14 Mayıs 2022 Cumartesi

14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ

 


Merhaba Gönül Dostlarım,

Çiftçilik: Çok Yönlü Bir Meslek!

Toprakları alın terleriyle işleyen, emeği ile ülkeye katkı sağlayan çiftçileri onurlandırmak için her yıl 14 Mayıs’ta Çiftçiler Günü kutlanıyor.

Yenilikçi: Çiftçiler, yüksek teknolojiden faydalanır

Çiftçiler, geleceğin gıda güvenliğini garanti altına alır. Çiftçiler, çok önemli olan gıda sağlama görevinin yanı sıra çevreye, ekonomiye ve topluma yarar sağlayan çok sayıda görevi yerine getirmektedir.

Buğday tarlasındaki bir çiftçi, akıllı telefonundaki bir uygulama haritası yardımıyla bitkilerini inceleyebilir. Bu uygulama, toprak ve topoğrafya verileri gibi tarlaya özgü çevresel koşulları gösteren, uydu yardımıyla oluşturulmuş görüntüler sunar. Bu bilgi tarlanın her bir bölümü için en uygun bitki koruma dozu önerisine dönüştürülür. Bu sayede çiftçiler, artık tarlada çok daha kesin tarımsal kararlar alabilir. Geleceğe yönelik bir uygulama olduğu düşünülse de bu, dünyanın pek çok yerinde gerçeğe dönüşmektedir. Bayer bu gelişime öncülük ederek modern yaklaşımlar sunar. Bayer Dijital Çiftçilik Başkanı Tobias Menne, konuyla ilgili olarak şu açıklamada bulunmuştur: “Dijital Çiftçilik, çiftçilerimize olağanüstü güçler sunuyor. Çiftçilerin tarımla ilgili kararlarını eşsiz bir doğruluk, verimlilik ve kolaylıkla uygulamasına yardımcı olacağız. Çiftçiler karar almaya daha çok zaman ayırabildiği için Dijital Çiftçilik,
çiftçilerimizin işini kolaylaştırıyor.”


Çiftçilik uygulamalarımızı gün geçtikçe daha fazla etkileyecek olan modern teknolojiyi öğrenmeliyiz.


Corbin Schuster, çiftçi, Güney Avustralya
1,3 milyar kişi, yani dünyanın çalışan nüfusunun yüzde 40’ı, tarım sektöründe çalışmaktadır.


Geriye dönüp baktığımızda, yeniliklerin çiftçiliği daha verimli hale getirdiğiniz görmekteyiz. Bu verimlilik özellikle gelişmiş ülkelerde belirgin hale gelmiştir. 115 yıl önce tek bir çiftçi, o dönemdeki teknolojik kısıtlamalar nedeniyle yalnızca dört kişinin besin ihtiyacını karşılayabiliyordu. 1950 yılına gelindiğinde, modern tarım makinelerinin kullanılmaya başlanmasıyla her bir çiftçi, yaklaşık on kişinin besin ihtiyacını karşılayabilir hale geldi. Günümüzde yetiştirme, bitki koruma ve toprak işleme sistemlerinde sürekli gelişen teknolojik yenilikler sayesinde gelişmiş ülkelerde tek bir çiftçi, 129 kişi için yeterli gıda üretebilmektedir. Çiftçilerin modern teknolojilere açık olması da daha fazla önem kazanmaktadır. Dünya nüfusu her yıl 80 milyon artmaktadır. 2050 yılına kadar çiftçiler tarıma elverişli arazi, sınırlı doğal kaynaklar ve daha değişken iklim sorunlarıyla mücadele ederken 9-10 milyar kişinin besin ihtiyacını karşılamak zorunda kalacaklar.

 Günün Sözü : "Tarlasında, bahçesinde, gece gündüz demeden çalışarak ailesine, evine ve ülkemize üretimle destek veren tüm çiftçilerimizin, Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum."

the Year 
  Gerçek Dostlar  ⚠️                                                     

                         14 Mayıs 2022 Antalya-Türkiye


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder