21 Eylül 2020 Pazartesi

BARIŞ SEVGİSİ HİÇ BİTMEDİ



Fotoğraf: Barış Manço oğullarıyla Anıtkabir ziyaretinde...




SAĞLIK ÇALIŞANLARI # ÇIĞLIKLARI DUYULSUN DİYE# 4 GÜN SİYAH KURDELE TAKACAKLAR...ÖLÜYORLAR.... BİZ YAŞAYALIM DİYE.













Merhaba Gönül Dostlarım,

Barış Manço kimdir?

Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde, Rikkat ve Hakkı Manço çiftinin dördüncü çocukları olarak Moda’da dünyaya geldi. Annesi Rikkat Hanım, Türk Sanat Müziği sanatçısıydı. Aileden gelen yeteneğiyle özellikle ortaokul öğrenimini aldığı yaşlarda müzikle ilgilenmeye başladı. Lise yılları Galatasaray Lisesi’nde başladı.

Müzik hayatına Galatasaray Lisesi’nde adım atan Barış Manço’nun arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ilk grubun adı “Kafadarlar”, ikincisi ise “Harmoniler” di. Daha sonra Şişli Terakki Lisesi’ne geçiş yaptı.

Lise yılları bittiğinde Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963- 1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari eğitimi aldı. Belçika’da “Lemistgrees” adında, Amerikalı, Belçikalı, İtalyan, Kuzey Afrikalı, İngiliz müzisyenlerden oluşan bir grupta yer aldı. “Lemistgrees”le çalışmalarının sürdüğü iki yıl içerisinde Paris Olympia’ da konser verdi. 1966 yılında Paris’te iki 45’lik plak çıkardı.


1970 yılında Türkiye’ye döndüğünde Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte “Kaygısızlar” adlı grubu kurdu. Aranjman şarkılara tepki göstererek Anadolu’dan beslenen pop folk tarzında müzik yapmaya başladı. Onuncu plağı “Dağlar Dağlar” ile büyük bir çıkış yaptı, albüm beş ayda 700 bin adet satışa ulaştı. “Dağlar Dağlar” çalışması, sanatçıya Altın Plak Ödülü’nü de kazandırdı. 1971 yılında Moğollar ile çalıştı. Aynı yıl Kurtalan Ekspres’i kurdu. İlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu” ya çekti. 1975’te ilk albümü “2023”ü yaptı. 1978'de Lale Manço ile evlendi, Doğukan ve Batıkan adında iki erkek çocuğu oldu.
1980 yılında Altın Orfe’ de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” adlı Bulgar şarkısı ile de altın madalyalar aldı. Yurtdışında birçok TV programına konuk olarak katıldı, birçok ülkede koserler verdi. 1983 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na “Kazma” adlı şarkısıyla katıldı, ancak elendi.
****
EN BÜYÜK HAYALİ "2023"TÜ

İlk albümüne Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı "2023" ismini veren Barış Manço, bir röportajında, "Benim birkaç hayalim var: 80 yaşındayken elimde bastonum, belki kolumda Doğukan, onun yardımıyla çıkarım sahneye ve senfoni orkestrasına 2023'ü çaldırmak en büyük ideallerimden birisi." demişti.
****
BARIŞ MANÇO, 1993 yılının mayıs ayında konser vermek için Samsun'a gider 24 mayıs akşamı tüm hazırlıklar tamamlanır konser alanı dolup taşmaya başlar ama ajanslardan gelen haber Manço' yu çok üzer ve Elazığ Bingöl karayolunda 33 askerimiz kalleşce şehit edilmiştir.
Bunu duyan Barış Manço konsere çıkmama kararı alır dönemin belediye başkanı Muzaffer Önder'e durumu izah eder ve sahneye çıkıp Samsun' lulardan özür diler.
Manço bu davranışıyla şehitler için konserini iptal eden ilk sanatçı olur. Samsun bu konser için 100 bin lira harcamıştır Barış Manço bu zararı hemen karşılamak ister belediye başkanına yazdığı çeki uzattığında belediye başkanı Muzaffer Önder'in verdiği cevap Manço' yu duygulandırır: O çekin yeri Mehmetcik Vakfı' dır…
Nurlarda uyu güzel insan…’’Can bedenden çıkmadıkça’’unutmamız mümkün değil seni 💞

Alıntı

Günün Sözü : 'Bir insan ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse o zaman ölmüş sayılır" Barış manço    

https://youtu.be/9brBlOPiIY0

https://youtu.be/RTpyeclPZuU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder