24 Ağustos 2023 Perşembe

ÇANAKKALE YANGINI

 



Merhaba Gönül Dostlarım,

Çanakkale yangını
Üç gün sürdü yüreğimizi yaktı.

Merkeze bağlı Damyeri köyü yakınlarında önceki gün saat 11.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı.
Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve diğer kurumların araçlarıyla müdahale edilmeye başlandı.
Geniş bir alanda etkili olan yangın için bölgeye takviye ekipler sevk edildi.
Dün havanın kararmasıyla birlikte gece görüş sistemine sahip helikopterler dışındaki hava araçlarıyla müdahale sonlandırıldı. Gece boyunca 4 gece görüşlü yangın söndürme helikopteri ve çok sayıda orman işçisiyle alevlerle müdahale edildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Yumaklı, Çanakkale- Çan karayolunun ve Çanakkale Boğazı'nın ulaşıma açılacağını açıkladı.
Yangının nedenine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yumaklı, "Yangın bir yerleşim yerine yakın araziden çıktı. Sebebini kolluk kuvveti arkadaşlarımız araştırıyor." dedi.
ACI TABLO

Yangının büyüklüğü, gün ağarınca ortaya çıktı, yanan alanlar drone ile görüntülendi

ntv.com.tr

****

Peki, bu Can’ ların hakkı nasıl ödenecek? Zamanında alınmayan önlemler, gözardı edilen iklim değişiklikleri, tabiatın dengesiyle oynamalar ve en önemlisi liyakatsiz atamalar… Sadece halkımızın canını, onlarca yıllık emeklerini, binlerce yılda oluşan ekolojik dengeyi değil, tabiattaki bize emanet Can’ları da kaybettik. Tabiatla edepsizce ve şuursuzca mücadeleye girerseniz böyle cevabını alırsınız.

Yangınlar üzerinde teferruatlı raporun bir an evvel halka açıklanması gerekiyor. Tabii bunu tamamıyla bakanlığa bırakamayız. Çünkü bu gibi açıklamalarda bürokrasi zayıf kalıyor, yavaştır ve samimi davranmıyor. Ziraat odalarının, ormancıların, üniversite mensuplarının da bu konuda ciddi raporlar yazmaları ve ortaya koymaları gerekir. Bedeni yardım ve bağışlar, toplumsal uyanıklık ve izleme kaçınılmaz. Başka Türkiye yok. Hiçbir yer onun kadar aziz ve güzel değil. 

İlber Ortaylı





 the Year    Gerçek Dostlar    ⚠️      24  Ağustos 2023   İbrahim Birol      http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder