25 Mayıs 2018 Cuma

RAMAZAN SOHBETLERİ ( 5 )









Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugünkü yazımızın konusu ' Oruç Tutmak'
İslam dininde oruç tutmak, bedenle yapılan bir ibadettir. Oruç tutmak, farz olan bir ibadettir. İslam’ ın beş şartından biridir. Farz olarak oruç tutmak yılın belli bir zamanında gerçekleştirilir. Hicri Takvim’ e göre Ramazan ayında Müslümanlar bir ay boyunca oruç tutar.

Oruç tutmanın sağlığa faydaları artık bilimsel açıdan da kabul edilen bir gerçektir. 
Ramazan ayında ifa edilen orucun, bilimsel olarak sağlık açısından iki temel faydası olduğu ispatlanmıştır.
İslamın, Hastalıkların tehlikesini otomatik olarak ortadan kaldıran bir sağlık programı var. 
' Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed  "Oruç tut sıhhat bul" sözlerinin bilim ile örtüşmesine şaşırmıyoruz. Ve bizler orucumuzu sağlığa olan katkıları için değil, Rabbimiz emrettiği için tutmaya devam edeceğiz. Bizi sağlıklı ve mutlu kalmaya mecbur edene Hamd ile.'
Otofajoni; yani insan vücudunun aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programını keşfetti. Genlerdeki mutasyonlar hastalıklara neden olurken, aç kalma süreçlerinin kanser ve nörolojik hastalıklar gibi bazı vakalarda düzelmelere sebep olduğu gerçeğini ve sağlığa katkılarını kanıtladı. 39. Nobel Tıp ödülünü aldı. Ohsumi "Üç günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu tetikliyor, vücut bağışıklık sistemini tamamiyle yeniliyor. Bu konuda müslümanların orucu adeta bir yenilenme programı olarak karşımıza çıkıyor.

Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.

Nobelli bilim adamı ispatladı! Oruç sağlığa iyi geliyor

Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi orucun faydalı olduğunu bilimsel olarak kanıtladı. Buna göre; oruç tutanların vücudundaki değişim 3. günden itibaren başlıyor.


Japon bilim adamı oruç hakkında öyle ÅŸeyler söyledi ki...Japon biyolog ve bilim insanı Yoshinori Ohsumi orucun insan sağlığına iyi olduğunu bilimsel olarak ispat etti. Yoshinori Ohsumi bu alandaki çalışmalarıyla 2016 Nobel Tıp Ödülü kazandı. 2016 Nobel Tıp Ödülü'ne hücrelerin kendi kendini sindirmesi olarak bilinen otofaji alanındaki çalışmaları nedeniyle layık görülen Japon bilim adamı, bu çalışmaları ile orucun insan sağlığına iyi geldiğini bilimsel olarak da ispatlamış oldu. 
AKYUVAR OLUŞUMUNU TETİKLER
1990'lı yılların başından itibaren otofajiyle ilgilenen Japon bilim adamı Yohsinori Ohsumi, Nobel ödülü almasına neden olan bu çalışmasında, oruç ile uzun süreli açlık esnasında beynimiz hummalı bir faaliyet gösterirken sağlıklı hücrelerde diğerlerini yok ederek vücut beslenmesine devam ettiğini bilimsel olarak ispatlıyor. Bu konuda bir araştırma yazısı yayınlayan bilim adamına göre 3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu tetikleyerek vücudun bağışıklık sistemini tamamıyla yeniliyor.  Çığır açan bu araştırmaya göre 3 günlük oruç yaşlılarda bile vücudun bağışıklık mekanizmasını komple yenileyerek vücudun dinçleşmesini sağlıyor. 
BAĞIŞIKLIĞI DA GÜÇLENDİR  
Diyet uzmanları tarafından oruç diyetleri sıkı bir şekilde eleştirilse de, araştırmaya göre vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar üretilmesine yol açıyor. Bağışıklık sistemleri yaşlılık nedeniyle zayıflamış ve basit hastalıklara karşı bile dirençsiz kalmış yaşlılarda da bu oruç faydalı oluyor. Açlık vücuttaki kök hücrelerindeki bir düğmeyi aktif hale getirerek vücudun bağışıklık sisteminin kendini yenilemesini gerçekleştiriyor. 

VÜCUDU ARINDIRIR
Hücreler bize benzemeseler bile bazı durumlarda aynı insanlar gibi hareket ediyorlar. 
Çöplerini özel torbalara dolduruyorlar (otofagozomlar), ve konteynerlere depoluyorlar (lizozomlar). En kirli olanları yok edilip sindiriliyor, bazıları da yeniden dönüştürülerek enerji üretiminde kullanılıyor. Otofaji vücut stres altındayken çok daha fazla çalışıyor. Mesela oruç tutarken ya da açlık sırasında. Bu durumda hücre enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek başlıyor.
Alıntı :www.gunes.com
https://youtu.be/qNex-UerMVQ
orucun bilimsel faydaları kısaca ile ilgili video

Günün Sözü :
" Oruç; İhtiyaç sahibine gitmek suretiyle kendimize geldiğimiz muhteşem seyahat."

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
25 Mayıs 2018, Antalya- Turkey


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder