18 Eylül 2020 Cuma

JAPONYA



 




Merhaba gönül Dostlarım,

Son Blog yazılarımdaki ziyaretçi ve takipçi sayılarına oldukça fazla katkıda bulunan Japon' yadaki Gönül Dostlarıma ve Bloğumu takip eden ülkeler sıralamasında ilk dört sırayı alan Türkiye başta olmak üzere, Amerika, Rusya ve Almanya' nın yanı sıra ayrıca 48 ülkede bulunan 'Gönül Dostlarım' a sonsuz şükranlarımı, selam ve sevgilerimi yolluyorum. 

Japonya ve Japon halkının tanıtımıyla  ilgili uzun zamandır yazmayı tasarladığım yazılarımdan birini bugün sizlerle paylaşıyorum. 

En iyi dileklerimle. Esen kalın... 

~ İbrahim Birol ~

****

Krizantem Tahtı olarak da adlandırılan ve 1500 yıllık geçmişiyle dünyanın bugün hala ayakta kalan en eski saltanatına sahip Japonya'da 30 yıldır tahtta bulunan 85 yaşındaki İmparator Akihito, yaşı gereği görevini yerine getirmekte zorlandığını söyleyerek geçen yıl tahttan feragat edeceğini açıklamıştı.                                                                                                                                                                     Akihito ve 84 yaşındaki eşi İmparatoriçe Michiko' nun yerine çiftin 58 yaşındaki büyük oğlu Naruhito ve 55 yaşındaki eşi Masako 126' ncı imparator ve imparatoriçe olarak yakın tarihte tahta geçti.                                                                                                                                                                     Bayrağında güneş amblemi bulunan, Şinto inancına bağlı Japonya'da imparatorların doğrudan güneş tanrısı Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılıyor.

Güneş İmparatorluğu adıyla da anılan ülkede imparator ulusal bir sembol. Aynı zamanda Şinto dininin de başı sayılıyor ve çevresinde ona taparcasına bağlı milyonların oluşturduğu bir imparatorluk kültü mevcut.                                                                                                                                                      Bu nedenle Japonya'da imparatorun tahttan feragat etmesi çok ender görülen bir olay. En son bir Japon imparatoru tahttan feragat ettiğinde takvimler 1817 yılını gösteriyordu.

Japonya'da imparator değişimi dünyadaki diğer monarşilerin aksine basit ve sıradan bir olay olarak algılanmıyor. Tahtın babadan oğula geçmesinin dışında başka bir anlamı daha var.

Her değişim, ülkenin kendini yeniden sorguladığı ve halkın, ülkeyi yönetenler aracılığıyla gelecekte nasıl bir toplum olarak yaşamak istedikleriyle ilgili ipuçlarını verdiği bir fırsat olarak görülüyor.

Bu amaçla her imparator değiştiğinde doğan yeni devire ışık tutacak şekilde dönem isimleri de değişiyor. Bu ismin ne olacağı aylarca tartışılıyor.

Bu defaki taht değişimi diğerlerinin aksine bir önceki imparatorun ölümü gibi hazırlıksız yakalanılan bir olay yerine feragat nedeniyle gerçekleştiği için Japonların dönem ismini düşünmek için bir yıl gibi uzun bir zamanları oldu.

Sadece Japon tarihi değil, bilimden sanata değişik alanlarda onlarca uzmandan görüş alındı.

Naruhito' nun 1 Mayıs'ta başa gelmesiyle açılan yeni döneme "Reiwa" ismi verildi. Soyut anlam yüklü Reiwa kelimesi Çince "rei" (güzellik) ve "wa" (uyum) anlamına geliyor.             

Alıntı :bbc.com

****

Japonya Hakkında Genel Bilgiler

JAPONYA

Japonya’ nın yüzölçümü 378.000 km² olup, Amerika Birleşik Devletleri’ nin yüzölçümünün yirmi beşte birine (California’ dan biraz küçük), Avustralya’ nın yüzölçümünün yirmide birine ve İngiltere’ nin yüzölçümünün bir buçuk katına denktir. Ülkenin dörtte üçü dağlık alanlarla, geri kalan kısımları ise ovalarla ve düzlüklerle kaplıdır. Japonya, kuzeyden güneye 3000 km. boyunca uzanan takımadalar üzerine kurulmuştur. Ülkenin en büyük dört adası Hokkaido, Honshu, Shikoku ve Kyushu’du.

Ülkede sık sık deprem, yanardağ patlaması ve tayfun gibi ciddi doğal afetler yaşanmaktadır. Sözgelimi, 1995 Ocak ayındaki Kobe Depremi ve 2004 Ekim’indeki Niigata-Chuetsu Depremi gibi felaketler çok fazla can kaybına yol açmıştır. Buna karşılık, Japonya afet zararlarının en aza indirilmesi için yıllardır yoğun bir çaba içerisindedir. Ülkede depreme dayanıklı yapılar tasarlamak ve fırtınaları büyük hassasiyetle izleyebilmek için en yeni teknolojileri kullanılmaktadır.



Genel Bilgiler

Japonya; teknolojisi, doğası, manzarası, saygılı insanlarının yanı sıra gelişmiş ekonomisi ile de bilinmektedir.

Teknoloji açısından oldukça gelişmiş durumda olan ülke; çizgi filmde ve bilgisayar oyunlarında dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.

Başkent Tokyo; bulunduğu alan, çevresinde bulunan şehirlerle birlikte 30 milyonun üstünde nüfusuyla dünyanın en büyük metropoliten alanıdır.

Resmi dil Japoncadır.

Para birimi olarak Japon yeni kullanılmaktadır.

Yerel saat Türkiye saatine göre 7 saat daha ileridir.

Japonya'ya yapılan, süresi 90 günü aşmayan ziyaretlerde vize gerekmemektedir.

Lokasyon / Konum

Doğu Asya’da bir ada ülkesidir. Kuzey Pasifik Okyanusu ve Japon Denizi arasında, Kore yarımadasının doğusunda yer alır.

En Çok Ziyaret Alan Şehirleri

Tokyo, Yokohama, Osaka, Hiroşima, Kyoto

İklim / Hava Durumu

Okyanusun ve karasal hava akımlarının etkisi altında genelde ılıman bir iklim görülür. Yaz, Haziran ortalarında başlar ve ılık, nemlidir. Yaz mevsimini yaklaşık bir ay süren yağmurlu bir mevsim takip eder.
Kış mevsimi; Pasifik kıyılarında güneşli, Japon Denizi kıyılarında bulutlu geçer.

Ne Zaman Gidilir

Seyahat etmek için en uygun dönem bahar aylarıdır. Mart-Mayıs arası Sakura’ nın açtığı mevsimdir ve her taraf rengarenk olur. Eylül-Kasım arası da hava daha ılımandır.

Ülke Mutfağı / Ne Yenir Ne İçilir

Japon mutfağının temel yemeği pilavdır. Her öğün pilav tüketilir. Deniz mahsullerinin de önemli bir yeri vardır. Diğer Doğu Asya ülkelerine göre çok daha az baharat ve yağ kullanırlar. 

Alıntı : https://www.tr.emb-japan.go.jp/

https://youtu.be/ttYdjal2-3c

Günün Sözü :Okuduğun her şeye inanacaksan, hiç okuma daha iyi." Japon Atasözü

Gerçek Dostlar  ⚠️

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara

18  Eylül 2020 Antalya-Türkiye

                                                                                                                                                                           
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder