17 Aralık 2021 Cuma

ŞEB- İ ARUS 748. VUSLAT YIL DÖNÜMÜ

 

şebi arus ile ilgili görsel sonucu
şebi arus ile ilgili görsel sonucu
şebi arus ile ilgili görsel sonucu
şebi arus ile ilgili görsel sonucu





      748. yıl dönümünde anılıyor




        Şeb-i Arus, Türkçe: Düğün Gecesi, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb' ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır.

Şeb-i Arus, Türkçe: Düğün Gecesi, (Farsça şeb: gece, Arapça arus: düğün), Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb’ ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır. Rumi’nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında “Şeb-i Arus” olarak da anılmaktadır.

Konya’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Mevlana’nın ölüm günü.  

Konya'ya gidip te sema gösterisi izlemeden o büyülü atmosferi soluyup etkilenmeden dönmek olmaz dedik ve her pazar günü İrfan Medeniyetleri Merkezinde ücretsiz yapılan sema gösterisine gittik. Neyin sesini duyduğumuz andan itibaren sanki büyülenmiş gibi hissediyorsunuz. Hele semazenler dönmeye başladıklarında... Hadi izleyin ve Konya'ya giderseniz de bu gösteriyi kaçırmayın.

https://youtu.be/RfSz0kxEE0M

https://youtu.be/i-lE0JFNG2M

https://youtu.be/YWl1HUnR4BE



Günün Sözü: " Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol, Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol, Tevazu ve alçakgönüllükte toprak gibi ol."  HZ. Mevlana


.YIL       
Gerçek Dostlar   

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                       17  Aralık 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder