22 Ağustos 2021 Pazar

BOYA HALA KURUMAMIŞ MI?

 

.YIL


Merhaba  Gönül Dostlarım,

Bugün sizlere askerlik ile ilgili kısa bir hikaye anlatmadan önce, askerlik yapan tüm erkeklerin bildiği, askerlikte emir-komuta zincirinin nasıl işlediğini bilmeyenlere bir açıklama yapma zorunluluğumu yerine getirmek istiyorum
Bu durumun ne kadar zor olduğunu aşağıdaki hikaye sizlere en iyi şekilde anlatacaktır diye düşünüyorum.

" Rütbe, mertebe, sıra, derece; devlet memurları, askerler ve halktan bazı kesimlere verilen unvandır. Askerlik mesleğinde emir komuta kademesini çalıştırmak, disiplini sağlamak ve korumak için rütbeler oluşturulmuştur. Ayrıca hükümet emirlerinin yerine getirilmesi amacıyla amir ve memur derecelerini belirleyen bir kademeye ya da zincire gerek duyulduğundan, son yüzyılda da sivil teşkilatlarda da rütbe meselesi ortaya çıkmış ve oldukça önem kazanmıştır.
 Emir-komuta zinciri ile sağlanan askerlikte rütbe en temel direklerden biridir. Askerler ast-üst ilişkisi ile hareket ederler. Emir alan ve o emri yerine getiren askerler, aldıkları emre bağlıdırlar. Bu durum ast-üst kademesinin gerektirdiği bir zorunluluk halidir."

İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğimle,

İbrahim Birol
****

Boya hala kurumamış m?

Yeni tayin olduğu alayı denetleyen Albay, nizamiyedeki bankın başında nöbet tutan iki eri görüp “Neden orada nöbet tuttuklarını”
sormuş…

“Bilmiyoruz komutanım, eski komutanımızın emri ile sürekli bu banka nöbet yazılır” diye cevap vermiş askerler..
Merakını yenemeyen Albay bir önceki Alay komutanını telefonla aramış ve sormuş, “Valla bilemiyorum” demiş eski komutan, “Epey önceden konulmuş bu nöbet geleneğini biz de devam ettirdik.”
Israrla üç komutan geriye giderek bu nöbeti ilk koyan 80 yaşındaki Emekli General’e ulaşılmış.
“Affedersiniz efendim, ben sizin 30 yıl önce başında olduğunuz Alayın yeni komutanıyım” diye kendini tanıtmış Albay, “Nizamiyedeki bir bahçe bankının başında iki tane nöbetçi buldum.. Bu nöbeti ilk siz koydurmuşsunuz.. Bu bankın özelliği hakkında bilgi lütfeder misiniz.?
Emekli General “Nasıl olur?” demiş, “Boyası hâlâ kurumamış mı?”
Alıntıdır

Günün Sözü : "Bir ulusun kuvvetini belirleyen en önemli güç, askerleridir."

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                                                  22  Ağustos 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder