HEM İNSAN hem de AKILLI OLMAK (2/2)
Çünkü bazı yabancı kaynaklarda Amazon ile ilgili hayli dikkat çekici ve düşündürücü yorumlar var.
1994 yılında New York’ta bir finans şirketinde çalışırken aklı ve hayalleri onu rahat bırakmaz. Patronu ile paylaşsa da destek alamaz. Yine de eşine çılgın fikrinin peşinden koşmak istediğini söyleyerek işini bırakır.
Aklını zekası ile biler.
Hayallerini gerçekleştirmek adına garajına kapanır. Saatlerce çalışır. Sonunda sadece 30 yaşındayken Amazon şirketini kurar.
Yıllar geçtikçe ne kadar doğru bir hamle yaptığını tüm dünyaya kanıtlar. Ve dünyanın en zengin insanları arasında zirveye kadar yükselir.
Kendi deyimiyle doğuştan
gelen yeteneğini doğru tercihler yaparak geliştirir. Kararlarının arkasında her zaman cesaretle durur.
Bu nedenle her söyleşisinde; zeka ve aklın insanlara verilen en değerli armağan olduğunu savunan Jeff; iyimser ve nazik olmanın ise bir tercih olduğunu vurgulamaktan vazgeçmez.
Sözlerine zekanın ve aklın insanı yoldan çıkarmasına izin vermemesi gerektiğini; ilerde insanın dönüştüğü kendinden nefret etmemesi için; tercihlerine dikkat etmesinin şart olduğunu belirtir.
Bu değerli uyarıları dinleyen ve hayatına katan pek çok genç olduğuna eminim.
Hatta böylesi güzel nasihatler veren, akıllı ve zeki bir işverenin himayesinde çalışmak da son derece cezbedici.
Madalyonun bizlere gösterilen kısmında; Jeff Bezos’ un gerçekten de seçimleri ile harika bir yaşam öyküsü yarattığı görünüyor.
Çünkü şirketi geçen yıllar içinde son derece hızlı bir ilerleme kaydetmiş, gücünü artırmış ve çok sayıda çalışanı şemsiyesi altında toplamış.
Peki madalyonun arkasını çevirdiğimizde yeterince iyimser ve nazik bir Jeff Bezos görebilir miyiz dersiniz?
İşte o kısmı tam bir muamma. Çünkü kaynaklar Amazon şirketinin kapalı bir kutu olduğunda hemfikir. Çalışanlarla yapılan gizlilik anlaşması gereği, çalışanların ve hatta ayrılanların düşüncelerini kendilerine saklamaları gerekiyor. Makale ve yorumlara sızan notlara göre; çalışanlar tarafından hırslı, tuhaf, acımasız ve müşteri memnuniyeti konusuna hastalık derecesinde takıntılı bir yönetici olarak kabul ediliyor.
Sonuçta yazımın başlığına geri dönersek; hem insan hem akıllı olmak; o hassdengeyi yaşam boyu korumak gerçekten de kolay değil.
Ama her zaman dediğimiz gibi, esas olan zoru başarmak değil mi zaten?
Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ
30.05.2023
Kaynaklar: https://www.dunya.com; https://tr.wikipedia.org; https://www.yeniisfikirleri.net; https://oggito.com.
the Year Gerçek Dostlar 16 Ekim 2023 İbrahim Birol http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder