14 Temmuz 2020 Salı

SÖNEN IŞIKLAR



Edebiyatın Usta İsmi Adalet Ağaoğlu Vefat Etti

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Merhaba Gönül Dostlarım,

Türk Edebiyatının en önemli yazarlarından ve  romancılarından biri olan Adalet Ağaoğlu' nu kaybettik. Edebiyatımıza bulunduğu katkılardan dolayı değerli yazarımıza sonsuz şükranlarımızla kendisine  Allah' tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

~ İbrahim Birol ~

****
Adalet Ağaoğlu kimdir? Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti 14 Temmuz 2020
1929'da Nallıhan'da doğdu. Ortaöretimini Ünkürü Kız Lisesi' nde, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde yaptı. Edebiyata ilk gençlik yıllarında şiirle başlamıştı. 70'li yıllarda yayımladığı hikâye ve romanlarla geniş ilgi uyandırdı. Pek çok ödül aldı. Ağaoğlu, 1986'da kurulan İnsan Hakları Derneği' nin kurucuları arasında yer almış ancak Temmuz 2005'de İHD' nin tek yanlı ırkçı-milliyetçi bir tutum takındığını belirterek ve "PKK yanlısı politika izliyorlar" diyerek istifa etti. 

****
Adalet Ağaoğlu, daha çok roman ve öykü türündeki eserleriyle tanınan yazar. 20. yüzyıl Türk edebiyatının en önemli romancılarından biri kabul edilir. Türkiye'nin değişik dönemlerini ve bu dönemlerin insan hayatlarına etkisini inceleyen eserler vermiştir. Vikipedi
    Ölüm :14 Temmuz 2020

Yazsonu - Adalet Ağaoğlu KitaplarıFikrimin İnce Gülü - Adalet Ağaoğlu KitaplarıAdalet Ağaoğlu / Ölmeye Yatmak | ihvan forum – Özgür Düşünce ve ...AdaletAğaoğlu Instagram posts - Gramho.com

Kısaca özetleyecek olursak;
  • Yeni anlatım olanaklarını denemiştir. “Tek anlatıcıya son vermek”, “an’ ların anlatıcısı olmak”, “yer, zaman öğelerine değişiklik getirmek” onun anlatımına yeni boyutlar getirmiştir.
  • Romanlarında klasik anlatım tekniklerinden saparak bilinç akışı, iç monolog gibi yeni anlatım tekniklerinden saparak kendine özgü bir yol tutturan Adalet Ağaoğlu’ nun ilk romanı Ölmeye Yatmak’ tır.
  • Romalarının kahramanları genellikle aydınlardır. Bu bakımdan anlaşmazlık gibi görünen konularda, ifadelerde yazar aydınları dolaylı yönden eleştirir. Romanlarında kişiler roman kurgusuyla iç içe verilmiştir.
  • 50’li yıllardan itibaren Türk toplumunda görülen sosyal ve düşünsel değişiklikleri, yanlış Batılılaşmayı, köksüz ve özümsenmemiş modernizmi, kaba sloganlara dayalı ulusçuluğu, sağ-sol çatışmalarını eleştirel gerçekçi bir tutumla biraz da ironik bir anlatımla ele almıştır.
  • Korku, ölüm, erkek-kadın ilişkileri, özveri, aşk, yaşlılık, gençlik, başkaldırı, özgürlük vb. evrensel temalar güncel kaygılarla, dünyaya bakışıyla, toplumsal gelişmelerle iç içe verilmiştir. Cinsel konuları da çok işler.
Eserleri:
  • Tiyatro ve radyo oyunları: Yaşamak, Evcilik Oyunu, Sınırlarda Aşk, Çatıdaki Çatlak, Tombala, Kış-Barış, Üç Oyun: (Bir Kahramanın Ölümü, Çıkış, Kozalar) Kendini Yazan Şarkı, Duvar Öyküsü, Çok Uzak-Fazla Yakın
  • Roman: Ölmeye Yatmak, Fikrimin İnce Gülü, Bir Düğün Gecesi, Yaz Sonu, Üç Beş Kişi, Hayır…, Ruh Üşümesi, Romantik Bir Viyana Yazı
  • Öykü: Yüksek Gerilim, Sessizliğin İlk Sesi, Hadi Gidelim, Hayatı Savunma Biçimleri
  • Deneme: Geçerken, Başka Karşılaşmalar
  • Diğer Yapıtları: Göç Temizliği (Anı-Roman), Gece Hayatım (Rüya Anlatısı)
Alıntı : Edebiyatöğretmeni.com

https://youtu.be/9arjfCYUqZQ

Günün Sözü : " Hem durmadan düş kırıklığına uğramaktansa, her şeyi havada bir soru işareti halinde bırakırsın olur biter..." Adalet Ağaoğlu  ( Ruh Üşümesi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder