10 Ocak 2021 Pazar

POZİTİF DÜŞÜNCE GÜCÜ



                                                                                                                                                                                 Merhaba Gönül Dostlarım,

Günlük tutmak, ya çocukça görülen ya da çoğumuzun gözünü korkutan bir şeydir, ancak günlük tutmanın zihinsel ve duygusal sağlığımız için inanılmaz faydaları vardır. Hadi başlayalım..

Günlük yazarken;
Günlük yazmak kendini ifade etme, geliştirme ve keşfetme yolunda oldukça etkili ve güçlü bir yol. Bir günlük insanın en derin düşüncelerini, hislerini, fikirlerini, kuşkularını ve kaygılarını iletmek ve daha sonradan yeni baştan incelemek için bir yer sağlamakta. Başka koşullarda zor olabilecek bir yolla insanların konuşmak ve kendilerine karşı dürüst olma konusunda bir yer sağlıyor. Günlükler insanların görünen yüzlerinin arkasında parçalarıyla iletişime geçmesini sağlıyor.

Kendini ifade etme;
Kendini dışa vurmak bilinmenin ve açılmanın bir yolu. Bir kere kafanızdan çıktı mı kelimeler hislerinize ve düşüncelerinize bir açıklık kazandırmakta ve bazen onların yarattığı sıkıntıdan kurtulmanızı sağlamakta. Peki hislerinizi açıklamak neden bu kadar önemli? Bizi etkileyen şeyler hakkında konuşmak etrafımızdaki dünyada pek bir şey değiştirmiyor ve insanların "Eğer hiçbir şeyi değiştirmiyorsa o zaman bunun hakkında konuşmanın yararı ne?" diye konuştuklarını pek sık duymuşsunuzdur.
İşin aslı şu ki kendini ifade etme - olan şeyler hakkında konuşma - dünyayı değiştirmiyor. Ama kendini ifade etme kendinizi ve dünyayı görüp tecrübe etme yolunu değiştirme gücüne sahip. Hislerinizi kelimelere dökmek onlara bir şekil ve anlam kazandırmakta. Bu sizin hislerinizi ve düşünceleriniz çevrenizdeki dünyaya sokmanıza izin veriyor ve bu yolla çevrenizi ve etrafınızdaki insanları birbirine bağlama şansına sahip oluyorsunuz.

Günlük tutmanın hayatınıza katacağı yepyeni özellikler
  1. Daha odaklanmış ve organize olursunuz. ...
  2. Düşüncelerinizi berraklaştırır. ...
  3. Stresinizi azaltır. ...
  4. Yaratıcılığınızı geliştirir. ...
  5. Hafızanızın gelişmesine yardımcı olur. ...
  6. Kendinize olan saygınızın gelişmesine yardımcı olur. ...
  7. Duygusal zekanız artar.                                                                                            Alıntıdır                                                                                                                            ****                                                                                                                

GÜNLÜK TUTMANIN ÖNEMİ ve PSİKOLOJİK FAYDALARI

Yaklaşık olarak on yıldır günlük tutarım, bunun büyük yararını görüyorum, özellikle de hayatımla ilgili karar alırken çok faydalı oluyor. Sadece yaptıklarımı değil, hissettiklerimi ve duygularımı da yazmaya özen gösteriyorum, ayrıca geriye dönerek eski yazdıklarımı okumayı da seviyorum. Paylaşma ve rahatlama anlamında da katkısı oluyor. Bu yüzden yazılarımda sizleri de günlük tutmaya teşvik ediyorum. Günlük tutmanın önemine ve psikolojik faydalarına inanıyorum gerçekten.
İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte duygularınızı yeterince ifade edemediğinizi ya da paylaşamadığınızı düşünüyorsanız siz de en azından bu dönem için bir günlük tutabilirsiniz.
Güzel bir defter ve kalem seçmek de yazma motivasyonunu kesinlikle artıracaktır, her gün için belirli bir saat de belirleyebilirsiniz, ben genellikle akşamları yatmadan önce yazarım.
Diğer yandan kendinizi her gün yazmalıyım stresine sokmayın lütfen, sadece keyif aldığınız sürece, istediğiniz günlerde yazın.
Ben ayrıca günlüğüme hayallerimi de yazıyorum, bu hem motive olmamı sağlıyor, hem de beni hayallerime götürebilecek farklı yolları keşfediyorum.
Yazılı iletişim becerilerimizi de güçlendiren günlük eğer ileride kitap yazmayı düşünüyorsanız güzel bir altyapı oluşturur aynı zamanda. Özellikle ilk iki kitabımda günlüklerimden yararlanmıştım.
Bilge’nin de günlükleri vardı, onunla olan hikayelerimizden oluşan Senin Olan Sana Gelir isimli kitabımda Bilge’nin günlüklerinden bir kısmına da yer vermiştik.
Bazı insanlar yazdıkları günlüğün başkaları tarafından okunabileceği endişesi ile yazmak istemiyorlar. Onları da anlıyorum. Bu durumda bir defter değil hemen atabileceğiniz sayfalar kullanın, emin olun yazdıktan sonra hemen yırtıp atsanız bile yazmanın iyileştirici bir yönü var.
Ve son bir öneri, günlüğünüze sizi gün içinde gülümseten, mutlu eden, kendinizi iyi hissettiğiniz anları özellikle yazmanızı rica ediyorum. Pozitif düşünce gücü anlamında çok katkısı olacaktır.
Sevgi ile kalın.
Mert Çuhadaroğlu

Günün Sözü : " Kişinin kıymeti, dilinin altında ve kalemin ucunda gizlidir, onu söz ve yazı, açığa vurur."  Ali Fuat Başgil
Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                                 İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                             
10  Ocak 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder