29 Haziran 2019 Cumartesi

DOĞA HAYATTIR




Merhaba Gönül Dostlarım,

Bu sıralar gerçek olan ama bir o kadar hoş olmayan bazı konuları arka arkaya paylaştığım yazılarımla siz " Gönül Dostları" mı azda olsa hüzünlendirdiğimin farkındayım, ama maalesef yaşam böyle, bunlara hayatın gerçekleri deniyor, neyse lafı fazla uzatmadan bu tür kasvetli yazılarıma biraz ara vermek sanırım hepimize iyi gelecek. 


Bugünkü paylaşım yazımı Doğa ve Doğa ile ilgili konulara ayırdım.
Doğa tüm canlılara verilmiş bir hediyedir. Doğa olmadan ne canlı yaşamı ne insan yaşamı mümkün olabilirdi. İnsanların soluyacağı bir hava ve yaşayacağı bir dünya olmazdı.
Çevremizde gördüğümüz hava, toprak, ağaç, çiçek, kedi, köpek vb. tüm varlıklar doğayı oluşturmaktadır. İnsanların ve canlıların hayatını devam ettirebilmesi için doğanın olmazsa olmazlarıdır. Tüm canlıların yaşaması için gerekli koşullar doğada sağlanır. İnsan için hayati önem taşıyan doğa, insanlardan hak ettiği değeri göremez. Çevre insanlar tarafından kirletilmekte ve dünya yaşanmaz hale getirilmektedir. İnsan yaşamı için bu kadar öneme sahip olan doğanın en büyük düşmanıdır.
Doğa tüm canlıları kucaklar ve ihtiyacı olan her şeyi canlılara verir. 
Buna karşılık insanlara düşen en büyük görev de doğayı korumak ve gelecek nesillere problemsiz aktarmaktır.
" YAŞADIĞIMIZ ÇEVRE BİZE GEÇMİŞTEN MİRAS DEĞİL , GELECEK NESİLLER İÇİN BİR EMANETTİR."
Tema Vakfı doğayı korumak adına aşağıdaki yazısında bizlere bazı önerilerde bulunuyor. Bu önerilere hepimiz kulak verelim. 


İbrahim Birol
Görüntünün olası içeriği: bitki, gökyüzü, çiçek, açık hava ve doğa

Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine asla hapsetmeyin.

Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün. Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır.
Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…
Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir !
Bunu yapmayın ve yaptırmayın.
Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet…
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…
Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.
Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler....

Kaynak; Tema Vakfı

Yüzünüzden gülücükler eksik olmasın inşallah 😊

Profil
Filiz Akin
Eski Medeniyetler ve Dünya Tarihi

https://youtu.be/-hc12RwZ4ko

Günün Sözü :
" Çiçekler; her sabah evreni, farklı bir iyiliği, paylaşmayı, güzelliği hatırlatmak istercesine uyandırır.. "  Günaydın / AFA




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder