Merhaba Gönül Dostlarım,
Bu yazı Tevfik ERDEM' in Kadın Cinayetleri başlıklı makalesinden alıntı yapılmış bir bölümdür. İsteyen okuyucularım aşağıdaki link adresinden yazının tamamına ulaşabilirler.
En iyi dileklerimle, Esen Kalın,
~ İbrahim Birol ~
****
En temel insan hakkı olan yaşam hakkının korunması, kadın cinayetlerinin son bulması amacıyla kurumların şiddetle mücadelenin her aşamasında aktif rol almasını sağlamak amacıyla, 6284 Sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” Resmi Gazete’ de yayımlanarak ( 08.03.2012) kabul edilmiştir. Kanun gerçekte uluslararası bir sözleşmeden ilham alarak hazırlanmıştır. 2011 yılında imzaya açılıp 2014 yılında yürürlüğe giren, “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Sözleşmesi” ya da uluslararası sözleşmenin İstanbul’da düzenlenmesi hasebiyle kısaca “İstanbul Sözleşmesi” olarak anılan sözleşme, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve aile yapısı tartışmalarının odak noktasında yer almaktadır. Sözleşme, Türkiye’deki taraftarlarınca “uygulanmadığı halde üzerinde tartışma yaratılan bir metin” dir, daha çok muhafazakâr kesim tarafından ise, Türkiye’deki aile yapısına uygun olmayan özellikleri bünyesinde barındırması ve dini (İslamı) şiddetin kaynağı olarak göstermesi gerekçesiyle eleştirilir
(aileakademisi.org).
Ayrıca kadın cinayetlerinde son on yıl içinde bir artış görüldüğü de açıktır. Aşağıda Tablo-2 bu durumu göstermektedir. Parantez içi veriler polis ve jandarma kayıtlarına geçen veri olarak sunulmuş Polis Akademisi Raporu verilerdir.
Tablo: Türkiye' de Yıllara göre kadın cinayetleri
Kadın cinayetlerinin engellenmesine yönelik öneriler
- Uzun vadeli bir yatırım olarak kültürel ve dini değerlerin birleştirici, hümanist ve kadına değer veren yönlerini ön plana çıkararak onları evrensel insani değerlerle harmanlamak ve uzun vadede eğitim aracılığıyla kadın ve erkek arasındaki “kültürel referans farklılığı açığı” nı ortadan kaldıracak zihniyet değişimini sağlamak
- Aile içi şiddet ilk uygulandığında “Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet kayıt formu” polis tarafından doldurulurken polisin şiddet riski ile ilgili (yönlendirici olma özelliğine sahip) vereceği kararın titizliği (Taştan ve Yıldız 2018).
- Uzaklaştırılan erkeğe yönelik rehabilitasyon programı (Taştan ve Yıldız 2018).
- Kadına şiddet vakasına karışmış erkeğe öfke kontrol eğitimi.
- Cinayetlerin sıklıkla barışma ya da görüşme randevularında gerçekleşmesi nedeniyle bu görüşmelerin emniyet görevlileri tarafından kontrol edilen, denetlenen mekânlarda ve onların nezaretinde gerçekleştirilmesi.
- Özellikle televizyonlarda kadın cinayetleriyle ilgili haberlerin verilmesi sunulması konusunda sıkı denetim. Bu yasakçı bir zihniyet olarak değil cinayetlerin sunuluş biçiminin adeta diğer “uyuyan hücreleri harekete geçirme etkisi” yaptığı düşünüldüğünden dolayıdır. Çünkü kadına yönelik cinayetlerin bir anda peş peşe gerçekleşmesi haber sunumunun adeta kelebek etkisi uyandırdığı sonucuna ulaşılmasına neden olmaktadır.
- Dizi filmlerdeki şiddet sahneleri konusunda yapımcıların hassas davranması gerekmektedir.
- Ailede arabuluculuk mekanizması devreye sokulabilir.
- Boşanma sürecinin uzaması ve çocukların velayeti sorununun mevcut şartlar altında tekrar gözden geçirilmesinde yarar olabilir. Sevilmeyen bir helal olarak boşanma sürecinin hızlandırılması belki de daha hayırlı sonuçlar ortaya konulabilecektir.
- KADES[4] gibi uygulamaların bilinirliği yaygınlaştırılarak şiddete maruz kalan veya kalma riski içinde olan kadınların bu durumdan kurtulmaları sağlanabilir.
Günün Sözü :
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder