27 Mayıs 2018 Pazar

RAMAZAN SOHBETLERİ ( 6 )






ramazan ayı iyilik ayı resim ile ilgili görsel sonucu


Merhaba Gönül Dostlarım,


Toplum olarak temel değerlerimizden olan yardımseverlik, bizleri daha insancıl olmaya ve hayatımızı anlamlı kılmaya yarayan temel taşlardandır. Yakın yüzyıla bakarak Osmanlı Devletinin yardımseverliğe ne derecede önem verdiğini ''sadaka taşlarını'' örnek göstererek anlayabiliriz. 
osmanlıda sadaka taşı nedir ile ilgili görsel sonucu Sadaka Taşı Hakkında bilgi Osmanlıda, derdini kimseye anlatamayan fakirler ihtiyacı olduğunda gecenin geç saatlerinde sadaka taşının yanına para almaya gelirlermiş. Parayı aldıktan sonra, kalanını kendisi gibi ihtiyacı olanları düşünme terbiyesi ile bırakır ve sadakayı bırakana kalbinden duasını edip dönermiş.

Maddi durumu iyi olan İnsanlar bu taşlar üzerine ihtiyaç sahiplerinin alması için sadaka bırakırlarmış, ihtiyacı olan kişilerse bu taşlar üzerinden ne kadar ihtiyacı varsa o kadar alırlarmış, günümüz ile kıyasladığımız zaman çok üst seviyede bir davranış değil mi?


ramazan ayı iyilik ayı resim ile ilgili görsel sonucu
Türk toplumu olarak geçmişten günümüze kadar uzanan yardımlaşma duygusu halen tam hızıyla sürdürülmekte, nerede bir afet, savaş yada kötü bir olay olsa uzaklığı, dili, dini, ırkı ne olursa olsun Türk yardım kuruluşlarını orada görüyoruz, sms ile yardım mesajları atıyor, gıda yardımı yapıyor, maddi ve manevi yardımlarda bulunuyoruz, sınır kapılarımızı açıyor ve onlara güvenli bir hayat sağlama imkanı sağlıyoruz, bizler için bir gurur kaynağı oluyor.

Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.


Ramazan Yardımlaşma Ayı

ramazan ayı iyilik ayı resim ile ilgili görsel sonucuRamazan bir yardımlaşma ayıdır. Bu ayda kalpler yumuşar, gönüller genişler, cömertlik hisleri canlanır. Varlıklı olanlar fakirlerin halini, ihtiyaçlarını, kendileri de aç kalınca daha iyi anlarlar. Oruç olmasaydı sadece kendi menfaatini düşünen bazı zenginler açlık ve fakirlik sıkıntısını bilmez, dolayısıyla ihtiyaç sahibi kimselerin yardıma ve şefkate muhtaç olduklarını akıllarına getiremezlerdi. 

Böylece insan kendi cinsine karşı şefkatli davranmakla hakikî mânâda bir şükür kapısını açmış olur. “Hangi fert olursa olsun, kendinden bir cihette daha fakirini bulabilir. Ona karşı şefkatle mükelleftir.

Eğer oruç vasıtasıyla nefsine açlık acısını çektirme mecburiyeti olmasaydı, insan şefkat ederek yapmakla vazifeli olduğu yardımı yapamazdı. Çünkü açlık sıkıntısını bilmeyen insan başkasının derdini nasıl bilecek, nasıl yardımına koşacaktır? Atalarımız bile “Tatmayan bilmez” demişlerdir.

Bu açıdan Ramazan, fakir fukaranın gözetildiği, yoksulların yardımına koşulduğu, yalnız ve kimsesiz insanların elinden tutulduğu bir mevsimdir. Oruçlu mü’minler bu ayda yardım etme, infakta bulunma, hayır hasenat yapma, insanlar hangi şeye ve neye ihtiyaç duyuyorlarsa o konuda destekte bulunmada bir yarış içine girerler.

Hayır yaparken, sadaka ve infakta bulunurken, bu işi yapanlar bundan çok büyük bir haz duyarlar ve ferah dolu bir zevk alırlar.

En faziletli sadaka ne zaman verilendir?” diye sorulduğunda,

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem, “Ramazan ayı içinde verilen sadakadır” buyurdu. (Beyhakî, 4:305)
Alıntıdır. 

Günün Sözü :

ramazan ayı iyilik ayı sözler ile ilgili görsel sonucu

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
27 Mayıs 2018, Antalya- Turkey





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder