7 Nisan 2018 Cumartesi

SÜMERLİLER' DEN BİR MEKTUP VAR...




sümer medeniyeti ile ilgili görsel sonucu

                                                                                                                                                           



Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugünkü sayfamızda dilerseniz geçmiş Tarihimizle ile ilgili bazı bilgilere yer vermek istedim. 


" Kıymetli okurlarım, yazılarımı takip edenler fark etmişlerdir. Sümerlere ait tabletlerin büyük bir çoğunluğu İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Philadelphia Üniversite Müzesi’ ndedir. Tabletlerin bir parçası İstanbul’da ise onunla eşleşen diğer parça da Philadelphia’ dadır. Şimdi diyebilirsiniz ki Amerikalılar (ç)almış götürmüş işte, fakat ilk müzecimiz Osman Hamdi Bey’i unutmayalım, onun sayesinde biz de bir zamanlar kendi topraklarımız olan yerlerden eski eserleri kurtarabilmişiz. Ayrıca bazen şahsıma eleştiriler geliyor, yazılarımda niye değerli hocamız Muazzez İlmiye Çığ’dan bahsedilmiyor diye ama bazı yayınladığım çiviyazılı tabletlerin çevirilerini yapan, o emeği harcayan başka bir bilim insanı, o yüzden Muazzez hocamızdan bahsedilmiyor. Tabii ki Muazzez hocamız da tabletler kopyalamış ve çeviriler yapmıştır. Fakat Sümerler hakkında çok kitap yazıp bizleri bilgilendirdiği için daha çok tanınıyor. O halde bir başka kahramanı daha burada size tanıtayım, belki bilenleriniz de vardır “Hatice Kızılyay”. Hatice hanım da İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Eski Şark Eserleri bölümünde Muazzez hanımla beraber çalışmış, tabletleri kopyalamış ve çevirilerde bulunmuştur. Şahsım adına bu değerli Türk bilim insanları önünde saygı ile eğiliyorum.
Bu yazımda konu, atasözleri ve özdeyişler. Bilindiği üzere ülkemizde atasözleri ve özdeyişler yaygın olarak hala kullanılmaktadır. Fakat günümüzden yaklaşık olarak 3500 sene öncesine ait Sumer çiviyazılı tabletler incelendiğinde onlarda da atasözleri ve özdeyişler olduğu görüyoruz. (Bu bile Türklerin bir kolu olduğunu bence tasdik ediyor). Dünya yazılı tarihinin ilk örnekleri. Tespit edilebildiği kadarıyla İstanbul’ daki müzede 80 tane kadar, Philadelphia’ daki müzede ise 12 tane kadar tablet bulunmakta ve bunlar da 300 kadar atasözleri ve özdeyişler içermekte. Sizlere fikir edinebilmeniz açısından altta birçok örnek sunuyorum. Lütfen okurken bazı anlamsızlıklardan dolayı tabletlerin çevirilerinin Sumerce’den Türkçe’ye yapıldığını ve güç çevrildiğini unutmayalım. "

Dip.Ark. Kadir YILDIRIMSAL
Sümerler! Sümer tarihi ile ilgili araştırma notları, Sümerlerin kuruluşu, yıkılışı ve Nuh Tufanı ile ilgili araştırma ve inceleme notları. Sümerlerde Din, Sümer kültürü ve Sümerlerin yıkılışı.






Otomatik alternatif metin yok.Sümerler! İlk medeniyet, ilk devlet ve ilk sosyal toplum. Tarihin başlangıç noktası kabul edilen Sümerler, insanoğlunun dağınık ve otorite altına girmeden yaşadıkları karanlık çağlarda muazzam genişlikte bir coğrafyayı yurt edinenler ilk devlet ve yönetim biçimini oluşturmuş, ilk kültürel eserleri ve yazıyı ortaya çıkartarak insanoğluna medeniyeti armağan etmiş efsanevi bir toplum olmuştur.
Sümerler neden bu denli önemli? Bu sorunun yanıtı aslında çok açık. Tarih bilimi, Sümerleri en az ilk insanı önemsediği kadar önemser. Zira insanoğlu, toplumsal yaşantıya ve devlet düzenine geçmeye başladıktan sonra Tarih bilimine bulgu ve bilgiler sunmaya başlamıştır. Bu bakımdan İlk Toplum ve İlk Devlet Olan Sümerler, Tarih açısından ilk insandan daha büyük öneme sahiptir. 


SÃœMERLER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SÖZLER ile ilgili görsel sonucuSevgili hocamız Muazzez İlmiye hanımdan ...
Anlayana!!!
Dört bin yıl öncesinden size bir mektup var deseler tepkiniz ne olurdu? Sümerli bir şair ve öğretmen olan Ludingirra binlerce yıl öncesinden bize bir mektup yazmış. Mektubunda şunları söylüyor;
“Ben bir Sümerli öğretmen, şair ve yazarım. Yaşım yetmiş beşi bulduğundan öğretmenliği bıraktım fakat şairlik ve yazarlık ölünceye kadar sürecek.

Bu yaşam öykümü daha çok gelecek kuşaklar için yazmaya başladım. Bizim ulusumuz, dilimiz, geleneklerimiz, sosyal yaşantımız, sanatımız unutuluyor artık.
Bu güzel ve uygar ülkemize her yerden göz diktiler.
sümer medeniyeti ile ilgili görsel sonucuGöklere uzanan basamaklı kulelerimizin, görkemli tapınaklarımızın, arı gibi çalışan çarşılarımızın, her tarafa ulaşan kervanlarımızın, dümdüz uzanan yollarımızın, bol ürün veren tarlalarımızın, nehirlerimizde ve açtığımız kanallarda salına salına yüzen teknelerimizin, her türlü bilgiyi veren okullarımızın ünü uzak ülkelere kadar yayıldığından; ilkel olan bu ülkelerin halkı kıskandı bizi.
Fırsat buldukça üzerimize saldırdılar. Kentlerimizi yakıp yıktılar.
Biz yaptık, onlar yıktılar; biz yaptık, onlar yaktılar. Halkımız hatta krallarımız tutsak oldu.
Ailelerimiz dağıldı. Tarlalarımız, bahçelerimiz bakımsızlıktan kurudu; hayvanlarımız açlıktan öldü ve böylece kökü binlerce yıl önceye dayanan ulusumuz yoruldu, dayanamayacak hale geldi ve içimize yavaş yavaş sızıp bizi yiyen yabancıların kucağına bırakıverdi kendini.

sümer medeniyeti ile ilgili görsel sonucuOnlar yönetiyor bizi şimdi. Topraklarımıza ilkel geldiler; sayemizde uygar olmaya başladılar. Ne yazıdan, ne tarımdan, ne sanattan, ne dinden, ne okuldan, ne attan, ne arabadan, ne aydan, ne yıldan haberleri vardı.
Hepsini bizden öğrendiler. Sonra da “biz yaptık, biz bulduk” diye övünmeye başladılar.
Hep korkuyorum, bir gün gelecek, adımız da uygarlığımız da unutulacak. Biz ne yaptık, ne başardıysak hepsini onlar üstlenecekler.
Bu durum beni yıllardan beri üzüyordu. Ben küçük bir adamım, bunu önlemek elimden gelmez diye yakınıyordum. Bir gün aklıma geldi.
Ben bir yazar olduğuma göre; ulusumuzun bulduklarını, başardıklarını, geçmişini, geleneklerimizi yazmaya karar verdim. Böylece herkese ulaşacağını umut ediyorum.
Bizim uygarlığımız belki binlerce yıl sonra yaşayan insanlara da geçecek. Bizim attığımız temeller üzerine yenilerini koyacaklardır.
Ah! Onlar da bizi hatırlayıp bıraktığımız kültür mirasları için teşekkür edebilseler!..”
(Muazzez İlmiye Çığ'dan alıntıdır.)

https://youtu.be/OK9CwZJq8tU

SÃœMERLERLE Ä°LGÄ°LÄ° VÄ°DEO ile ilgili video

Günün Sözü :
“Türk tarihi ile uğraşan bütün Avrupalı tarihçilerin biricik gayesi vardır, o da Türkleri tarihlerinden koparmaktır.” Artur Sraton

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
7 Nisan 2018, Antalya-Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder