26 Ekim 2020 Pazartesi

CUMHURİYETİN ANLAMI

 


Merhaba Gönül Dostlarım,

CUMHURİYET EN ANLAMLI YÖNETİM BİÇİMİ

Kalıplaşmıştı belki aklımızda. Oturduğumuz sıralarda öğrettikleri gibi kazıdık belleğimize. Ama yanlıştı. Aslında ne farklıydı Cumhuriyet. İlkokulda sabahları okuduğumuz andımızdı, İstiklal Marşıydı Cumhuriyet. Özgürlüğümü hür benliğimle haykırdığım, ruhumun yaşam tarzıydı. Anamdı, babamdı, sevdiğimdi, okulumdu…Kısacası hayatımın bir parçasıydı.

Yaşamak ne güzel değil mi bu gül bahçesinde? Özgürce, istediğin gibi…Her şeyi canının çektiği gibi yapmak hoş. Fakat bir de durup arkaya bakmak lazım. Geldiğin yola, tam arkana. Farkında mısın oradaki sisli havanın, çekilen acının? Görüyor musun bir elinde sancağı bir elinde süngüsüyle seni, senin geleceğini koruyan dedeni? Şimdi önüne dön. Güller içinde bir yol. Arkanda ise, toz duman bir özgürlük kavgası izleri. İşte gördüğün dikenli yol seni bu gül bahçesine getiren, ayaklarını yere sağlam bastıran yoldur.

Şöyle bir otur. Otur ve düşün. Ne acılar, ne çileler çekilmiş şu uğurda. Biraz da özgür olabilmek için, düşündüklerimizi kısık sesle söylememek için ne savaşlar verilmiş Anadolu'nun dört bir yanında. Dedeni askere yollarken bir damla bile gözyaşı dökmeyen mert annesini düşün. Ve onu düşünerek bak önüne, sağlam bak, tam önüne. Kimsenin ne dediği seni ilgilendirmesin. Kulaklarını kapat bağnaz düşüncelere ve senin yolunda gördüğünün tut elinden. Ama sakın unutma arkada yaşanmışları. Geçmişini, tarihini… Bu yola oradan geldiğini.

Kolay kazanılmayan bir cumhuriyetin çocuklarıyız. Korumak istiyorsan cumhuriyetini hiç durma. Oturduğun sıradan başla işe, kullandığın tebeşirden, yürüdüğün yoldan, baktığın, gördüğün, duyduğun her şeyden. Bilmediklerini araştır ve duyur duyması gereken herkese. Çekebildiğin yere kadar yükseklere çek al bayrağı, tutabildiğin kadar yüksek tut İstiklal Marşı'nı okurken sesini. Cumhuriyeti böyle koruyabilirsin, boş boş cumhuriyetçiyim diye bağırarak değil.

Klasikleşmiş bir söz güzel tanımlar bunu: "Bize bu cumhuriyet dedelerimizden miras kalmadı. Biz onu torunlarımızdan ödünç aldık." Gerçekten düşüncelerimiz böyle koruyabilirsin, boş boş cumhuriyetçiyim diye bağırarak değil.

Klasikleşmiş bir söz güzel tanımlar bunu: "Bize bu cumhuriyet dedelerimizden miras kalmadı. Biz onu torunlarımızdan ödünç aldık." Gerçekten düşüncelerimiz böyle olmalı. Öyle bir korumalıyız ki; sanki en yakın arkadaşımızın emaneti gibi, dedelerimizin yıllar önce bu vatanı koruduğu gibi.

Yapabildiğinin en iyisini yap şimdi. Unutma haritası olmayan bir hazinedir cumhuriyet. Ve bu hazineyi bulan hayatı boyunca daima zengin olur, hür yaşar

29 EKİM BAYRAMI

Cumhuriyet halkın kendi kendisini yönetmesi yani idare etmesi olarak tanımlanır. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı tüm yurtta sevgi ile büyük bir heyecanla ve coşkuyla kutlanır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı demek Halkın egemenliği demektir. Hiç bir zümrenin değil halkın hakkının korunmasıdır cumhuriyet.

Cumhuriyettir bizi biz kılan. Bir de kardeşi vardır Demokrasi adında Cumhuriyetin. Birbirlerini tamamlar ve mutluluğa açılan bir penceredir halkın daima.

Cumhuriyet bayramı sevgidir coşkudur aşktır. Özgürlüğün aşkıdır. Milletin üstünlüğü demokrasinin üstünlüğü halkın üstünlüğü.

Cumhuriyet bir bayramdır. Herkesin tüm vatandaşların. Sevgidir cumhuriyet ,anlayıştır cumhuriyet ,özgürlüktür cumhuriyet. Cumhuriyet bayramı ile coşar tüm kalpler yürekler. Memleketin dört bir tarafında coşku vardır sevgi vardır her daim .

Cumhuriyet sevilir ve seveni vardır her daim. Cumhuriyet Bayramıdır bizi biz kılan ve hatırlamaktır özgür düşünceyi ve bireysel hakları . Sonuna kadar bizimdir cumhuriyet hepimizin.

Cumhuriyeti severiz her zaman .Sever ülkemin insanları cumhuriyeti ve benimsemiştir halkım cumhuriyeti.

Cumhuriyet Bayramı bizimdir. Türk insanının bayramı. Türkiye' yi Türkiye yapan tüm milletin bayramı.

Haydi coşalım tekrar cumhuriyetle. Coşalım tekrar cumhuriyet bayramıyla. Durma sen de coş haydi hep birlikte yine yeniden bilelim erdemini Cumhuriyet Bayramının.

Alıntı : sabah.com.tr

https://youtu.be/BSmuuXvp74s

Günün Sözü : " Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmuş ve olmaya devam edecek bir milletiz. Cumhuriyetimiz Kutlu Olsun!" Mustafa Kemal Atatürk



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder