Bugün farklı bir yazıyla birlikteyiz, Koronavirüs salgını nedeniyle Turizm sektörümüzün dibe vurduğu bu dönemde bölgemizde bulunan güzel tarihi yörelerimizi şu günlerde gezemesek de farklı video ve yazılarımızla yöre insanlarını bilinmeyen yönleriyle sizlere bulunduğumuz yerden tanıtmağa çalışacağım.
~ İbrahim Birol ~
****
Yörük, büyük ölçüde, 17. Yüzyıla kadar yerleşik hayata geçemeyerek, yaşamına göçebe olarak devam eden Türkmen topluluklarına verilen isimdir.
Anadolu'daki bin yıllık konargöçer yaşam tarzını sürdüren Sarıkeçililer, Konya ve Karaman yaylalarından kışı geçirecekleri Mersin'in sahil bölgelerine gelmeye başladı. 21. yüzyılda Yörüklerin yaşamı görenleri şaşırtırken, zor şartlarda yaşayan Yörükler artık yerleşik düzene geçme yolunda. Yörük Musa Yagal, "Hayran kalan insanlarda oluyor. Bu ülkede, bu zamanda böyle yaşamda mı varmış diyorlar. Bu işi herkes bugün bırakmayı ister, kim ister böyle şartlarda yaşamayı" dedi.
Sarı keçililer kimdir?
Anadolu'da halen yaylak ve kışlak arasında konargöçer hayat yaşayan, ülkemizde küçükbaş hayvancılığın nüvesi sayılan Sarıkeçili Yörükleri, Toroslar' da hayatını sürdüren bir oymaktır.
Yörüklerin büyük bölümünün yerleşik hayata geçmesinin ardından yüzyıllardır süren konargöçer kültürünün son temsilcileri olan Sarıkeçililer, Konya ve Karaman yaylalarından kış aylarını geçirecekleri Mersin'in sahil ilçelerine dönmeye başladı.Akdeniz'in sahil ilçelerinde konaklayan, Nisan ve Mayıs aylarında ise havalar ısınınca Karaman ile Konya yakınlarındaki yaylaların yolunu tutan Sarıkeçililer, havaların yavaş yavaş soğuma başlamasıyla dönüş telaşına girdi. Mersin'in Silifke, Erdemli, Anamur ve Aydıncık ilçelerine doğru yola çıkan Yörükler, uzun ve zahmetli yolculuğun ardından kış aylarını geçirecekleri bölgelere ulaşmaya ve çadırlarını kurmaya başladı.
****
Cüneyt Oğuztüzün, Atlas'ın 212. sayısında yayımlanan Sarıkeçililer konusunda, doğayla iç içe bir hayat süren, yüzüne bu geleneksel yaşam tarzının sağlığının ve güzelliğinin vurduğu Rukiye Gök isimli küçük kızı böyle fotoğraflamıştı.
“SORMA BANA OYMAĞIMI BOYUMU
BEŞ BİN YILDIR MİLLET OLARAK YAŞARIM
BANA OĞUZ KAYI OSMANLI DEME
TÜRKÜM, BU AD HER ÜNVANDAN ÜSTÜNDÜR”
Ziya GÖKALP
29 Nisan 2020, Antalya-Türkiye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder