22 Temmuz 2020 Çarşamba

KADIN CİNAYETLERİNE DUR DEMEK...


İstanbul Sözleşmesi’nin hukuki önemi


                                                                                                                                                  



Merhaba Gönül Dostlarım,

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, geçen mayıs ayında 21 kadının öldürüldüğünü duyurdu. Platformun açık kaynaklardan derlediği bilgilere göre öldürülen 21 kadından 18'inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi.
Kadınların ölüm sebeplerinin tespit edilememesinin kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, geçen mayıs ayında 21 kadının öldürüldüğünü duyurdu. Platformun açık kaynaklardan derlediği bilgilere göre öldürülen 21 kadından 18'inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi.” 

ŞİDDET BOYUT DEĞİŞTİREREK DEVAM EDİYOR
Kadınların ölüm sebeplerinin tespit edilememesinin kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.
sözcü.com.tr
****

Yine kadın cinayeti!

Muğla'da 5 gün önce kaybolan 27 yaşındaki Pınar Gültekin' in bu sabah cansız bedeni bulunmuştu. Gültekin'in öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan şüphelinin, eski erkek arkadaşı C.M.A. olduğu öğrenildi. Eski erkek arkadaşı C.M.A. sorguda cinayeti itiraf etti.

****

Bu cinayetleri işleyen erkeklerin, geçmişlerinin araştırılabilmesi için önce adalete teslim edilmiş olmaları gerekir.  Bu konuyla ilgili çok değerli yazarımız Güven Bilge Kızılay'ın tespitlerinden birini aşağıdaki yazısında bizlerle paylaşmış.

Doğmamış Oğluma Mektup

 Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, bulut, gökyüzü, alacakaranlık, açık hava ve doğa

"Sen nasıl benim biricik oğlumsan, karşındaki kadın da birilerinin kuzusu, evladı, birilerinin canının içi, ona göre davran.

Sen onu üzerken, günün birinde senin de bir kızın olursa, adamın birinin de senin evladına aynı şeyi yapabileceğini düşün.

Sen kendi kızına , kendi annene yapılmasını istemediğin hiç , ama hiç bir şeyi başka birinin kızına asla yapma oğlum.

Bir kızı, kılığına kıyafetine göre değil, huyuna, yüreğine, karakterine, aklına, değer yargılarına göre değerlendir. Çünkü senin hayatını dolduracak olan şeyler bunlardır.

Hiç bir kızı namuslu-namussuz diye etiketleme hakkına sahip değilsin.
Sen nasıl kendi bedeninden sorumlu isen, o da onun bedeni, onun kararı. Senin ahlak anlayışından farklı tercihleri olabilir, görüşmezsin olur biter, onu yargılayamazsın.
Herkesi olduğu gibi kabul edip, saygı göstermek zorundasın oğlum.

Şiddet asla , asla, ASLA senin için bir araç olmasın. Şiddet erkeklikten en uzak yoldur. Acizlikten kaynaklanır.
Sen eğer güçlü bir erkek olacaksan, bunu şiddetle değil, mangal gibi yüreğinle sağlamalısın.

Gücünü ne kaba kuvvetten, ne de paradan, makamdan al. Bunların hepsi gelip geçicidir. Geçip gitti mi, cas cavlak kalırsın ortada...
Ama gücünü kalbinden, erdemlerinden alırsan, feriştahı gelse yıkamaz seni bu alemde.

Güçlü bir erkek ol evladım.
Bu ülkenin, iyi kalpli ve güçlü erkeklere ihtiyacı var.
Sen onlardan ol.

Derdim...

Oğlum olsaydı... "

Bige Güven Kızılay
Hayal Ağacım
Doğmamış Oğluma Mektup ( sayfa 224 )


https://youtu.be/e-HxGbk2Rf4

Günün Sözü : "Bir ülkenin meydanlarındaki, sokaklarındaki hayatı öğrenmek için , o ülkenin çocuklarının oyunlarına bakmak yeterlidir." 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder