1 Nisan 2020 Çarşamba

GEZEGENİN İNTİKAMI



Görüntünün olası içeriği: kuş, muhtemelen şunu diyen bir yazı "3ή Its not Corona, its Karma"


Bir sürü hayvan öldürdük                           
Ağaçları Öldürdük
Okyanus Hayatını Öldürdük
Şimdi Gezegen Bizi Öldürüyor

We Killed Lots Of Animals
We Killed The Trees
We Killed The Ocean Life
Now The Planet Is Killing Us

Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugünkü yazıma başlamadan önce, beni son derece mutlu eden önemli bir gelişmeden  bahsetmek istiyorum. 
Bilindiği üzere dört yılı aşkın bir süredir ' Gerçek Dostlar' adı altında 65780 görüntüleme kişi sayılarına sizler sayesinde ulaşan ve paylaştığım 990 adet konu başlıklı yazılarımın yorumlar bölümüne okuyucularımdan bu zamana kadar hiç yorum alamamış olmanın burukluğunu yaşıyordum. 
Fakat son günlerde nasıl olduysa siz Gönül Dostlarımdan değişik yorumlar gelmeye başlayınca şaşırmadım desem yalan olur. 
Oysa başlangıçta, " Blog da yer alan yazıları, düşünceleri, görüşleri tartışmak, yorumlamak, eleştirmek veya herhangi bir şekilde katkıda bulunmak isteyen dostlarımla, iletişim kurmaktan sonsuz mutluluk duyacağımı"  sizlerle paylaşmıştım. 
Değişik yorumlarıyla yazılarıma katkıda bulunan tüm Gönül Dostlarıma sonsuz şükranlarımı arz eder, tüm ' Gerçek Dostlar' Ailesine  sağlıklı ve mutlu nice güzel günler dilerim.
İbrahim Birol

****
Bugün yine son zamanların en büyük salgın hastalığı olan Koronavirüs hakkında yazılarıma devam etmek istiyorum.
Korona Virüs ile ilgili sebeplere ve  nedenlerine baktığımızda bir çok çeşitli spekülasyonlar yapılmış  olabilir. Fakat biz konuya  Manevi ve Bilimsel olarak iki farklı açıdan yaklaşımda bulunalım. İsterseniz konuyla ilgili düşünceleri ve değerlendirmeleri okuyucuların kendi yorumlarına bırakalım.

Manevi açıdan ele aldığımız zaman,
Yüce Allah tarafından yaratılmış olan kainat, insanoğlunun istifadesine sunulmuştur. Kuran-ı Kerim yeryüzü ve gökyüzündeki canlı-cansız bütün varlıkların belli bir ölçü ve dengeye göre yaratıldığını bildirmekte; insanın tabiattan faydalanma esnasında bu ölçü ve dengeyi bozmaması gerektiğine dikkati çekmektedir.

“Merhametli olanlara Rahman da merhamet eder. Yerde olanlara merhametli olun ki, gökte olanlar da size merhamet etsinler” buyuran Efendimizin uygulamaları tüm canlılara karşı hakkaniyet ölçüsünde hareket etmek gerektiğini öğretir.

BİR AYET ; “Şüphesiz Allah size adâleti, iyilik yapmayı ve yakınlara bakmayı emreder; hayasızlıktan, fenalıktan ve azgınlıktan nehyeder. Düşünmeniz için size böyle öğüt verir.” (en-Nahl 16/90)
Güzergâhı değiştirdi
Bir sefer sonrası, yavrularıyla uyuyan köpeği rahatsız etmemek için ordunun güzergâhını değiştirmesi çağlar ötesinden günümüzün hayvan hakları savunucularına ufuk açacak niteliktedir. Hz. Peygamber, hayvanlara kaba kuvvet uygulanmasını yasaklamış, dövüşmeleri için kızıştırılmalarını, zevk için avcılık yapılmasını, men etmiştir. Kuş yuvalarının bozulmasını ve yavrularının alınmasını yasaklamış, evcil hayvanların ve ağıllarının temiz tutulmasını ve yavrularına hassas davranılmasını istemiştir. Efendimizin yeryüzünün mescid kılındığına dair atıfları yeryüzünün kutsal olduğunu ve korunması gerektiğini gösterir. Bu yaklaşım, hem İslâm’ daki tabiat görüşünün hem de çevrecilik anlayışının temeli ve en başta gelen prensibidir. Efendimizin temizliğin imandan olduğunu, bununla birlikte akarsu dahi olsa abdest alırken israf edilmemesi gerektiğine dair uyarıları da Müslümanların sahip olması gereken dengeli bir çevre bilincinin temelini oluşturur.
(“Hz. Peygamber’de Çevre Duyarlılığı” konulu makaleden yararlanılmıştır. Din ve Hayat Dergisi, Nisan 2008, s. 28-30)
Hazırlayan : Dr. Kamil Yaşaroğlu Marmara Üniv. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

****
Bilimsel olarak ele aldığımız zaman ;
Koronavirüs, belirtiler başlamadan önce ve hastalığın ilk haftasında EN BULAŞICIDIR


'Dünyanın sadece yüzde 0,01'ini oluşturan insanlar, canlıların yüzde 83'ünün yok olmasına yol açtı'

Yeni bir bilimsel araştırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01'ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insanlık, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83'ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.
'Proceedings of the National Academy of Sciences' adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre insanlar, yeryüzünün sanılandan çok daha küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen canlıların yok olmasına sebep oluyor.
Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bakteriler dünyadaki biyokütlenin yüzde 13'ünü oluştururken bitkiler ise yüzde 82 ile en kalabalık grup.
Böcekler, mantarlar, balıklar ve diğer bütün canlılar ise dünyanın biyokütlesinin sadece yüzde 5'ini oluşturuyor.
Okyanustaki hayat ise gezegendeki biyokütlenin yüzde 1'ini temsil ediyor.
Araştırmanın başında bulunan, İsrail' deki Weizmann Bilim Enstitüsü' nden Prof. Ron Milo, "Biyokütlenin farklı bileşenlerini oluşturan parçalara dair kapsamlı ve bütüncül bir araştırmanın daha önce olmamasına çok şaşırdım. Umarım bu araştırma insanların Dünya'da ne kadar baskın bir rol oynadığına ilişkin bir bakış açısı sunar" açıklamasında bulunuyor.
Proceedings of the National Academy of Sciences
Araştırmanın başında bulunan Milo, "Kızlarımla yapboz yaptığımda genelde bir filin yanında zürafa, onun yanında da gergedan olur. Eğer dünyada olan bitenin daha gerçekçi bir tablosunu vermek isteseydim, bir ineğin yanında bir inek, onun yanında da bir tavuk olurdu" sözlerini sarf ediyor.
Milo, insanların gezegendeki etkisinin asıl olarak yediklerimizle kendini gösterdiğini vurguluyor:
"Beslenme tercihlerimiz hayvanların, bitkilerin ve diğer organizmaların üzerinde büyük bir etkiye sahip.
"Bu çalışmanın insanların nasıl bir tüketimde bulunduklarına yönelik olarak bir bakış açısı sağlamasını isterim. Ben vejeteryan olmadım, ancak çevresel etmenler karar almamda etkili oluyor, et ya da tavuk mu, yoksa soya peyniri mi tüketmek isterim?"
bbc.com

https://youtu.be/6XayD5mnomQ

Günün Sözü : "Gönlünü hoş tut sen, sabreden muradına erer. Sevenlerin duası her yerde geçer. Mutsuzluk dediğin durmaz gider. Dönecek devrandan şüphen mi var." Hz. Mevlana

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara
1  Nisan 2020, Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder