6 Kasım 2023 Pazartesi

10 KASIM ATATÜRK'ÜN ARAMIZDAN AYRILIŞININ 85. YILDÖNÜMÜ


Merhaba Gönül Dostlarım,                                      

10 Kasım Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anma gününe sayılı günler kaldı. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün anma gününde ' Gerçek Dostlar ' olarak bizlerde bu önemli günde sayfalarımızda duygularımızı ifade etmek istiyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk 85. ölüm yıldönümü ile bu sene çeşitli törenlerle anılacak. Her sene olduğu gibi bu sene de 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Türkiye'nin 81 ilinde 10 Kasım şiirleri okunacak. Tarih 10 Kasım 1938'i gösterdiğinde, sabah saat 09.05'te Dolmabahçe'deki odasında hayata gözlerini yumdu

10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası

Atatürk Haftası, 10 Kasım 1938 günü saat 09:05'te yaşamını yitiren Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına düzenlenen; onun yurtseverliği, inkılap ve ilkelerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda Atatürk'ün konuşmalarının kendi sesinden dinletildiği, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği haftadır. 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelir.

10 Kasım günü Anıtkabir ziyaret edilmekte, başkent Ankara'da resmi tören yapılmaktadır. Türkiye'nin genelinde de yas tutulmaktadır. Her yıl 10 Kasım günü, saat 09:05'te trafikteki arabalar durur ve 4 dakika korna çalarak anma etkinliklerine destek verirler. Ayrıca, tüm bayraklar 10 Kasım günü yarıya indirilir. 

Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da çeşitli alanlarda törenler düzenlenecek. Törenlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı ile ilgili bilgiler verilecek ve Atatürk’ün hayatı paylaşılacak. Peki, bu yıl kaçındı yıl dönüm olacak?

10 KASIM KAÇINCI YILDÖNÜMÜ 2023? ATATÜRK’ÜN VEFATININ KAÇINCI YILI?
Atatürk 1938’de 10 Kasım’da saat 09:05’te hayatını kaybetti. Dolayısıyla 2023 yılı Atatürk’ün vefatının 85. yılı olacak.
ATATÜRK NEDEN VEFAT ETTİ?
Mustafa Kemal Atatürk, 1938 başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana geliyor ve burun kanamaları güçlükle önleniyordu. Bu kaşıntıların Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan meydana geldiği öne sürüldü ve köşk ilaçlamaya alındı. Atatürk de özel bir kür tedavisi için Yalova Termal' e gönderildi. Termal Otel'de, 22 Ocak 1938 günü Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti, ancak doktorların bütün itirazlarına rağmen 1 Şubat 1938'de tedaviyi yarıda bırakarak Bursa'ya hareket etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder