11 Ekim 2022 Salı

MAHATMA GANDHİ' DEN 10 YAŞAM DERSİ (1/2)

 


Merhaba Gönül Dostlarım,

Hindistan'ın unutulmayan siyasi lideri Mahatma Gandhi' yi bilmeyen yoktur. Her zaman barış yanlısı bir yaşam anlayışına sahip olan Mahatma Gandhi her haliyle örnek alınmaya değer biri. Mahatma Gandhi yaşamı boyunca haksızlığa uğramış Hintli vatandaşların hakları için barışçıl politikalarla hak savunuculuğu yapmıştır. Mahatma Gandhi' nin torunu Arun Gandhi' nin dedesinden edindiği yaşam derslerini sizler için derledik. Bakalım Gandhi' nin tüm insanlığa bıraktığı miraslar neymiş... 

1- Kendi değerini bilmelisin 

Aslında çok farkında olduğumuz sürekli dilimizden düşürmediğimiz bir şeydir 'kendi değerini bilmek'. Söylemesi kolay uygulaması en zor şeylerden biridir. Çünkü insanın kendini araması, değerini bulması, bilmesi hiç kolay yolculuklar değildir. Gandhi de bu konuya önem vermiş olacak ki "Kendi değerini bilmelisin" demiş.
Gandhi dünyada var olan herkesin birbirinden farklı özelliklere sahip olduğunu ve her birimizin bir görevi olduğuna inanırdı. İnsan yaşadığı süre boyunca bir birey olarak kendi değerini bilebilen birinin çok şeyler başaracağına inanırdı. Çoğu zaman başka insanların maddi veya manevi anlamda bizden daha iyi standartlarda olduğuna kendimizi inandırır, öz değerimizden uzaklaşırız. Gandhi kendi içimizdeki değeri yakaladığımızda tüm standartlardan arındığımızı herkese ve her şeye karşı gerçek saygı ve sevgiyi bulabileceğimize inanırdı. İşte bu yüzden her şeyden önce 'kendi değerimizi bilmeliyiz'.

2- Öfkeyi iyi için kullan 

Belki de çağımızın en büyük problemlerinden biri öfkeyle kalkıp öfkeyle oturmaktır. Aldığımız tüm yanlış kararların ardında, pişmanlıklarımızın çoğunun temeli öfke ile karar veriyor olmamıza dayanır. Gandhi' ye göre öç anlayışın hiçbir önemi yoktur. Göze göz ilkesi tüm dünyanın kör olmasına yol açar.
İşte bu yüzden Gandhi "Öfkeyi iyi için kullan. Otomobiller için yakıt neyse, insanlar için de öfke odur; ileriye doğru hareket etmeni ve daha iyi bir yere gitmeni sağlar. O olmadan zorluklara meydan okuyacak motivasyonu bulamayız. Öfke, haklıyı ve haksızı ayırt etmemiz için bizi zorlayan bir enerjidir" der ve ne düzel söyler..          


  3- Savurganlık şiddettir 

Özellikle son 10 yılda artan aşırı tüketim alışkanlığımız bence insanlığın uzun dönemde başına gelen en anlamsız olaylardan biri. Artık çoğumuz bir şeye gerçek anlamda ihtiyacımız olduğu için değil daha iyisi olmasını istediğimiz için satın alıyoruz. Yalnızca maddi anlamda değil manevi anlamda da aşırı tüketim yapıyoruz. Duygularımızı tüketiyor hiç düşünmeden sevgimizi, saygımızı her şey için harcıyoruz. Bu da özetle büyük bir yorgunluk yaratıyor. İşte tam da bu duruma özel Gandhi demiş ki  "Savurganlık şiddettir. Bir şeyi boşa harcamak kötü bir alışkanlıktan daha fazlasıdır. Dünyaya karşı kayıtsızlık ve doğaya karşı suçtur".                                      


4- Yalan ağır bir yüktür 

Zaman zaman nedenini bilmediğimiz bir şekilde yaşananların gerçek yüzüyle yüzleşmekten uzak kalır yalan söylemeyi tercih ederiz. Bu cümleyi yazarken bile gerçekten yalan söylemenin neden tercih edildiğini, bir şeyin gerçeğini söylemeye neden cesaret edilemediğine anlam veremedim. Gandhi de bu konunun insanlığın başına dert olan her türlü kötülüğün ve başarısızlığın altında 'yalan' gerçeğinin yattığına inanıyorduBu yüzden yaşamı boyunca yalan söylemenin kötü ve ağır bir yük olduğunu her platformda vurgulamış. Bize de bir öğüt olarak miras bırakmış. 


 5- Düşünceni açıkça savunmaktan çekinme 

İçimizden bazıları düşüncelerini açık bir şekilde dile getirme konusunda rahat davranabilirken kimilerimiz fikirlerini yargılanırım, ötekileştirilirim korkusuyla dile getirmekte çekimser kalıyor. Gandhi' ye göre doğru veya yanlış gerçek ne olursa olsun 'insan düşüncelerini açıkça savunmaktan çekinmemeli'. Gandhi," Yürekten inanarak dile getirilmiş bir 'hayır', yalnızca karşındakini hoşnut etmek ya da daha kötüsü, sorun çıkmasın diye söylenmiş bir 'evet' ten daha iyidir" demiştir. 

the Year 

  Gerçek Dostlar  ⚠️     11 Ekim 2022

          İbrahim Birol http://ibrahimbirol.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder