24 Haziran 2020 Çarşamba

BURSA' NIN GEZEK GECELERİ



                                                                                         





 


Merhaba Gönül Dostlarım, 

Bugün benimde yazıyı ilk defa okurken öğrendiğim farklı ve bir okadar da ilginç olan, Bursa şehrimizin 600 yıldan bugünümüze kadar gelen eski bir geleneğini sizlerle paylaşacağım.
Bursa’ nın asırlık geleneği 
‘Gezek’ Gezek sözcüğü, Türkçe bir sözcük olup, gezmekten gelmektedir. Çünkü gezek, bir grup müzikişinasın ev ev gezerek, eğlenceler düzenlemesidir. Bir gezek grubu yirmi ila otuz kişi arasındadır. Bazen konuklarıyla bu, kırk hatta ellili sayılara ulaşsa da, evlerde yapılan bu etkinliklere daha fazla kişinin icabet etmesi oldukça zordur.

Bursa’ nın asırlık geleneklerinden biri olan “Gezek”; farklı meslek gruplarındaki insanlar ile saz ve söz üstatlarının bir araya gelerek, belli bir disiplin içinde sanat müziği eserlerini icra etmeleri olarak biliniyor. 
Osmanlı musiki ve sohbet geleneğinin mirasçısı gezek geceleri birçok ünlü sanatçı için de ayrı bir anlam taşıyor.  Zeki Müren, Erdinç Çelikkol, Müzeyyen Senar, Yıldırım Gürses, Burhan Dikencik, Serdar Kaşıkçılar, İnci Çayırlı, Recep Birgit, Cahit Peksayar geleneksel gezek gecelerinde yetişen ünlü sanatçılardan sadece birkaçı...
Osmanlı zamanında müzik ve sosyalleşme amaçlı toplanmaya başlayan 'gezek' ler, Bursa kültürünün hâlâ vazgeçilmez bir parçası.
Birçok Türk Sanat Müziği sanatçısının da ilk kez çalıp şarkı söylediği toplantılardan olan 'gezek' ler UNESCO İnsanlığı Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi' nde de bulunuyor.
Bursa'nın önde gelen gezeklerinden Dostlar Gezeği, kapılarını BBC Türkçe'ye açtı.
Video haber: Aylin Yazan

****

BURSA GEZEKLERİNDE BİR ÇOCUK
Urfa "sıra geceleri"nin bir benzeri eskiden Bursa'da yaşanırdı. Ne kadar eski? Ellili, altmışlı yıllara kadar. Bursa'daki adı sıra gecesi değil, "gezek"ti... Bursalı erkekler, belirli günlerde sırayla bir evde toplanıp yemek yer, musiki icra eder, eğlenirlerdi. Hangi evde gezek varsa, o evin kapısında gece boyunca yeşil renkli bir ışık yanardı. Yabancı konuklar gelirse, adres aramasın diyeydi bu.
Gezek bir erkek eğlencesiydi, kadınlar katılmaz, yalnızca mutfakta yemek hazırlardı. Hatta günler öncesinden hazırlanırdı kadınlar.
Gezek gecelerinde, sesi güzel erkekler arasında bir Hafız Burhan vardı, bir de Kaya Bey. Eli kulağa atıp kâh gazel okur, kâh oynak havalarla gönül tellerini titretirlerdi.
Çocuklar bu gecelere alınmazdı ama, Kaya Bey, çoğu zaman küçük oğlunu da beraberinde getirirdi. Çünkü Kaya Bey'in oğlunun da sesi güzeldi. Onu bir sandalye üzerine çıkarır, şarkılar söyletirlerdi.
O çocuğu, gün gelecek, "Zeki Müren" adıyla tüm Türkiye tanıyacaktı.
"Şarkılara duygu seren, çilelere göğüs geren, dertli gönüllere giren, işte benim Zeki Müren"
Alıntı

https://youtu.be/X8oykbphUh0

24   Haziran 2020, Antalya-Türkiye



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder