Merhaba Gönül Dostlarım,
Yeterli ve dengeli beslenmek, sağlıklı yaşamanın ön şartıdır. Sağlıklı bireyler özellikle beslenme kurallarına çok dikkat ederler. Sağlıklı beslenmek için yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Bunun için öğün çeşidi ve saati çok önemlidir. Çeşitli beslenmek, az yemek, az uyumak da beslenmeyi önemli ölçüde etkilemektedir.
2019 yılında her alanda yeni trendleri konuşulmaya başlandı. Bunlardan biri de muhakkak ki gıda sektörü. 2019 yılının yiyecek trendleri neler olacak, hangi besinler yükselişte, beslenme konusunda yönelimler neler?
Kind şirketi 5 binden fazla sektörden insanla bir araya geldi -Bunların arasında diyetisyenler, ürün geliştiriciler ve CEO Daniel Lubetzky de yer alıyordu- 2019’un trend olan beslenme-gıda-yiyeceklerini listeledi.
İşte 2019’un en popüler yiyecek trendleri:
Badem, kaju, fındık, ceviz, kabak ve karpuz çekirdeği tohumu gibi besinlerin yağı ve ezmesinin popülerliği artıyor. Aşırıya kaçmadan alınması gereken ve protein bakımından zengin bu besinlere ilgi büyüyecek.
Fındığa alerjisi olanlar için de kuruyemiş ezmesi -aynı lezzeti veremese de- alternatif olabilir.
Amerika’da yakın zamanda uygulamaya konmuş olan FDA maddesine göre gıda üreticileri, gıdanın içindeki tüm şeker içeren içeriklerin ayrı ayrı belirtilip ayrıca hepsinin toplam miktarını paketlerin üzerinde belirtmesi gerektiği zorunluluğunu getirdi. Bu şeker karşıtı hareketin sonucunda etiketleri kontrol ettiğiniz zaman ürünlerin içeriğindeki doğal olmayan tatlandırıcıları artık görebileceksiniz. Aldığınız her ürünün etiketini kontrol ederek, bu tarz ürünlere karşı önleminizi alabilirsiniz.Fındığa alerjisi olanlar için de kuruyemiş ezmesi -aynı lezzeti veremese de- alternatif olabilir.
Tüm dünyada yükselişe geçen sağlıklı gıda trendi sayesinde doğal besinlerin önemi ortaya çıktı. Gıda alışverişlerinde kendini hissettiren bu seçicilik sayesinde artık ürünlerin asgari düzeyde işlenmiş olanları tercih edilmekte. (“Güçlü takviyeler içerir” ibaresinin aksine…)
Bitkilerden böceklere, mercimekten soya fasulyesine kadar, et ve süt içermeyen protein alternatifleri gittikçe daha da yaygınlaşıyor. Bitkisel temelli beslenme stillerinin popülaritesinin artması, hem sağlık hem de sürdürülebilirlik endişeleriyle birleşince yeni gıda alternatiflerine duyulan istek de artıyor. 2019 yılı fındık, tohumlar, baklagiller, su mercimekleri ve yosunlar gibi aperatifler, snack barlar, cipsler, etsiz burgerler veya sosisler ve süt içermeyen yoğurtlar, peynirler gibi gıdaların yılı olacak.
2019 yemek trendlerinin kapanışını gelin şeffaflıkla yapalım. Artık tüketicinin en öncelikle taleplerinden biri de tükettikleri besinlerin içeriğinin listelenmesi ve bu konuda gıda şirketlerinin mümkün oldukça açık olması. Yalnızca ambalajı süslemek artık yemek ile ilgilenen bireyleri pek de tatmin etmiyor diyebiliriz.
Kübra Akalın
****
Dikkatli okuyunuz.
Neden Japonya'daki çocuklara kahvaltıda yarım düzine yumurta yediriyorlar?
Osmanlı Devleti' nin son 200 yılı dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti' nin gıda politikasını Emperyalistler dizayn ettiğinden beri zihinsel olarak sağlam bir gençlik maalesef yetişmiyor. Asıl sorunun kaynağına hiç inmedik, tartışmadık.
Japonya'da çocuklara 7 yaşından itibaren kahvaltı saati en az 6 yumurta yediriyorlar. Ekmek genellikle yok varsa da çok az. Her akşam ise kesinlikle sofrada deniz ürünü yani balık kesin oluyor. Japonya ve Güney Kore'de ceviz ithalatı son 50 yılda %140 artmış. Çocuklara durmadan ceviz yediriyorlar. Günde en fazla iki öğün yemek yiyorlar. Tamamen protein odaklı bir beslenme var...
ABD'de teknolojik üretimin merkezi "Silikon Vadisi' nin" nasıl beslendiklerini anlattılar, şok oldum. 1950' l erdeki Alman Devleti' nin gıda politikasını araştırın. Güney Kore'de Japonya' yi örnek almaya başladı. Bu ülkeler resmen çocuklara nasıl beslenmesi gerektiğini öğretiyor, dayatıyor..
Şeker, ekmek(Tam buğday, kepek farketmez) odaklı beslenme beyin hücrelerini öldürüyor, beyin gelişimini mahvediyor. Marketlerdeki karbonhidratlı paketli ürünler tamamen operasyon aracı olmuş.
ABD halkı da da gerizekalı, obezite olmuş. Çünkü aynı beslenmenin esiri olmuşlar. Sadece Beyin Göçü ile farkı kapatıyor yada özel olarak seçtikleri bireylerin beslenmesine önem veriyorlar.
Buradan net olarak söylüyorum. Türkiye Cumhuriyeti' nde milli bir gıda politikası olmadan kalkınma imkansızdır
Türkiye'de protein bazlı ürünler pahalı iken karbonhidratlı ürünler neden daha ucuz? En büyük protein bazlı ürün olan kuzu etini Türkiye' de kaç kişi yiyebiliyor? Hayvancılık neden bitirildi? Asıl milli mesele budur. Beka sorunu budur.
Matematik zekası olmayan, kod yazmasını bilmeyen gençliğin ilerleyemez. Yapay zeka maalesef geliştiremez..
Anne, babalara sesleniyorum. Çocuklarınızdan şekerli ürünleri, ekmeği uzak tutun. Bu ülkeye yazık etmeyin.
Şahsen denedim. 1 aydır ekmek, şeker yemiyorum, acıkmamaya başladım. 6 kg verdim. Geçen gün test ettim. Bir kitapta bir sayfayı 32 saniyede okuyup anlarken şimdi 21 saniye de okuyup anlamaya başladım. Bu tesadüf olamaz!
Gökay Şentürk ~☆☆
Günün Sözü :" Sağlığını Korumanın Yolu, Dengeli Beslenme ve Egzersizdir...Sağlığa Önem Vermek, Kendine Değer Vermektir..."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder