11 Ağustos 2020 Salı

SÖZ UÇAR YAZI KALIR

 Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, şunu diyen bir yazı 'Hüseyin Çimrin'in, Çimrin Ailesi İçin Hazırladığı Anı Kitabı Hiseyin Çinrin Basında Hüseyin Çimrin Hüseyin Çimrin Hüseyin Hüsevin Çimrin Çimrin its Gençlik Avrupa' da Öyküleri 1969 Yılında, Gençlik yıllarında yazdığım bazıları üzerinde Gazetesinde Gençlik Oyküleri Şimdilik Sayfa yayınlanmışt yayınlanan, 490Sayfa çocukça bulduğum iirlerim. ortamında) ger4kitibasihalde'

                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugünkü yazımda, aynı Turizm Şirketinde uzun seneler birlikte mesai arkadaşlığı yaptığımız değerli üstadım Sayın Hüseyin Çimrin 'in aşağıdaki kısa biyografisi ile birlikte kaleme aldığı bir yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 Üstadın aşağıdaki tavsiyede bulunduğu yazısının konusu çocuklarınıza kalıcı bir şeyler bırakın, bir kaç satır veya yaprak olarak anılarınızı kağıda dökün, böylece çocuklarınızı sizin hakkınızdaki bilgilerden mahrum etmemiş olursunuz...

Çok değerli yazarımızın daha önce " Antalya' nın Saka Kuşları " adlı bir makalesini  sayfalarıma taşımıştım.

Kendisine buradan selam, saygı ve hürmetlerimi yolluyorum,

En iyi dileklerimleEsen kalın,

~ İbrahim Birol ~

****

HÜSEYİN ÇİMRİN | Antalya, Internet sitesi Hüseyin Çimrin,

Antalya’ya tutkuyla bağlıdır. Bugün Antalya üzerine yazılmış hangi belgeyi elinize alsanız altında mutlaka O’nun imzası vardır. “Antalya” ile ilgili belge ve fotoğraf konusunda dev bir koleksiyona sahiptir. Yıllardır Antalya’da her taşın altını kaldırmış, neredeyse tüm eski Antalyalılar’la konuşmuş, kayıt altına almıştır. Antalya’ya dair ne varsa biriktirmek, gelecek kuşaklara aktarmak ister. Bıkmadan usanmadan araştırır.
O’nu günün herhangi bir saatinde elinde fotoğraf makinesi ya da teybiyle Kaleiçi’ nde, Cumhuriyet Meydanı’ nda, Karaalioğlu Parkı’ nda biriyle sohbet ederken ya da fotoğraf çekerken görebilirsiniz.
Bu kişi Antalya’ nın “sivil tarihçisi” Hüseyin Çimrin’ den başkası değildir.
1946 Antalya doğumlu ve Antalya bölgesinin ilk Almanca turist rehberi olan Hüseyin Çimrin, 25 yılı aşkın bir süre Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’ nın Antalya Bölge Müdürlüğü’ nde tercüman rehber olarak görev yaptı. Aynı kuruluş tarafından yabancı dilde kazandığı bursla 1965 – 66 yılları arasında seyahat acenteleri turistik tanıtım ve turist rehberliği konularında araştırma yapmak üzere Almanya’ya gönderildi. Bu eğitimle Türkiye’nin Almanya’da diplomalı ilk turizm uzmanı oldu. Çeşitli gazetelerde, dergilerde köşe yazıları yazan Antalya tarihi üzerine bir çok kitabı olan Hüseyin Çimrin’ e 2003 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından kültür sanat dalında “Antalya’ nın Sivil Tarihçisi” ödülü verildi.
“Antalya Tarihi ve Turistik Rehberi”, “Antalya Folkloru”, “Akdeniz Gezi Rehberi”, Kuruluşundan Günümüze Kent Kronolojisi”, “Antalya Efsaneleri”, “Benim Antalyam”, Antalya Teke Yöresi Ağzı ve Deyimleri” ve “Bir Zamanlar Antalya”, Çimrin’ in Antalya üzerine yayınlanan kitaplarından sadece bir kaçı.
Alıntı: fullantalya.com 
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM.

Anılar, aileler ve çocukları için çok önemli. Bir gün kendinize boş bir zaman ayırıp, aileniz hakkında bildiklerinizi, yaşadığınız unutamadığınız anılarınızı (birkaç yaprak olsa da) kağıda geçirin.
Allah gecinden versin, sizler terk-i diyar eyledikten sonra, çocuklarınız sizler hakkında neredeyse hiç bir şey bilmiyor. Bizde anlaşılmaz bir gelenektir. "Erkek çocuğum olsun da, soyadımı devam ettirsin" denir. Bunun bir faydasının olmadığını, mezarlıklarda yatan on binlercesinden biliyoruz.
Fakat yazacağınız, birkaç sayfalık bir anı, köyünüzde, mahallenizde yaşanan ilginç bir olay, ailenizin geçmişe dair yaşanmışlıkları, bir bakarsınız ki, zaman gelir önem kazanır. İsminiz kitaplara geçer. Siz, adınız o zaman ebedi bir yaşama geçer, soyadınız anlam kazanır. Çünkü "Söz uçar, yazı kalır" bunu ne de güzel ifade eder.
Bence kendinize, bir defter alın, hemen bugüne kadar yaşadıklarınızı, korkularınızı, sevinçlerinizi, ne bileyim ilginç, değerli bulduğunuz, bulmadığınız her şeyi beş-10 sayfa olsa da, yazıya geçirmeye çalışın. Bakın göreceksiniz, içinizi kağıda dökerseniz, daha sağlıklı, daha gözlemci olacak, bana da dua edeceksiniz.
Okuma ve yazı ile kağıtla arkadaşlık yapmak, en güzel arkadaşlıktır, iyi de bir terapidir. Sizi aldatmaz, sizi arkanızdan çekiştirmez, sizden para pul istemez. Bu arkadaşlıkta kötü gittiğini sandığınız sağlığınızı bile tekrar kazanabilirsiniz. Haydi, anılarınızı hemen yazmaya başlayın. Çocuklarınıza ev, yat, kat bırakacağınıza birkaç yaprak üzerinde sizin el yazınızla bir anı bırakın. Ev, yat, kat bir gün eriyip gider. Yazı kalır.
Sevgilerle.

Hüseyin  ÇİMRİN

https://youtu.be/Frh57-kmKD0

GÜNÜN SÖZÜ :" Hayatımızda en yüce, en güçlü ve yararlı dayanağımız; ana, baba evinden kalma anılarımızdır." Dostoyevski


11   Ağustos 2020, Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder