma gösterdikleri ilgilerinden dolayı,  sonsuz teşekkürlerimi ve saygılarımı arz eder, Sağlıklı, Mutlu ve Huzurlu günler dilerim..."   
 


Edebiyat


Merhaba Gönül Dostlarım,


Pablo Neruda, 12 Temmuz 1904 yılında Parral, Şili'de dünyaya gelmiştir. Küçüklüğü babasının görevli olduğu küçük taşra istasyonlarında geçmiştir. Edebiyat ve siyasal açıdan etkilendiği Şili'nin ünlü kadın şairi Gabriela Mistral ile tanışmıştır.

Pablo Neruda, yüksek öğrenimi için Santiago'ya giderek üniversitede edebiyat ve felsefe okumuştur. 1921 yılında bir şiiri ile Öğrenciler Birliğinin yarışmasını kazanmıştır. Sembolizm ve Gerçeküstücülük akımlarının ve bu anlayışta yazan şairlerin etkisinde kalmıştır.

1971 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü alan Pablo Neruda bu sırada Şili'nin Paris büyükelçisi olmuştur. Yazar 1924 yılında yayımlanan Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı adlı şiir kitapları ile üne kavuştu. Şiirsel bir dille kaleme alınmış olan Yaşadığımı İtiraf Ediyorum adlı yapıtı ise kendi yaşam öyküsüdür.

Pablo Neruda' nın düz yazılarından ve mektuplarından bir bölümü de Türkçe' ye çevrilmiştir. Pablo Neruda, 23 Eylül 1973 yılında Santiago, Şili de hayatını kaybetmiştir.

*Yolun karanlığı olmaz, iyi bir arkadaşla yürüyene.

*Sende bir şey var.. Bana derin derin nefes aldıran bir şey.

*Bazen dudakların bitiremediği sözleri, gözler tamamlar.

*Sırf birisi İyi geceler demediği için, İyi geçmeyen geceler vardır.

*İnsan ulaşamadığı her şeyin “delisi, ulaştığı her şeyin “nankörüdür.

*Ekmeği al benden istersen, havayı al, ama alma benden gülüşünü.

*Bütün çiçekleri koparabilirsiniz ama baharın gelişini engelleyemezsiniz.

*Bir kadın söyleyeceği çok şey olduğu halde susuyorsa, erkek artık tüm şansını kaybetmiştir.

*Ağır ağır ölür; okumayanlar, müzik dinlemeyenler, vicdanlarında hoşgörüyü barındırmayanlar…

*Kalbi kırdıktan sonra gelen özür, doyduktan sonra sofraya gelen tuz gibidir. “İhtiyaç” kalmaz.
Pablo Neruda


Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                                 İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                23 Mart 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder