24 Eylül 2020 Perşembe

ADALET VE EŞİTLİK














SAĞLIK ÇALIŞANLARI # ÇIĞLIKLARI DUYULSUN DİYE# 4 GÜN SİYAH KURDELE TAKACAKLAR...ÖLÜYORLAR.... BİZ YAŞAYALIM DİYE. Lütfen onlara sahip çıkalım!!!





Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugün alışılmışın dışında farklı bir yazıyla karşınızdayım,                                                 Son zamanlarda Türkiye' deki medya başlıklarında ve haber kanallarında Adalet ve Eşitlik adına çok sıkça dile getirilen bu iki konuyu izlemekte bu ve buna benzer konuları dinlemekteyiz.                                                                                                                 Türkiye' de bunların başında gelen en önemli adaletsizlik '  Gelir Adaletsizliği'  ilk olarak karşımıza çıkmaktadır, bunun ardından sıralamada küresel bir sorun olan sosyal adaletsizlik yer almaktadır. Toplumsal Cinsiyet adaletsizliği, Eğitimde eşitlik, bunlara daha bir çok örnekler ekleyebiliriz.

****

Hukuk deyince hemen ‘adalet’ kavramı da akla geliyor. Adalet kavramı insanlık tarihi boyunca üzerinde en fazla durulan kavramların başında. Hem ahlaksal hem de politik anlamda insanlığın ulaşabileceği en ideal bir durum olan ‘ Adaleti  ' tanımlamak kolay gibi gözükse de pek o kadar da kolay değil.                                                                        Yalçın Bayer, hurryet.com

****

Adaletli olmak birlik beraberliğin temelini oluşturur. İnsanlar bir aradayken haksızlıklara karşı herkesin eşit ve adil şekilde görülmesi gerektiğini düşünür. Huzura kavuşulması için bunların yapılmış olması gerekir. İşlenmiş suçların ve suçluların cezasız kalmaması toplum tarafından da güzel karşılanır.

Adaletin gözü kördür sözüne de dikkat edilmelidir. Haksız yere cezalandırılmak insanların güvenlerini sarsmaktadır. Adil yönetilen bir toplum daima verim vererek daha uygar hale ulaşırlar. Toplumlar istenilen seviyelere ulaşması için yöneticilerinin adaleti sağlayarak kamuya hizmet etmeleri gerekir. Adalet kişilerin istekleri sonucunda karar aldığında o toplumun yönetimi diktatörlükten farksız olacaktır. Biz adil ve adaletli olduğumuz sürece insanlar tarafından sayılarak saygı kazanıp takdir ediliriz.

Toplumu birbirine bağlayan değerlerin başında adalet ve eşitlik anlayışı gelmekte. İnsanlar haksızlıklar karşısında durduğu zaman adalet arar. Zengin ve fakirin ayrım yapılmaksızın herkesin eşitlik ilkesiyle korunması gerekmektedir. Birlikte yaşayan herkes eşit olmalı. Haksızlık karşısında kimseye ayrımcılık yapılmamalıdır. Birlikte yaşayan insanların huzur, refah, adil yönetim anlayışı içinde yaşamak istemesidir.

Adalet bir kişinin aradığı en doğal haktır. Eşitlik ise kanunlar önünde herkese eşit muamele yapılmasıdır. Soylu ya da halktan birinin de eşit  sayılarak değer görmesidir. Mevki ne olursa olsun haksızlık varsa adalet önünde hesap vermesi istenir. Adaletin olduğu yerde insanlar huzur ve düzen içinde yaşamına devam eder. Eksikliklerini bilir görür öylece hareket eder. Birlik beraberliği oluşturduğu gibi insanın vatanına olan bağlılığını arttırır. Adaleti sağlayan bağımsız mahkemeler olmaktadır. Adaletin terazisi hiçbir zaman şaşmamalıdır. Toplum vicdanını, rahatsız edecek kararların alınması mahkemelere olan güven duygusunun sarsılmasına neden olur.

Adalet ve eşitlik ilkesini benimsemiş ülkeler çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşırlar. Adalete sadece bir kişi değil herkes ihtiyaç duyar.                                                 gokbilgi.com

****  

Bugünkü yazımızı bir hikaye ile kapatalım

Adamın biri müslüman mezarlığına ölü bir köpek gömer. Görenler onu, zamanın Kadısına şikayet ederler. Kadı adamı çağırır ve işin aslını sorar.

Adam:
-"Doğrudur, öyle yaptım, çünkü köpeğin bana vasiyeti böyleydi, onun vasiyetini yerine getirdim." der.
Kadı:
-"Sen bizim aklımızla alay mı ediyorsun efendi?" diye çıkışır.
Adam:
-"Hayır efendim, aynı zamanda Kadıya da 10.000 dirhem vermemi vasiyet etti." der.
Bunu duyan Kadı hemen:
-"Rahmetli köpeğin ölümü bizi ziyâdesiyle üzdü." der.
İnsanlar, kadının değişen bu tavrına hayret ederler.
Kadı onlara der ki:
-"Bu durum sizi hayrete düşürmesin, bu köpeğin geçmişini araştırdım, Ashab-ı Kehf köpeği Kıtmir’in soyundan geldiğini keşfettim."

"Kadıyı satın aldığın gün, adalet ölür.
Adaleti öldürdüğün gün, devlet de ölür."

Fatih Sultan Mehmet.... .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder