12 Ekim 2022 Çarşamba

MAHATMA GANDHİ' DEN 10 YAŞAM DERSİ (2/2)

 









Merhaba Gönül dostlarım,

Dükü yazımızın devamı: 


6- Yanızlığın değerini bil 
Çoğu zaman yalnızlık en büyük korkumuz oluverir. Yalnız kalmaktan, yalnız hissetmekten hep kaçar dururuz. Belki de yalnız kalırız korkusuyla hatalar yapar dururuz. Halbuki başka bir pencereden bakıp yalnızlığın, yalnız kalıp düşünmenin kıymetli bir şey olduğunu görebilsek her şey daha farklı olabilir. Gandhi sık sık yalnız kalmak gerketiğine ve bu vakitler düşünmek gerektiğine inanırdı. İnsanın kendi ile baş başa kalabilmesini, kararları ve fikirlerini tartabilmesi için bu sürenin çok önemli olduğuna inanırdı. İşte bu yüzden Gandhi yalnız kalabileceğimiz sessiz bir yere çekilip bu düşünceleri daha iyi bir dünya yaratmak için nasıl kullanabileceğimize karar vermemiz gerektiğini öğütlemiştir

7- Çocuklarına karşı asla şiddet kullanma 
Yetişkin bireyler olduğumuzda meydana gelen tüm problemlerimizin ardında çocukluk yıllarımızda yaşadığımız travmalar yatar. Dolayısıyla bir çocuğa nasıl davranıldığı, ağacın yaşken nasıl eğildiği oldukça önemlidir. İnsana ve insanla ilgili her şeye her sürece değer veren Gandhi de çocuklara karşı hayatlarının hiçbir döneminde sebebi ne olursa olsun şiddet kullanılmaması gerektiğini vurgulamıştır. Gandhi çocukların, bir incir çekirdeği misali ne kadar küçük olursa olsun doğru toprağa ekildiğinde olağanüstü bir şeye dönüşebileceğine inanıyordu. 

8- Alçakgönüllülükte kuvvet vardır 

"Ben çok alçakgönüllü biriyimdir" li cümleler kurarız, kurduğumuz bu cümlelerin de alçakgönüllülükle uzaktan yakından ilgisi olmaz ama sorsalar hepimiz mütevaziyizdir. Gerçekten öyle miyizdir? Dönem dönem kendi değerimizi bilme işini biraz fazla abartıp alçakgönüllülüğümüze gölgeler düşebilir. İşte tam bu nokta da Gandhi' nin "Her bir parça önemlidir ve bütünün oluşmasına katkı sağlar. Tıpkı çıkrığın düzgün çalışması için minik yaya gerek duyulması gibi, bireyler de toplumun bütünleyici parçalarıdır. Hiç kimse gereksiz ya da önemsiz değildir. Ancak birlikte varlık gösterebiliriz" sözü aklımıza gelmeli. 

9- Şiddetsizliğin beş temel direği 

Haksızlığa uğrayabilir, hayal kırıklıkları yaşayabilir, kriz anlarını nasıl yöneteceğimizi bilemeyebilir, sinirlenir, öfkelenir şiddete başvururuz. Şiddete başvurmak da insanın düşebileceği en kötü durumlardan biridir. Aslında zor olan şiddet kullanmaktır fakat bunu görmeyizBir türlü, iyiliğin hepimizin içinde kötülükten daha fazla olduğuna inanmak istemeyiz. Bu noktada Gandhi bizlere 'şiddetsizliğin beş temel direği' nin formülünü vermiş.

Gandhi' ye göre Şiddetsizliğin beş temel direği, 'saygı, anlayış, kabul etme, minnettarlık ve merhamet' tir. Dünyayı korkuyla değil sevgiyle ileri taşımak gerektiğine inanan Gandhi bu beş temel direğin insan hayatında ihtiyaç duyduğu temel şeylerden olduğuna inanmış, bizlere öğütlemiş.

10- Gerçek mutluluk 

Hepimiz mutluluğu farklı yerlerde, kişilerde ararız. Hepimizin mutluluk anlayışı ve ona ulaşmadaki çabası birbirinden farklıdır. Mutlu olma mücadelemizde kulağımıza küpe olsun diye Gandhi bizlere minik bir not bırakmış. Gandhi demiş ki; "Mutluluk zaferin kendisinde değil, bunun için verilen mücadele, çaba ve çekilen zorluklarda gizlidir". 

Nefret edileni sevmek her şeyden daha zordur 

İnsanlık tarihi Mahatma Gandhi gibi çok kıymetli düşünür ve hak savunucuları ile doludur. Belki de bir insanın bu dünyaya bırakabileceği en güzel şey yıllar sonra dünya ne kadar değişirse değişsin eskimeyen öğütlerdir. Gandhi değişmeyen tek şeyin insan olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak bizlere hepimizin kendinden bir sürü şey bulabileceği öğütler dizisi bırakmış. Sanıyorum bu insanlığa bırakılabilecek en güzel miras. Gandhi felsefesi "Hepimiz kendi içimizde güzeliz, içimize dönelim, evet şimdi kendimize odaklanıyoruz" klişelerinin çok dışında daha derin anlamlar barındırır. 

Sözlerimizi Gandhi' den bir sözle sonlandıralım. "Sevginin bu büyük yasasına uymanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ama zaten bütün büyük ve iyi şeylere ulaşmak zor değil midir? Nefret edileni sevmek hepsinden daha zordur. Ama bu en zor şeyin gerçekleşmesi, bunu yapmayı gerçekten istememiz durumunda kolaylaşır". 

" Herkes farklı şekilde tükeniyor hayatta. Kimi doğru insanı beklerken Kimi yanlış insana katlanırken... Ve herkes Bir şeylerin bedelini ödüyor Bazen seçimlerinin. Bazen seçemediklerinin..."

the Year 


  Gerçek Dostlar  ⚠️     12 Ekim 2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder