22 Aralık 2020 Salı

MUTLU NOELLER / MARRY CHRISTMAS









Merhaba Gönül Dostlarım,

Yılbaşı ile Noel arasındaki fark ne? Yılbaşı ağacı neden süslenir?Corona virüs gölgesi altında geçen 2020 yılının son günlerini yaşarken, 2021 yılı sokağa çıkma yasağı ve kutlama olmadan karşılanacak. Noel günü ile yılbaşı gününün aynı olduğu sanılması nedeniyle her sene tartışmalara neden olan durum yeni yıl yaklaştıkça ortaya çıkıyor.

Geçmişte büyük coşkuya sahne olan ancak son yıllarda sönük geçen yeni yıl kutlamaları her sene tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yurt dışında Aralık ayının son haftasında kutlanmaya başlanan Noel’in ülkemizdeki yıl başındaki kutlama ile karıştırılması bu tartışmaların ana etkeni olarak öne çıkıyor.

YILBAŞI VE NOEL FARKI           

  Yılbaşı kutlamaları yeni gelen yılı karşılamak amacıyla yapılır. Ancak günümüzde yılbaşı kutlamaları ile Noel Bayramı karıştırılmakta. Noel, Hristiyanlık inancında Hz. İsa'nın doğumunu kutlamak amacı olan bir bayramdır. Noel arifesi 24 Aralık'tır ve 25 Aralık'ta başlayan bayram hafta boyunca devam eder. İngilizcede Noel anlamına gelen Christmas' ta kullanılmaktadır. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Ancak genel olarak miladi takvime göre 25 Aralık Noel olarak kutlanır. Noel dini bir bayram özelliği taşımasına rağmen ‘yılbaşı' böyle bir özellik taşımamakta. Yılbaşı Türkiye dahil çoğu ülkenin kabul ettiği miladi takvimin son gününden ilk gününe geçiş gecesidir. 1 Ocak bu takvime göre yılın ilk günüdür. Hicri Takvime göre ise yılbaşı Muharrem ayının 1′inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir.


YILBAŞI AĞACI NEDEN SÜSLENİR?      
Noel ağaçları Pagan geleneklerinden gelen bir ritüeldir. Günümüzdeki Noel ağacının Almanya'nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ortaçağda Adem ve Havva'yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık günü) Almanlar evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, üzerine Komünyon' daki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı; bunların yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı. Noel mevsiminde ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu. 16. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu.                             
NOEL BABA KİMDİR?                                                    
 Noel Baba, Noel arifesini Noel'e bağlayan gece evlere gizlice girerek çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi bir kişidir. Günümüzde kır saçlı, uzun kır sakallı, koca göbekli, sevimli birisi olarak resmedilir. Noel Baba efsanesinin Piskopos Nikola'yı konu alan Hollanda efsanesi Sinterklaas' a dayandığı kabul edilir. Noel Baba'nın hediye getirmesi geleneği ise İskandinav Mitolojisi' ndeki tanrı Odine dayanır.

sozcu.com.tr

https://youtu.be/-rKEhhAGIdc

https://youtu.be/nm0AHDdEgiM

" Değerli Gönül Dostlarım !, ' Gerçek Dostlar' Blog sayfalarımızı yakından takip eden  yabancı ülkelerde yaşayan  tüm Hristiyan dostlarımızın en önemli bayramlarından biri olan  ve Noel anlamına gelen Christmas bayramlarını en iyi dileklerimizle kutluyoruz.   
Kendin Noel’i kutlamıyor olsan dahi yılın herhangi diğer bir zamanında yapacağın gibi iyi dileklerini paylaşmak nazikçe bir davranış olacaktır. Bu bayramda etrafına sevgi ve neşe saçmana yardımcı olacaktır." En iyi dileklerimle, Esen kalın." İbrahim Birol

 Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                                 İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/               22 Aralık 2020 Antalya-Türkiye


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder