21 Nisan 2020 Salı

GÜNCEL SAĞLIK KONULARI



demans



Merhaba Gönül Dostlarım,

COVİD-19 İLE KENDİ KENDİNE İZOLASYON - KARANTİNA REHBERİ


Tüm Dünyada COVID-19 vakalarının sayısı artmaya devam ederken, yetkililer hastalığın yayılmasını sınırlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorlar.
Ellerinizi sık sık yıkamak, ağzınıza veya gözlerinize dokunmaktan kaçınmak gibi önerilere ek olarak, karantina ve kendi kendine izolasyon gibi ciddi önlemler gerekebilir.
KARANTİNA
Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek amaçlı belli bir bölgenin veya yerin kontrol altında tutulup gözlemlenmesidir. Henüz hastalık belirtileri göstermeyen ancak enfeksiyon etkenine olası bir şekilde maruz kalmış, hasta olma olasılığı olan kişilerin belirli bir süreyle (etkenin kuluçka dönemi kadar) belirli bir bölgede ayrı olarak tutulması, hareketlerinin sınırlandırılmasıdır.
Şu durumlarda karantina uygulanmalıdır:
  • Covid-19 enfeksiyonu riski altındaysanız.
  • Enfekte olup olmadığınızı bilmiyorsanız.
  • Enfeksiyonun fazla gözlendiği bir ülkeden geliyorsanız.
  • Covıd-19 pozitif olan biriyle temas ettiyseniz.
Yukarıdaki maddelerden herhangi biri söz konusu ise yapmanız gerekenler:
  • 14 gün kimseyle temas etmemeniz gerekir. Bu durum, enfeksiyonun yayılma olasılığını azaltır.
  • 14 gün içinde hastalanırsanız test yapılır ve sonuç pozitifse, izolasyon aşamasına geçersiniz.
  • 14 günün sonunda hastalanmazsanız normal temasa devam edebilirsiniz.
İngilizce Sağlık Kelimeleri: Sağlık Alanında Bilmeniz Gerekenler ...İZOLASYON
Hasta olduğu kanıtlanmış bireylerin sağlam olanlardan ayrılması, faaliyetlerinin sınırlandırılması, özgün sağlık bakımı verilmesidir. (Hastanede, evde ya da özel bir kuruluşta)
Covid-19 pozitifseniz ancak kendinizi evde kalabilecek kadar iyi hissediyorsanız, kendi kendinize izolasyon yapmalı ve başkalarına bulaştırmamaya çalışmalısınız.
Eklenme Tarihi: 17.04.2020 02:00:00


****

EVDE BİRİSİ HASTALANIRSA YAPILMASI GEREKENLER
Yaşlı veya demans hastasının hastaneye götürülmesi gereken durumlar için bir çanta hazırlama listesini hazır bulundurmak her zaman gerekebilir. Bu listede iç çamaşır, önü iliklenebilir esnek dokulu ve pamuklu bir pijama, terlik, gözlük, diş fırçası ve diş macunu, kullanılan ilaçlar ve ilaç listesi, nüfus cüzdanı, ıslak mendil, peçete, havlu, bardak, çatal kaşık, havlu gibi malzemeleri ile, acil durumlar için iletişim kurulması gereken birinci derece yakınlarının isim-telefon bilgilerini içeren detaylı bir liste gerekebilir. Hastanedeki doktor, hemşire veya diğer bakım destek personellerinin yaşlı kişiyi daha iyi anlamasına yönelik evdeki bakıcı tarafından hazırlanmış bir bilgi notu da hastane servisleri için son derece yararlı olabilir.
Evdeki herhangi bir kişide corona virüs lehine ateş ve öksürük bulguları var ise bu durum hastanedeki yetkililere veya ülkemiz için 112 acil sağlık hizmetlerine erişim hattına mutlaka bildirilmelidir. Bunun yanı sıra evde yaşlılara bakım desteği sağlarken yaşlılarda veya hane hakkında baş edilemez sağlık şikayetleri görülüyorsa, sağlık sorunlarının giderek arttığı veya kötüleştiği izleniyorsa, şikayetler bir haftayı aşmış ise, kişi nefes almakta zorlanıyorsa mutlaka acil sağlık servisi 112 aranarak yardım talep edilmelidir.
Kendinizi ve başkalarını korumak adına irtibatta olunan sağlıkla ilişkili profesyonellerle mutlaka bir telefon görüşmesi yapılarak sorunların paylaşımı ve sağlık profesyonellerinin fikirlerinin alınması son derece kıymetlidir. Gereksiz yere hastaneye gitmenin de hem yaşlılarımız, hem bakım elemanı, ham aile bireyleri, hem de hastanede çalışan ve sağlık hizmeti sunan diğer kişiler için ciddi riskler doğurabileceğini de unutmamak gerekir.
Demansı olan birisine bakan personel veya ev halkı, bakım hizmeti vermekte zorlanıyorsa yerel yetkililere başvurulması gerekmektedir. Demanslı kişinin sizsiz neler yapabileceği ve yapamayacağı, bakıcı desteği olmadan karşılaşabilecekleri riskler konusunda yetkililerin samimiyetle bilgilendirilmesi son derece değerlidir. Yerel otoriteler ve çözüm mekanizmaları bakıcının bir süre için sağlayamayacağı bakım desteğini bakıcı iyileşinceye kadar ihtiyaç sahibine vereceklerdir.
Uzman Dr. Sinan İBİŞ
Medikal Turizm Derneği Başkanı


Günün Sözü :

Günaydın :) (Görüntüler ile) | Alıntılar










21  Nisan 2020, Antalya-Türkiye

1 yorum:

  1. Kıymetli İbrahim Birol; Evet sağlık ve mutluluk bir günden ibaret değil,sağlıklı kalktığımız her günün ertesi gününü düşünmek lazım Yüce yaratıcının bize ihsan ettiği her dakikaya, her saate, her güne,haftaya yıla şükretmemiz lazım.Mutlulukta sağlığın bağ ve bahçesinde bulunan bir nimettir. Sağlıklı oldukça mutlu olmayı düşlememiz lazım.Saygılar sunuyorum.Sağlığınızı ve mutluluğunuzu diliyorum.

    YanıtlaSil