26 Nisan 2020 Pazar

RAMAZAN SOHBETLERİ 2020 (2)




Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî - Vikisöz


Merhaba Gönül Dostlarım,

Toplum olarak temel değerlerimizden olan yardımseverlik, bizleri daha insancıl olmaya ve hayatımızı anlamlı kılmaya yarayan temel unsurlardandır. Yakın yüzyıla bakarak Osmanlı Devletinin yardımseverliğe ne derecede önem verdiğini ''sadaka taşlarını'' örnek göstererek anlayabiliriz. 
osmanlıda sadaka taşı nedir ile ilgili görsel sonucu Sadaka Taşı Hakkında bilgi Osmanlıda, derdini kimseye anlatamayan fakirler ihtiyacı olduğunda gecenin geç saatlerinde sadaka taşının yanına para almaya gelirlermiş. Parayı aldıktan sonra, kalanını kendisi gibi ihtiyacı olanları düşünme terbiyesi ile bırakır ve sadakayı bırakana kalbinden duasını edip dönermiş.


Maddi durumu iyi olan İnsanlar bu taşlar üzerine ihtiyaç sahiplerinin alması için sadaka bırakırlarmış, ihtiyacı olan kişilerse bu taşlar üzerinden ne kadar ihtiyacı varsa o kadar alırlarmış, günümüz ile kıyasladığımız zaman çok üst seviyede bir davranış değil mi?

****
11 ayın sultanı olarak kabul edilen Ramazan ayı dini açıdan taşıdığı önemin yanı sıra sosyal açıdan da dayanışmanın ve yardımlaşmanın da en yüksek olduğu aydır.

 Zenginler fakirlerin açlık hallerini ancak oruçtaki açlıkla tam anlayabilirler. Oruçlu zengin, fakirin ne kadar merhamete ve şefkate muhtaç olduğunu o zaman anlar. Yani zenginin de nefsine açlık çektirme mecburiyeti lazımdır ki, hakiki açlığın ne olduğunu anlayabilsin. O halde oruç sosyal hayatın tanzimi için de bir vasıtadır.
Zaman zaman kimileri ben fakir bulamıyorum ki bir sadaka vereyim, herkesi zengin görmekle yardım elini uzatmak istemeyenler var. Oysa herkes kendinden bir cihette daha fakiri bulabilir.
Aç ve fakir insanları görmek isteyen varsa? Çöplüklerden ekmek toplayan,  sosyal yardımlaşma vakfı önünde evine  bir kap yemek götürmek için sırada bekleyen, iş umudu ile gurbete giden, iş bulamayan, park ve sokaklarda aç bekleyen insanlara bakın,
Keza, onurlu insanların fırıncılara gizlice yaptıkları müracaat sayısına bakın. Fakir var mı, yok mu? Kararı verin.
İnsanlar arası yardımlaşma ve dayanışmayı en güzel ifade eden Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle buyurmaktadır: ”Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.”  “Dicle kenarında kayıp olan bir hayvandan” kendini sorumlu tutan Hz. Ömer (r.a.) gene; ekmeği olmayan aç bir aile için “sırtına aldığı un torbası” hadisesi, bize sosyal adaleti, hayat-i içtimaiye de ki dayanışmayı, yardımlaşmayı ve güveni gösteren en güzel örnektir.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma öncelikle bireyin toplum karşısında sorumluluğunu bilmelidir. Hele Müslüman toplumu içerisinde yardımlaşmanın vasıtası olan zekat İslam’ ın köprüsüdür, yardımlaşma onunla sağlanır. Hatta asayişi sağlayan zekattır. Zengin zekatını verdiği zaman, fakir de zengine karşı hürmetkar olur. Yoksa “Ben tok olayımda, başkası açlığından ölürse ölsün, bana ne!”derse o zaman fakir de zengine karşı kin ve adavet besler, zengini düşman görür, hatta asayişi bozmaya kalkar, memleket dahi huzursuz olur. Görüldüğü üzere sosyal adalettin garantisi ve huzurun temini için, zekat iyi bir vasıtadır.
Zekat İslam’ ın şartıdır. Sadaka ise onun ziynetidir. Biri malın bereketine diğeri belanın def’ine vesiledir.
Rüstem Garzanlı/Diyarbakır
 Kaynak : Risale Ajans
Günün Sözü: 
" Ramazan ayının mübarekiyeti hürmetine evrenimizdeki son yüzyılın en büyük salgını olan Koronavirüsten, başta ülkem insanları olmak üzere, tüm dünya insanlarının  kurtulmasını ve ayrıca barış, huzur, yardımlaşma ve dayanışmaya vesile olmasını dilerim."

 Öncesi rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan Ayı' nın, hepimiz için huzurlu ve bereketli geçmesini diliyorum. Cenabı-ı Hak, yaptığımız ve yapacağımız yardımları kabul eylesin, bizlere, Ramazan Bayramı’na kavuşmayı nasip eylesin
Saygılarımla,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder