5 Aralık 2020 Cumartesi

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ





Merhaba Gönül Dostlarım,

Bundan tam 86 yıl önce bugün (5 Aralık 1934); kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kadınların, sosyal ve ekonomik yaşamda yer alması için atılması gereken adımlar, cesurca ve hızla atıldı. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, varlığımızın temel taşlarından birisi olan kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde ettiği gün dolayısıyla kutlanmaktadır. 5 Aralık 1934 tarihinde gerçekleşen anayasa değişikliği ile milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde edilmesiyle birlikte her yıl 5 Aralık tarihi Dünya Kadın Hakları Günü olarak idrak edilmeye başlamıştır. İşte, bu güne özel olarak gönderilerinizde yer verebileceğiniz 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü mesajları için bu güne özel Atatürk sözleri

"Ben, saygıdeğer hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, tersine pek çok yönlerde onların üstüne çıkacak bilgi ve kültürle donanacaklarına asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle inananlardanım."

"Türk kadınları, memleketin yazgısını millet adına yöneten siyasî topluluğa dahil olmak arzusunu göstermekle, memleketin, milletin vatandaşlara yüklediği görevlerin hiçbirinden kendilerinin uzak bırakılacağını düşünmezler. Çünkü, görev karşılığı olmayan hak yoktur."

"Türk kadını, bu kere de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve başarıyla kullanacaktır."

 Alıntıdır

https://youtu.be/3NBUvl8zfpE

Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                                 İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/                          
   Aralık 2020 Antalya-Türkiye


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder