8 Haziran 2018 Cuma

BAYRAMLARIN DEĞERİ



bayram ve çocuklar ile ilgili görsel sonucu



GERÇEK DOSTLAR 
700. Yayın

Merhaba Gönül Dostlarım,


Bir millet için çok büyük önem taşıyan bayramlar, belirli günlerin anılması, kutlanması ve yaşatılması için en etkili yoldur. Bir toplumun her ferdinin bayramlara ve kutlamalara katılması, bayram coşkusunu içinde yaşaması bu nedenle çok önemlidir. Milli kültür bu şekilde korunabilir.
Ülkemizde milli ve dini olmak üzere iki farklı bayram türü her yıl kutlanmaktadır. Milli bayramlarımız ülkenin kurulduğu tarihten itibaren ülkemiz için büyük önem taşıyan günlerin kutlandığı bayramlardır. Bu nedenle de devlet eliyle resmi olarak kutlamalar yapılır. Cumhuriyetin nasıl elde edildiğinin hatırlanması ve devam ettirilmesi açısından milli bayramlar büyük önem taşır.
Dini bayramlarımız olan Ramazan ve Kurban bayramları ise İslam dini için önemli olan günleri temsil etmektedir. Dini bayramlarda insanlar yakınları, sevdikleri, büyükleri ve küçükleri ile bir araya gelerek bayram sevincini, birlik ve beraberliğini yaşar. Toplumun fertlerini, sevenleri bir araya getiren bu bayramlar insan ilişkilerinin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir.
Milli ve Dini Bayramlarımızın değerlerini  Türk Toplumunun gelecekteki  yeni nesillerine aktaralım, aynı zamanda koruyalım ve her zaman sahip çıkalım.

Aşağıdaki yazıda, Türk şair, yazar, siyasetçi, diplomat Yahya Kemal Beyatlı' nın “ en güzel şiirlerinden biri olan Süleymâniye'de Bayram Sabâhı” adlı şiirinden  ilk mısraları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.
 
İbrahim Birol

****

Bayram Sevinci


Bayramlar, her seviyeden insanımızın heyecanla iştirak ettiği kutsal günlerimizdir. Aynı hisleri paylaşmak, aynı sevinci birlikte duyabilmek, toplum hayatı için önemli bir olaydır. Bu halleriyle dinî bayramlar, aynı zamanda millî birliğimizin birer yapı taşıdırlar. O bakımdan bayramları yaşatmak, geleneğin canlı olarak devam etmesini sağlamak, her birimiz için hem dinî hem de millî bir görevdir.
Dini bayramlarımız, imkânlar nispetinde yeni ve temiz elbiseler giydiğimiz, ruhumuz ve bedenimizle tertemiz yıkanıp arındığımız günlerdir. Bu temizlik ve bakımdan tepeden tırnağa bedenimiz, kapıdan bacaya evlerimiz, kapılarımızın önü ve sokaklarımız da payını alır. Bu güzel âdet ve gelenekler korunmaya ve yaşatılmaya değmez mi?
Bayram namazları ne muhteşem bir dinî tezahürdür! Yediden yetmişe, en küçük köyden büyük şehire, bütün Türkiye'nin katıldığı bu büyük topluluk, bu mahşerî kalabalık ne yüce bir hadisedir! Ellerinde seccadeleriyle, bayram namazı kılmak için sabahın erken saatlerinde, cami avlularını, sokakları ve caddeleri dolduran bu kadar insanı kim ve hangi güç harekete geçiriyor dersiniz? İnançları değil midir bu insanları bir araya getiren? Her geçen yıl daha da büyüyen bu görünüş ne kadar sevindiricidir. Şükrediyor ve  Rabbim, birlik ve beraberliğimiz hiç bozulmasın, daima güçlensin diye dua ediyoruz.

En güzel  bayram şiirlerinden biri Yahya Kemal'in “Süleymâniye'de Bayram Sabâhı” isimli eşsiz eseridir. Bu şiir, Türkiye Türklüğünün, dünyanın üç kıtasındaki muhteşem mâcerâsını anlatan bir destan-şiirdir.
Süleymaniye'de Bayram Sabâhı, bir Ramazan bayramı sabahında, Yahya Kemal'in Süleymaniye Cami' sinde bayram namazı kılarken hissettiği tarifsiz duygu ve düşünceleri dile getirir.
Şâir, kendi gök kubbemiz altında,  dinî bir bayramın vecdiyle, milletinin bütün tarihini ve bütün maneviyatını yaşamaktadır. Karşısında da bizim en büyük mîmârî şâheserimiz olan Süleymaniye Câmii vardır. Aslında Süleymaniye bir semboldür, o bütün bir tarihî ve kültürel değerleri temsil etmektedir.

Şiir şu mısrâlarla başlar:
Artarak gönlümün aydınlığı her sâniyede
Bir mehâbetli sabâh oldu Süleymâniye'de
Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati
Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi
Yer yer aksettiriyor mâvileşen manzaradan
Kalkıyor tozlu zaman perdesi aradan
Alıntı : Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ


https://youtu.be/fQ4zEvsw2EI

süleymaniye camii görüntüler video ile ilgili video

Günün Sözü :
Yürüyor, durmadan, insan ve hayalet karışık; 
Kimi gökten, kimi yerden üşüşüp her kapıya, 
Giriyor, birbiri ardınca, ilahi yapıya. 
Tanrının mabedi her bir tarafından doluyor, 
Bu saatlerde Süleymaniye tarih oluyor

Yahya Kemal Beyatlı

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
8 Haziran 2018, Antalya-Turkey



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder