3 Ağustos 2018 Cuma

HAYVANLARI SEVMEK





evcilhayvan
Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugün farklı bir konuyla tekrar birlikteyiz. Gerçi geçmiş yazılarımda Hayvan Sevgisi ile ilgili farklı konulara zaman zaman değinmiştim.   

Çoğumuzun hayvan sevgisi farklılık gösterir. Bazılarımız Kedileri, bazılarımız Köpekleri ve bazılarımız kuşlara bakmayı çok severiz.
Hayvan sevenlerin çoğu Apartman ve Sitelerde oturuyor olduğunu var sayarsak, 
bu gibi konut ve dairelerde evcil Hayvan besleye bilmek için ne gibi kurallara dikkat etmeliyiz. Bu konuya bir açıklık getirmek ve  aşağıdaki sorulara cevap aramak amacıyla farklı yazı örneklerinden kısa bazı alıntılar yaparak sizlerle paylaşmak istiyorum. Ayrıca aşağıda Konumuzla ilgili bir küçük hikayemiz olacak, mutlaka okuyunuz Lütfen!

Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... 
En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.
İbrahim Birol
****
Soru ve Sorunlarımız:
Apartmanda Evcil Hayvan Problemi Nasıl Çözülür?
Hangi Durumlarda Evcil Hayvan Beslenemez?
Apartmanda Evcil Hayvan Beslemek Yasalara Aykırı Mıdır?
Evcil Hayvan Sahiplerinin Sorumlulukları Nelerdir?

Hangi Evcil Hayvanlar Evde Barındırılabilir?


Müstakil evler, apartman daireleri ve site içerisinde, ev ve süs hayvanları beslenebilir. Ev ve Süs hayvanları tanımına, yasaklı türler dışında tüm köpek ırkları, evcil kediler, tüm kafes kuşları, akvaryum balıkları, küçük kemirgenler ve sürüngenler dahildir.
5199 sayılı kanunun 3. maddesine göre yasaklı türler dışındaki tüm köpek ırkları, evcil kediler, kafes kuşları, küçük kemirgenler, akvaryum balıkları ve sürüngenler “ev ve süs hayvanı” olarak tanımlanmıştır. Bu türler dışındaki hayvanlar apartmanda beslenemez.

Her apartmanda, apartman düzenin sağlanması amacıyla yönetim kurulu tarafından hazırlanıp ev sahiplerinin onayıyla uygulanmaya başlanan bir yönetim planı bulunur. Apartmana yeni taşınanlar bu planı İnceleyip, belirtilen kararlara uyacaklarını taahhüt etmelidir. Eğer apartman yönetim planında, apartman sakinlerinin evcil hayvan besleyemeyecekleri yönünde bir madde mevcutsa, o apartmanda türü ve cinsi ne olursa olsun evcil hayvan beslenemez. Aksi takdirde apartman sakinlerinin, evcil hayvan sahiplerini şikayet etme hakkı vardır. Apartman sahipleri mahkemeye başvurup durumu yargıya taşıyabilir.
apartmanda kediApartmanda evcil hayvan besleyenler, hayvanın bakımı ile ilgili tüm sorumlulukları üstlenmiş sayılır. Hayvanın yeterli düzeyde beslenmesini, tuvalet ihtiyacını gidermesini, uygun şartlarda barınmasını sağlamak hayvan sahibinin görevidir. Ayrıca hem hayvan refahı, hem de çevre sağlığı açısından evcil hayvanların aşılanması ve sık sık sağlık kontrollerinin yaptırılması gerekir. Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması esastır. Fakat hayvanlarının yavrulamasını isteyenler, doğacak yavruları ilgili belediyece kayıt altına aldırmak şartıyla yavruları besleyebilir veya sahiplendirebilir. Yabani hayvanların doğal yaşam alanından koparılması ve evde yaşamaya mahkum edilmesi 5199 sayılı kanunla yasaklanmıştır. Benzer şekilde ev ortamına alışan hayvanların sokağa atılması ve terk edilmesi de uygun değildir.
Alıntı : Milliyet Emlak.com.DERGİ

Konumuzla ilgili bir hikayemiz:

Görüntünün olası içeriÄŸi: kediApartmana giren kedilerden rahatsız olan apartman yöneticisi binanın ilan panosuna astığı kağıda aynen şöyle yazar;
“Kapının kapatılmasına ve kedilerin içeri girmemesine dikkat edilmesi rica olunur“Yöneticinin hesap etmediği bir şey vardır; aynı apartmanda bir veterinerlik öğrencisinin oturuyor olması!
Bina girişindeki “uyarı” notunu gören öğrenci hemen altına hem ahlaki hem de bilimsel bir manifesto niteliğinde aşağıdaki notu iliştirir;

“Köpek türü günümüzden 15000 yıl önce, kedi türü ise 5000 yıl önce insan tarafından kendi çıkarları için evcilleştirilmiştir. Köpeği avda kendisine yardım etsin, evi ve sürüyü korusun diye; kediyi iyi bir haşere ve fare avcısı olduğu için evcilleştirmişlerdir.
Bu nedenler bu iki hayvan türünün kendi yemeğini bulması ve zor hava şartlarına dayanması çok düşük bir ihtimaldir. Bu artık insanlığın görevidir. Bu nedenle hayvanları korumalı ve beslemeliyiz.
Bir kedinin veya köpeğin tekrar ormana dönüp eski vahşi yaşamındaki gibi avlanmasını bekleyemeyiz. Zaten insanoğlu ne bir orman ne de avlanacak hayvan bırakmıştır.
Bir kedinin günlük mama ihtiyacı 75 gramdır ve hava soğudukça daha da artmaktadır. Çünkü kediler vücutlarını ısıtabilmek için çok fazla kalori harcarlar.
Eğer yeterli besin alamazlarsa kendi vücutlarını ısıtamaz ve donarak ölürler. Bu nedenle üşüyen bir hayvanın apartmana girmesi ve çıkmak istememesi çok normaldir.
Aynı şekilde kediler araba motorlarına da ısınmak için girerler. Lütfen motoru çalıştırmadan önce bunu kontrol edin. Ancak bu durumları hayvana yeterli besin vererek ve kötü havalarda içinde saklanabileceği kutular yaparak çözebiliriz.
Sitemizin bahçesinde çok fazla kedi bulunmaktadır. İnsanoğlunun sebep olduklarını düzeltmek her insanın borcudur. Lütfen bu konularda hassas davranalım.
Lütfen bu konuda yardımcı olmasanız bile hayvan yardımına koşanlara engel olmayınız. Dünya sadece insan için yaratılmamıştır, unutmayınız.
 Veteriner hekim öğrencisi.
Daire 3.”
Alıntıdır..

Günün Sözü : 
"Bizim gibi can taşıyorlar ve bu dünyada bizim kadar " YAŞAM HAKKINA" sahipler "
Profil Fotoğrafın, Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, köpek, açık hava ve doğa










İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
3 Ağustos 2018,Antalya-Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder