30 Kasım 2023 Perşembe

BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİ FİNLANDİYA

 












Merhaba Gönül Dostlarım,

Bu sayfamızda, bir Rus yazarın yazmış olduğu bir kitabının bir ülkenin geleceğine nasıl etki ettiğini, o ülkeyi nasıl refaha, huzura ve tüm insanlığa örnek olacak bir ülkeye dönüştürdüğüne ve bir milletin uyanışına şahit olacaksınız. Bu yazımı bugün ve yarın olmak üzere iki bölüm halinda sizlerle paylaşacağım.


Grigory s. Petrov' un Finlandiya'nın kuruluşunu ve bataklıklar ülkesinden nasıl Beyaz Zambaklar Ülkesine dönüştüğünü anlattığı değişik bir kitap. 1920' li yıllarda yazılmış. bir nevi toplumsal dayanışma gösterisi. Snelman adlı Finli bir aydının toplumun bütün dilimlerini asker, öğretmen, mühendis demeden harekete geçirmesini ...

Finlandiya’nın okulları, eğitim sistemi berbattı. Eğitim gören öğrencilerine dünya çapında testler uygulandığında, diğer ülkelerin altında kalan değerler ortaya çıkıyordu. Bu durum Finlandiya’nın hoşuna gitmedi. Kısa bir süre sonra dünyanın en iyisi oldular.



Peki nasıl?

"Eğitim görmüş insanların hepsi, milli zekayı geliştirmek, milli ruhu uyandırmak, milli düşünceyi güçlendirmek zorundadır. Köylülere, işçilere ve kasaba halkının alt tabakasına nasıl daha iyi yaşayabileceklerini öğretiniz."

"Halkın büyük bölümünün eğitimsiz olması devlet eliyle yapılan bir kötülüktür. Bu durum kendi kendini talan etme, yıkıma uğratma ve aşağılamadır. İlkel halkların fakirlik ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmalarının nedeni sahip oldukları toprakların zenginliklerinden faydalanmamalarıdır."

"Halkı doğruluğa, düzene, disipline alıştırın. Halkın vicdan duygusunu geliştirin. Kendilerinin ve başkalarının haklarına saygı duymayı öğretin."

"Aydın olmak demek, modaya uygun elbise, şapka giymek ve kolalı gömlek giyinmek demek değildir."

GRİGORİY PETROV
Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Ayrıca bu yazımızın geniş metni 23 Ocak 2018 tarihinde iki bölüm halinde " Gerçek Dostlar" Blog sayfamızda  yayınlanmıştır.

https://youtu.be/3l1I_Hwll_Y?si=UxyjAkFr2HcD-gWP

  the Year    Gerçek Dostlar   30 Kasım 2023   İbrahim Birol      http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder