Ramazanda sindirim sistemi ve bedenin geri kalan organlarında önemli değişiklikler olur. Eğer bilinçli beslenirsek bu dönemde arınabilir, toksinlerden kurtulabilir, bedenen hafifleyebilir, sayısız tıbbi yararlılıklar sağlayabiliriz.
Eğer bilinçli ve sağlıklı beslenmezsek tersine bedeni hırpalayabiliriz. Yanlış iftar ve sahur beslenmesi ile ağırlık hissi, kan şekerinde rahatsız edici oynamalar, kabızlık, mide ve sindirim problemleri, gaz, halsizlik, vitamin eksikliği, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu, gibi çeşitli yan etkiler olabilir. Ramazan beslenmesi, asla güneş doğmasıyla batması arasında aç kalma ve sonrasında ne bulursak bilinçsizce yemek demek değildir. Ramazan bedenin ve ruhun safradan arındığı, enerji titreşimlerini yükselttiği, ruhun, bedenin kuvvetli çekim alanından biraz kurtulduğu ve akışkanlık kazandığı, vücuttaki işleyiş mekanizmalarının disiplin kazandığı çok özel bir dönemdir. Ramazan astrolojik ve gökyüzü konumu olarak her yeni döneme ve işe başlamanın olumlu olduğu kabul edilen, yeni ayla başlar. Bu dönem, tüm 1 aylık ay döngüsü hilalle başlar, dolunayla zirveye çıkar ve ayın kaybolmasıyla biter. Ay, aynı zamanda hormonlarımızı da yönetir. Bu bir aylık bir dönemde bilinçli, doğal ve arınmaya yönelik beslenerek kendimizde hem bedensel hem de ruhsal olarak olumlu değişikliklere yol açabiliriz…
Yapılan istatistikler Türk toplumunda yaklaşık üçte iki oranında, erişkin nüfusun oruç tuttuğunu söylüyor. Yaptığım gözlemler birçok kişinin, orucun derinliğini fark etmediği yönünde.
Birçok kişi ramazanda “az yiyorum ancak kilo alıyorum” der. Doğrudur, çünkü vücut savunma mekanizmalarını devreye sokar. Uzun süren açlık dönemlerinde, açlığı tehdit olarak yorumlayan sistem, yenilen yemeklerin bir bölümünü yağa çevirip depolamayı tercih eder. Ayrıca, günbegün işleyeceğimiz beslenme ve hareket hataları da eklenince, değil kilo vermek, tersine yağlanma olur. Hatta hareketsiz kişilerde bu yağlanma özellikle göbek – bel – kalça bölgesinde olmak üzere görüntüde değişiklikler oluşturur. Bugün, 1 ay boyunca gerekebilecek malzemelerin listesini sizlerle paylaşacağım.
Bu güzel ve kutsal ayın ruhumuzu ve bedenimizi olumsuzluklardan arındırması, ülkemize huzur, bereket, güzellikler ve pozitif enerji getirmesi ve hepimize sağlık dileklerimle…
Evde Bulunmasına Yarar Olan, Bir Ay Gerekebilecek Sağlıklı Diet Malzemeleri
- Her gün taze mevsim meyveleri, sebzeleri
- Beyaz Et tüketimi
– Her gün günlük süt
– Yeşil ve siyah zeytin, hurma
– Yulaf ezmesi, müsli (yerli markalarda uygun)
– Doğal, şekersiz veya az şekerli kuşburnu marmelatı
– Keten tohumu
– Tuzsuz fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, incir, kayısı
– Yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi
– Beyaz unun yanı sıra, kepekli un, köy unu
– Esmer şeker
– İyi kalite bal
– Bitki çayları (poşet veya açık olabilir): Rezene, yeşil çay, kuşburnu, nane, ıhlamur
– Baharatlar: Toz zencefil, fesleğen, dereotu, maydanoz, nane, kekik, kaküle, tane karanfil, kimyon, toz zerdeçal
– Doğal maden suyu (sodası)
– Doğal preparatlar (ilaçlar): Kalsiyum + magnesium + çinko hapları, şeker düşmesi olanlar için chromium piccolonate, zayıf olanlar için doğal B – kompleks ve multivitamin hapları, C – vitamini.
Yukarıda belirttiğim malzemeleri mutlaka evinizde bulundurun
Genel Önemli Kurallar
1-) İftarda çok aç olabiliriz. Asla çok hızlı, ayakta, iyi çiğnemeden yutarak, heyecanla, hızla ve telaşla beslenmeyiniz. Daima oturarak iyice çiğneyerek yiyiniz.
2-) Çok susamış olunabilir, ama iftarda soğuk su içmek hassas sindirim sistemini rahatsız eder, gaz sorununa yol açar ve sonraki sindirim için sıkıntı oluşturur. Mutlaka ılık veya vücut ısısına yakın su içiniz. Suyu bir dikişte çok hızlı değil, yudum yudum, nefes alarak içiniz.
3-) İftarda ağır kızartmalar, çok yağlı şarküteriler, aşırı gazlı, asitli içecekler, çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketmek ve yemek arasında soğuk su içmek, hızla ve tıka basa doymaya çalışmak iyi değildir.
4-) Birden fazla hayvanın ürününü ayını sofrada tüketmeyiniz. (Örneğin salam + tavuk + yoğurt veya balık + peynir + jambon veya kırmızı et + yoğurt + tavuk gibi )
5-) Sahurdan sonra, iyice toksanız ve mide bol sıvıyla doluysa hemen yatmayınız.
Ayrıca orucunuzu bozmadan, tek seansla bölgesel incelme sağlayabileceğiniz bir cihazla yağlarınızdan kurtulabilirsiniz…
Bölgesel yağlanma sorunu yaşayan, cerrahi bir operasyondan çekinen, 20-30 kilo fazlası olanların bölgesel yağlarını azaltma ve vücutlarını şekillendirmede bir yöntemdir.
Her ne olursa olsun sonuçta hiçbir alet ve yöntem tek başına bir mucize değildir. Sağlıklı zayıflama için birlikte sıcak su içmek, bol yeşil çay tüketmek, günde en az 7.777 adım atmak , zencefil, biberiye, zerdeçal gibi metabolizmayı canlandırıcı baharatları kullanmak, tok karnına tatlı yememek, akşam çok geç ve ağır yemekler yememek, düzenli öğünler şeklinde beslenip kan şekerini düşürmemek ve hepsinden önemlisi zayıflamaya hazır olduğunuzu hissetmek de önemlidir. Ancak o zaman bu aletler çok daha iyi ve kalıcı sonuçlar verir.
yazan: Ender Saraç
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder