22 Temmuz 2019 Pazartesi

İHTİYARLIK KAÇ YAŞINDA BAŞLAR? ( 2 )




İhtiyarlık kaç yaşında başlar?


Merhaba Gönül Dostlarım,

NASIL BİR YAŞLI OLMAK İSTERSİNİZ? Sorusuna

 Sn. Prof.Dr.   Osman Müftüoğlu' nun verdiği cevapta


" HANGİ ülkede yaşadığınız fark etmiyor. Ortalama ömür her 5 yılda en az 1 yıl uzuyor. Bu durumda da size “kendinize iyi bakmanız” dışında bir seçenek kalmıyor. Çünkü kendinize iyi de baksanız, kötü de baksanız ömrünüz eskisinden uzun olacak, “orta yaş” ve “yaşlılık” döneminde geçirdiğiniz süre uzayacak.  Bu kesin! Peki siz o dönemde “nasıl biri olacaksınız?” Bu sorunun yanıtı şu mühim soruya vereceğiniz cevapta gizli: Nasıl bir yaşlı olmak istiyorsunuz? Yıpranmış, bitkin, takatsiz, kendine de başkalarına da yük olan düşkün ve hasta bir ihtiyar mı, yoksa bilgece ve zarafetle yaşlanan, keyif ve huzurla yaşayan, formda ve dinç zımba gibi bir yaşlı mı? Eğer ikincisini arzuluyorsanız kendinize iyi bakın. Ayrıca size üç sürpriz ama mühim önerim var. Onları aşağıda  bulacaksınız, faydalanın.
3 MÜHİM İYİ YAŞLANMA TÜYOSU
HATIRA VE UMUT BİRİKTİRİN: Özellikle kırklı yaşları geçtiyseniz yaşlılık döneminde en çok ihtiyaç duyacağınız iki şey hatıra ve umuttur. Erdemin hoş görüyle, güvenin dostluk ve bilgelikle iç içe olduğu güzel bir yaşlılığın anahtarı beyninizi de tıpkı kaslarınız gibi çalıştırmak, ona da duygusal antrenmanlar yaptırmak, yani okutmak, öğretmek, düşünmeye, sevmeye, gülmeye, eğlenmeye yöneltmek, geleceğe yönelik iyi umutlar besleyip geçmişle ilgili güzel hatıralar biriktirmek olsun.
İLİŞKİ DETOKSUNA GİDİN: İyi yaşlanmanın önemli kurallarından biri de sizi üzüp bunaltan, yıpratıp yük olan kötümserlik, gerginlik, umutsuzluk yükleyen faydasız kişilerden kurtulmak, yapıcı ve keyifli ilişkiler kurmaktır.

- HUZUR HAPINI İHMAL ETMEYİN: Huzur yeni bin yılın en mühim eksiği. Huzur hapları ise en önemli keşfi. Huzur bu âlemin en etkin, en güçlü, bulunması en zor ilacı, serveti. Güzel yaşlanmanın anahtarı veya şifresi. Eğer “yaşlanma yolculuğunuzu sürdürürken” bedeniniz kadar ruhunuza da iyi bakar, yaşlanmanın zenginleşme değil, hafifleme, büyüme değil basitleşme olduğunu anlarsanız huzuru daha kolay yakalarsınız. Huzurun inanç ve maneviyatla kardeş olduğunu da lütfen bir kenara not ediniz



Prof.Dr. Osman Müftüoğlu


****
İHTİYARLIK KAÇ YAŞINDA BAŞLAR?

- Mimar Sinan, Süleymaniye camisini bitirdiğinde 70 yaşını geçmişti. Selimiye        camisini tamamladığında ise 86 olmuştu.
- Galileo, ayın günlük ve aylık çizimlerini yaparken 73 yaşındaydı.
- Charlie Chaplin, 76 yaşında film yönetmenliği yaparak hala işinin başındaydı.
- Goethe, en büyük eseri Faust’ u ölümünden bir yıl önce, yani 82 yaşında            bitirmişti.
- Nobel ödüllü Alman doktor Albert Schweitzer 88 yaşına rağmen Afrika                hastanelerinde durmaksızın çalışarak ameliyat yapıyordu.
- Ressam Titian 99 yaşında hayata gözlerini yumdu. “Lepanto Savaşı” adlı ünlü      tablosunu ölümünden bir yıl önce tamamladı.
- Dört defa İngiltere başbakanı seçilen Gladstone, son kez göreve geldiğinde        yaşı  83’ dü.
- Kristof Kolomb Amerika’yı keşfe çıktığı ilk yolculuğunda 50 yaşını çoktan aşmış    durumdaydı.
- Pasteur kuduz aşısını bulduğunda 60 yaşındaydı.
  

Örnekleri daha çoğaltabiliriz. Ünlü yazarlardan Anatole France 80, George Bernard Shaw ise 94 yaşındayken, üretmeye, yazmaya devam ediyorlardı.
Bir de ünlü bir anlatı daha vardır. İngiliz politikacı William Gladstoneyeni bir dil öğrenmeye karar verdiğinde, yaşı çoktan 70'i geçmiş. Çevresinden biri hayretler içinde; "İhtiyarlık kaç yaşında başlar" diye sorduğunda; Gladstone şöyle yanıtlamış:
"Beynimiz yeni tecrübeler keşfettiği sürece, insan genç sayılır."
Belki bizim politikacılarımız için kötü örnek olacak ama dört kez İngiltere Başbakanı seçilen Gladstoneson kez göreve geldiğinde ise 83 yaşındaymış.
Sonuçta, yaşı kaç olursa olsun, her zaman gönlü, ruhu genç insanların yanında durun.

W.E GLADSTONE

Günün Sözü : " Hiçbir şey için geç kalmadınız. Yeter ki isteyin."

http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
22 Temmuz 2019, Antalya-Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder