31 Ağustos 2018 Cuma

ATATÜRK' TEN ANILAR (5/5)











Merhaba Gönül Dostlarım,

Ulu önder Atatürk' ün hayatını, çocukluğunu, savaşlarını  hakkındaki hemen hemen her şeyi biliyoruz, tek bilmediğimiz, özel hayatı ve aşkları hakkında çok az bilgiye sahibiz.
Bugünkü "Atatürk' ten Anılar" bölümünde değerli yazarımız Yılmaz ÖZDİL' in bir yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum
Bir Sevgililer Gününde...Günün anlam ve önemine uygun bir yazı kaleme alan yazar , Mustafa Kemal'ın Sofya' da sevdiği kızla ilgili hikayesini yazdı.
Özdil, Mustafa Kemal'in Sofya' daki aşkına ilişkin yıllar sonra söylediği sözü de satırlarına not düştü:
"Hepimizin gençliği bir yerde kaldı "
"Bir kız sevdim ama, bana vermediler...Gençliğimi bıraktım Sofya’ da...''  Mustafa Kemal Atatürk
...
atatürk'ün aÅŸkları ile ilgili sözleri ile ilgili görsel sonucuZımba gibi delikanlı.
Sofya’ da o sırada.
Görev icabı.
Henüz yeni taşınmış, pek arkadaşı yok, Bulgaria pastanesinde tek başına oturuyor, etrafı tanımaya çalışıyor, akşamları operaya filan gidiyordu.
Gene böyle bir şubat günü...
Şehir Kulübü’ne davet edildi. İşte orada tanıştılar. Adı, Dimitrina’ ydı. Kısaca, Miti diyorlardı. Çok güzeldi. İsviçre’de müzik eğitimi görmüştü, üç lisan biliyordu. Sosyetenin en gözde bekârıydı. E fonda da Mavi Tuna valsi çalıyordu.
Bizimki hiç tereddüt etmedi, salonu ortadan kılıçla ikiye böler gibi yürüdü, yanına gitti, 'bu dansı bana lütfeder misiniz?' dedi. Şimşekler çakan kıskanç bakışlar eşliğinde, piste çıktılar. Herkes mırıl mırıl onlar hakkında konuşuyor, onlar ise hiç konuşmuyor, birbirlerine gülümseyen gözlerle bakarak, dans ediyorlardı. İlk görüşte aşk derler ya, öyle olmuştu.
Ertesi gün... Bizzat Miti’ nin annesi tarafından, evlerine, çaya davet edildi bizimki...
Bu davet, gençlerin görüşmesine resmi izin manasına geliyordu. Buluşmaya başladılar. Borisova parkında dolaşıyorlar, buz pateni yapıyorlar, tiyatroya gidiyorlardı.
Önce dedikodular başladı, sonra tatsızlıklar... Çünkü, Miti’ nin babası Bulgar Çarı’ nın has adamlarındandı, savaş kahramanı generaldi, savunma bakanlığı da yapmıştı. Böyle bir adamın kızıyla, bir Türk, olacak iş değildi. Bizimkinin ise, umurunda bile değildi. Askeri Kulüp’ te tertiplenen baloda denk getirdi, inadına, Çar’ ın önünde dans etti Miti’ yle...
Ele güne meydan okudu.
Hemen ardından da, evlenelim dedi. Miti düşünmedi bile, evet dedi. Gel gör ki, iki gönül bir olmuştu ama, general seyran olmamıştı. Mahalle baskısı, dayanılacak gibi değildi.
Aldı bizimkini karşısına, 'bu evlilik mümkün değil, bundan sonra kızımla görüşmezseniz iyi olur' dedi. Dünya, bizimkinin başına yıkıldı. Haftası geçmeden, Miti’ yi apar topar bir başkasıyla, bir mühendisle nişanladılar. Bizimki nişanı duydu, daha fena yıkıldı. Zaten görev süresi de bitmişti, o öfkeyle topladı bavulları, İstanbul’ a döndü. Halbuki, nişan mişan yoktu. Miti bir başkasıyla evlenmeyi reddetmiş, parmağına zorla takılan yüzüğü fırlatıp atmıştı.
Maalesef, bizimkinin bundan haberi yoktu.
Ömrü boyunca yaptığı...
Tek hataydı.
Kızı alıp, gitmeliydi.
Yapamadı.
Miti’den sonra, hayatına 19 kadın daha girdi. Nafile.
Asla mutlu olamadı. Asla.
Unutamadı. Hatta, seneler sonra, Ankara’da Bulgar Kooperatif Tiyatronun oyuncularıyla sohbet ederken, “gençliğimi bıraktım Sofya’ da” dedi...
“Bir kız sevdim ama, bana vermediler...”
MUSTAFA KEMAL' E KAVUŞUYORUM
Miti desen...
18 yaşındaydı, 30 yaşına kadar bekledi. Ha bugün bir mektup gelir, ha yarın kendisi çıkagelir, bekledi, evlenmedi. Maalesef gelmedi. Ailesinin artık yeter baskısıyla, bir avukatla evlenmeyi kabul etti. Saygılı ama, sevgisiz bir evlilikti. İki kızı oldu. Kalbindeki boşluğu evlatlarıyla doldurmaya gayret etti. Taa ki, 1966’ nın 7 Ağustos gecesine kadar... Ağır hastaydı, zor konuşuyordu, başında bekleyen kız kardeşi Olga’ ya mırıldandı.
“Biliyor musun” dedi, “rüyamda onu gördüm, galiba nihayet Mustafa Kemal’ e kavuşuyorum...”
Alıntı :Yılmaz Özdil


https://youtu.be/5APZz98PrTg


youtub mavi tuna valsi ile ilgili video


Günün Sözü:
 "Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti; demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma özelliğini hiçbir zaman yitirmeyecektir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder