10 Mayıs 2022 Salı

ÇOCUKLARIMIZA KARŞI GÖREVLERİMİZ

 


Merhaba Gönül Dostlarım,

Sevgili arkadaşlarım,
Hafta sonu yayınlanan Hürriyet yazımda, anneliği hakkıyla yaşayabilmek ve çocuklarımıza layığıyla anne olabilmek için bazı önerilerde bulunmuş, bu önerileri sizlerle buradan da paylaşacağımı yazmıştım. Bu tavsiyelerin sizlere az ya da çok katkı sağlamasını umuyorum.
Öneri 1:
Çocuklarınıza küçük yaştan itibaren ufak tefek sorumluluklar verin. Hep almayı değil, bir işe yaramayı da öğrensinler. Evin kurallarına uymayı, ödevlerini kendi yapmayı, odasını kendi toplamayı, gerektiğinde size yardım etmeyi bir an önce öğretin onlara. Her konuda olduğu gibi burada da onlara karşı hoşgörülü olun. Çabuk affedin, onlara asla küsmeyin ki o da büyüyünce hem kendine hem de başkalarına karşı hoşgörülü olabilsin. Ancak bu konuda da aşırıya kaçmayın. Çocuğunuzun boyundan büyük sorumluluklar almasını istemeyin ondan. Çocukluğunda önceliği hep başkalarına vererek büyüyen küçükler, bu rolü bir daha ömür boyu bırakmaz ve kendi hayatını bir türlü yaşayamadan, kıymeti bilinmeden bir gözü açık ölürler.
Evet sevgili okurlarım, sizin yaşamınızda, kendi annenizle ya da çocuğunuzla ilişkinizde sorumluluk duygusu nasıl yer alıyor? Okumanız kadar paylaşımlarınız da çok değerli!
Sevgilerimle…


Dr. Gülseren Budayıcıoğlu

****
Her birimizin toplumsal olarak yaşayan her çocuğa karşı pek çok sorumluluğumuz var. Bizler bu sorumluluklarımızın genel olarak farkında olsak bile maalesef ki yaşarken geleceğimiz olan çocuklarımıza karşı olumsuz tavırlar içinde onlara yaklaşabiliyor ya da sadece 5 yıl sonrasını değil şimdiyi kurtarmak üzere gündelik yaşamımızda çözümler üretiyoruz. Bu yarını düşünmeme davranışının en ağır bedellerini ise geleceğimiz olan çocuklarımızın ödeyeceğini içten içe bildiğimiz halde…
Çocuklarımızın 5 sene sonra yetiştiği dünyadan bizler sorumluyuz. İnsani erdemlerimizi bir kenara bırakarak, yaşadığımız gün içinde keyfimizce, canımızın istediği gibi, öfkemizi, kızgınlıklarımızı kontrol altına almadan ortaya koyduğumuz davranışlarımızda bizleri gözlemleyen birer çift göz olduğunu unutuyoruz. Çocuklarımız olsun ya da olmasın toplumumuzda yaşayan her yetişkinin geleceğimiz çocuklarımıza karşı sorumluluklarımızın olduğunu hatırlaması ve değişime önce kendimizden başlayarak işe koyulmalıyız. Çocuklar değişim için en güzel amaçlarımızdır. Toplumsal olarak görevlerimizin bilincinde, çocuklarımıza sağlıklı rol model olduğumuz güzel bir hafta diliyorum.


the Year 
  Gerçek Dostlar  ⚠️                                                     

                10 Mayıs 2022 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder